5G:stä eniten hyötyvät osakkeet ja 10 osakkeen 5G-salkku

5G tulee ja Nokia on kotimaisista osakkeista megatrendin suurin hyötyjä. Selvitimme, mitkä muut osakkeet hyötyvät maailmanlaajuisista 5G-investoinneista ja rakensimme 10 osakkeen 5G-salkun.

Julkaistu: 16.09.2019 Kirjoittaja:

Globaalit megatrendit megatrendit osakkeet sijoitusideat

5G tulee oletko valmis?

Nokiaa seuraavat ovat odottaneet 5G:n tuloa kuin kuuta nousevaa. Kuluvana ja vuonna 2020 5G-investoinnit käynnistyvät toden teolla. Mitä kaikkea 5G mahdollistaa ja mistä on kyse?

Nykyiset älypuhelimet käyttävät 4G-verkkoa. Mobiililaitteiden määrä on kasvanut valtavasti. Pelkästään Applella on yli 900 miljoonaa laitetta ulkona. Mobiililaitteita käytetään laajalti nykyään työ- ja viihdekäytössä. Datansiirto ja videoiden katselu mobiilissa ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti ja nykyisen 4G-verkon kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä. 5G-verkko on verkkojen seuraava sukupolvi. Sen kapasiteetti on suurempi, se on luotettavampi ja se mahdollistaa selvästi nopeammat langattomat verkkoyhteydet.

Ericsson odottaa 5G:n olevan kriittinen tekijä mm. virtuaalitodellisuuden ja laajennetun todellisuuden (augmented reality) teknologian kehityksessä. 5G mahdollistaa myös toisen suuren megatrendin, pilviteknologian (cloud), tehokkaamman käytön mobiililaitteilla.

5G-sykli on aiempia syklejä pitempi

J.P. Morganin laajassa raportissa todetaan, että 5G-sykli on 4G-sykliä pidempi. Raportissa 5G:n odotetaan luovan 156 miljardin dollarin vuotuisen liikevaihdon seuraavan vuosikymmenen aikana. Liikevaihto syntyy seitsemästä avaintekijästä:

 1. Kiinteä langaton yhteys 18 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 2. Automaatioteollisuus 64 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 3. Pilvipalvelu ja pelaaminen 9 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 4. Automatisoidut kulkuvälineet 7 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 5. Älykaupungit 20 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 6. Dronet 4 miljardin dollarin vuotuinen tulo
 7. Terveydenhuollon palvelut 32 miljardin dollarin vuotuinen tulo.

5G-verkon rakentaminen maksaa 872 miljardia dollaria

Raportissa ennakoidaan, että globaalin 5G-verkon rakentaminen maksaa vuoteen 2030 mennessä 872 miljardia dollaria, mikä on 1,7-kertaa suurempi kuin 4G-verkon rakentaminen maksoi. Poikkeuksellista on se, että Kiinan odotetaan olevan suurin investoija. Kiinan 5G-verkkoinvestoinnin ennakoidaan olevan noin puolet globaalista investointisummasta.

5G-verkko mahdollistaa hinnoitteluvoimaa telekommunikaatiosektorille

Telekommunikaatiosektori on ollut yksi heikoiten tuottaneista sektoreista. Syynä tähän on ollut olematon kasvu ja hintaeroosio. 5G:n odotetaan tuovan helpotusta sektorille, sillä se mahdollistaa mobiililiittymien hintojen nostot ja uudet palvelut. Telekommunikaatiosektori on siten suurin investoija, mutta myös hyötyjä.

Mitkä osakkeet hyötyvät 5G:stä? Rakenna oma 5G-salkku.

5G-verkkoyhtiöitä ovat Nokia, Ericsson ja kiinalaiset Huawei ja ZTE. Kiinalaisilla voi olla teknologista kilpailuetua, mutta USA ja muut länsimaat eivät halua antaa kriittisiä verkkoja kiinalaistoimijoiden haltuun. Kilpailuetu länsimaissa on siten Nokialla ja Ericssonilla, sillä länsivaltioiden  ei tarvitse pelätä, että Suomi ja Ruotsi käyttäisivät verkkoja vääriin tarkoituksiin. Sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että 872 miljardin dollarin verkkoinvestoinneista puolet toteutetaan Kiinassa.

Myös telekommunikaatiosektorin yhtiöt hyötynevät 5G:sta, mutta hyöty realisoituu, jos yhtiöiden hinnoitteluvoima paranee ja uudet palvelut tuovat lisätuloa. Kotimaisista näitä ovat Elisa ja Telia.

Muita hyötyjiä ovat siruyhtiöt, joilla on vahva rooli 5G-toimituksissa. Näitä ovat Xilinx, Skyworks, Qualcomm, Broadcom, Intel, Cisco. Unohtaa ei myöskään kannata FAANG-yhtiöitä, joilla on vahva rooli 5G:n mahdollistavissa palveluissa, eikä pilviyhtiöitä, sillä 5G kiihdyttää pilvipalveluiden käyttöä mobiilissa.

Kymmenen osakkeen 5G-salkku


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


5.3.2021 19:12 | Sami Väänänen
Osaketyökalujen TOP 5 -osakkeet

5.3.2021 13:49 | Vieraileva kirjoittaja
Kryptovaluutat nousseet sijoittamisen megatrendien joukkoon


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy