Sijoitusideana Kiinan osakemarkkinat

Kiinan markkina

Kiinaa seuraavien sijoitusammattilaisten mielestä kiinalaisten osakkeiden pitäisi olla jokaisessa sijoitussalkussa. Kerromme miksi. Artikkelissa parhaat Kiina-ETF:t.

Julkaistu: 18.10.2019 Kirjoittaja:

kiinalaiset osakkeet osakkeet sijoitusideat

Kiina on maailman toiseksi suurin talous

Kiina on maailman toiseksi suurin talous. IMF:n sivuilla voi vertailla valtioita talouslukujen perusteella. Kiinan talouskasvuennuste on 6,3 %. Tässä muita faktoja Kiinasta:

  • Maailman toiseksi suurin talous USA:n jälkeen. BKT 14 220 miljardia dollaria.
  • Väkiluvultaan maailman suurin 1 435 miljoonaa ihmistä (2019).
  • Kiina vastaa noin 25-30 %:sta maailman talouskasvusta.
  • Kiinan 13. viiden vuoden suunnitelma loppuu vuonna 2020.

China Dream

Kiinan väkiluvusta 58 % asuu kaupungeissa. Kiina kaupungistuu kovaa vauhtia, sillä 50 %:n raja ylitettiin vuonna 2011. Trendi jatkuu, joten seuraavan 10 vuoden aikana satoja miljoonia ihmisiä muttaa kaupunkeihin. Kiina tavoittelee, että köyhyys saataisiin Kiinasta loppumaan vuonna 2020. Tämä on presidentti Xi Jinpingille tärkeä tavoite.

China Dream perustuu neljään peruspilariin: infrastuktuuri, paras terveydenhuolto, paras koulutus ja terveet vihreät kaupungit.

Infrastruktuuri

Kiinassa on huippuosaamista infrastruktuurirakentamisessa. Sillat, tiet ja huippunopeat rautatieyhteydet. Kiinan tavoitteena on viedä tätä osaamista muihin maihin.

Uusi silkkitie (one belt, one road) on Kiinan strateginen projekti, jossa Kiina haluaa yhdistää tärkeimmät kauppakumppaninsa Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta Kiinaan uusien teiden, rautateiden ja satamien avulla. Uusi silkkitie auttaa Kiinan ja muun maailman välistä kauppaa. USA ja EU ovat suhtautuneet hankkeeseen epäilevästi. Italia on allekirjoittanut sopimuksen Kiinan kanssa. Muuten jo 80 maata on allekirjoittanut sopimuksen Kiinan kanssa infrastuktuurin rakentamisesta. Joka tapauksessa hankkeessa tullaan toteuttamaan satojen miljardien dollarien infrastuktuuri-investoinnit.

Paras terveydenhuolto

Osa kiinalaista unelmaa on erinomainen terveydenhuolto. Kiinan tavoitteena on, että vuonna 2020 kaikilla Kiinan kansalaisilla olisi oikeus perusterveydenhuoltoon.

Paras koulutus

Kiina on panostanut koulutukseen koko 2000-luvun. Kiinan yliopistoissa opiskelee jo yli 20 miljoonaa oppilasta ja yliopistot ovat nousseet kohisten maailman rankingeissa. Seuraava tavoite on paras koulutussyysteemi päiväkodista yliopistoon.

Terveet vihreät kaupungit

Länsimaissa Kiinaa moititaan saastuttamisesta. Tämä on totta ja johtuu Kiinan teollistumisesta ja valtavasta koosta. Kiina on asukasluvulla mitattuna neljä kertaa USA:n kokoinen. Kiinan vastaus saastuttamiseen on se, että läntiset teollisuusmaat ovat saastuttaneet omissa kasvuvaiheissaan sata vuotta ja moninkertaisesti Kiinaan nähden. Tämäkin on totta.

Joka tapauksessa terveet vihreät kaupungit ovat Kiinan viiden vuoden suunnitelmassa. Kiina sunnittelee ”metsäkaupunkeja” ja nykyään 50 % uusista kaupunkirakennuksista pitää täyttää kestävän kehityksen standardit. Uusiutuvan energian käytössä Kiina on ylivoimaisesti maailman ykkönen.

Kauppasota

Kiina ja USA ovat olleet kauppasodassa syksystä 2018 lähtien. Ratkaisuun pääseminen on ollut pitkä tie ja kauppasota on kiristynyt aivan viime viikkoihin asti, jolloin saatiin positiivisia uutisia. Trump ilmoitti, että USA ja Kiina ovat päässeet sopuun ensimmäisestä vaiheesta ja että sopimus on kolmivaiheinen.

Kauppasodassa on kyse siitä, että Kiina on viime vuosina alkanut toden teolla uhata Yhdysvaltoja maailman mahtavimpana valtiona. Kiinaa uhkaa nykyään USA:ta taloudellisesti, sotilaallisesti ja teknologisesti. Kiinalaiset teknologiayritysket, kuten Alibaba, Baidu ja Tencent, ovat ainoat todelliset haastajat yhdysvaltalaisille teknologiajäteille.

USA haluaa muutoksen maiden väliseen ”epäreiluun” kauppaan ja IPR-loukkauksiin sekä valuuttakurssiavoimuutta ja yhdysvaltalaisteknologiayrityksille pääsyn Kiinan markkinoille.

Osakemarkkinat ottivat kauppasodan ensimmäisen vaiheen sovun positiivisesti vastaan. Vielä ei ole varmuutta, missä ajassa sopu toiseen ja kolmanteen vaiheeseen saadaan aikaiseksi.

Kiinalaisiin osakkeisiin ETF:illä

Kiinan kasvusta, kaupungistumisesta ja infrastuktuurihankkeista, kuten silkkitiehankkeesta, voi hyötyä monella tapaa. Voi sijoittaa länsimaisiin yrityksiin, jotka operoivat Kiinassa tai hyötyvät satojen miljardien dollarien silkkitieinvestoinneista, tai sijoittaa kiinalaisiin yrityksiin.

Tätä nykyä kiinalaiset osakkeet kuuluvat jokaiseen hyvinhajautettuun ammattimaiseen sijoitussalkkuun. Indeksitarjoaja MSCI on lisännyt kiinalaisten osakkeiden osuutta indekseissään, mikä pitkässä juoksussa tukee kiinalaisia osakkeita.

Helppo tapa sijoittaa kiinalaisiin osakkeisiin on ETF:ien avulla. Jäsenille suunnatussa osiossa etsimme ETF-työkalullamme hyviä ETF-vaihtoehtoja Kiinaan sijoittavalle.

Valitse indeksi ja instrumentti oikein!

Mannerkiinassa on kaksi pörssiä Shanghain ja Shenzhenin pörssi. Näihin pörsseihin listatuista osakkeista käytetään nimitystä A-osakkeet ja osakkeiden hinnat ovat paikallisvaluutassa eli renmimbissä. Kiinalaiset sijoittavat itse A-osakkeisiin ja ulkomaisille sijoittajille on asetettu rajoituksia A-osakkeisiin sijoittamiseen. Ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa vapaasti Hong Kongin pörssiin listattuihin osakkeisiin.

Hong Kongin Hang Seng -indeksissä on mukana yhtiöitä kaikkialta maailmasta, ei pelkästään hong kongilaisia ja kiinalaisia yhtiöitä. Vastaavasti Hong Kong Hang Seng China Enterprise -indeksi pitää sisällään Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset yhtiöt. Tällöin puhutaan H-osakkeista.

Suuret indeksitarjoajat, kuten MSCI ja FTSE, ovat tuoneet uusia indeksejä, joissa on mukana kiinalaisia osakkeita. Ennen sijoitusta, sijoittajan pitää tutkia tarkkaan alla oleva indeksi. Mitä osakkeita indeksissä on, miten se käyttäytyy? Mikä on indeksin jakauma ja mitkä ovat suurimmat omistukset?

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy