Tuloskauden ensipuraisu on positiivinen

Finnair ja Cargotec olivat päivän seuratuimmat tulosjulkistajat. Baswaren suoritus oli positiivisin yllätys.

Julkaistu: 22.10.2019 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Markkinoiden odotukset ovat matalalla

Tuloskausi on käynnissä. Vielä ei ole johtopäätösten aika, mutta ensipuraisu on positiivinen. Tämä siksi, että markkinoiden odotukset ovat olleet matalalla. Pörssiyritysten suoritukset ovat olleet parempia kuin pelättiin.

Finnairin kohdalla analyytikoiden tulosennuste oli hämmentävän korkealla. Analyytikot odottivat peräti 117,7 M€ liiketulosta. Finnairin toteutunut vertailukelpoinen liiketulos oli 100,7 M€. Finnair jäi Q1:llä ja Q2:lla vertailukauden tuloksesta. Vuosi takaperin Q3 tulos oli 108,4 M€, joten millähän kaavalla konsensus oli päätynyt 117,7 M€ ennusteeseen? Finnairin tulosta rasitti yksikkökustannusten nousu, etenkin polttoaineen ja rahtituottojen lasku. Muuten kehitys oli myönteistä. Yhtiö nosti kapasiteetin kasvuennustetta 11-12 %:iin. Muuten ohjaus oli ennallaan. Liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin vuonna 2019. Finnair arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos on 4,5-6,0 prosenttia liikevaihdosta vuonna 2019.

Cargotec on syklinen ja yleensä tulos on sukeltanut syvälle matalasuhdanteessa. Globaali teollisuus on matalasuhdanteessa, joten odotukset Cargotecin suhteen olivat matalalla. Cargotecin suoritus kuitenkin osoitti, että hidastuneesta talouskasvusta, kauppasodasta ja brexitistä huolimatta talouden rattaat pyörivät.

Liikevaihto ja tulos kasvoivat selvästi vertailukaudesta. Liikevaihto oli 901 M€ (analyytikoiden ennuste 910,5 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 68,3 M€ (ennuste 68,7 M€). Kannattavuus parani. Saadut tilaukset laskivat, mutta tilauskanta vahvistui edelleen. Johto oli tyytyväinen Kalmarin ja Hiabin kehitykseen. MacGregorin markkinatilanne jatkui edelleen haastavana, ja sen vertailukelpoinen liikevoitto oli negatiivinen. Vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Hiabin saadut tilaukset kasvoivat neljä prosenttia ja MacGregorin tilaukset 10 prosenttia vertailukauteen verrattuna. Kalmarin tilaukset laskivat 19 prosenttia. Asiakkaiden kiinnostus satamien automaatioratkaisuja kohtaan vahvistui, mutta päätöksenteko on varovaista. Ohjaus ennallaan. Yhtiö arvioi vuoden 2019 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2018 (242,1 miljoonaa euroa).

Päivän positiivisin oli kuitenkin tappioputkessa rypenyt ikilupaus Basware. Vuoden 2018 lopun sotki ostotarjous, joka ei toteutunut. Basware olisi ostettu pois pörssistä 48 euron osakekohtaisella hinnalla. Alkuvuosi meni vielä ostotarjousta ihmetellessä, mutta nyt kone on taas vauhdissa.

Basware liikevaihto oli 36,8 M€ (analyytikoiden ennuste 36,0 M€) ja kasvu kiihtyi 8,3 %:iin. Viimeksi kasvuvauhti on ollut näin kovaa vuonna 2015. Baswaren cloud-tilauskertymä oli vahva Yhdysvalloissa kolmantena vuosineljänneksenä peräkkäin. Kolmannella vuosineljänneksellä cloud-liikevaihto kasvoi 11,5 prosenttia. Konsultointipalveluiden liiketoiminnassa näkyi paranemisen merkkejä. Oikaistu liiketulos nousi yllättäen plussalle ja oli 0,7 M€ (analyytikoiden ennuste -1,7 M€) tehostamisohjelman seurauksena. Johdon mukaan yhtiö on hyvässä asemassa jatkamaan keskittymistä asiakasmenestykseen ja Baswaren kannattavaan kasvuun. 

Seuraa tuloskautta

Huomenna tuloksensa julkistavat mm. KONE, Neste, SSAB ja Huhtamäki. Tulosennusteet ja aiempien kvartaalien tuloskommentit löytyvät Osaketyökalusta.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy