Kannattaako Finnairin osakkeeseen sijoittaa?

Mitkä ovat Finnairin strategian kulmakivet? Miltä Finnairin markkinatilanne näyttää. Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner vastaa SijoitusSummitin videossa sijoittajien kysymyksiin.

Julkaistu: 11.09.2019 Kirjoittaja:

Finnair osakkeet

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun arvioi Finnairia sijoituskohteena?

Mitkä ovat Finnairin liiketoiminta-alueet?

Finnair on Aasian ja Euroopan väliseen matkustaja- ja rahtiliikenteesen keskittyvä lehtoyhtiö. Finnair yhdistää Aasian ja Euroopan, minkä vaihtomatkustamisesta tulee yli 50 % Finnairin lipputuotoista.

Aasian liikenteessä Finnairin kilpailuetu on Helsinki-Vantaan lentoaseman erinomainen sijainti.

Mitkä ovat Finnairin strategien kulmakivet?

Strategian kulmakivi on Helsingin optimaalinen maantieteellinen sijainti Euroopan ja Aasian välissä. Se tarjoaa lyhyen pohjoisen reitin kilometreissä ja lentoajassa sekä nopean vaihtokokemuksen Tästä syystä Helsingin reitti on myös ympäristöystävällisin vaihtoehto Euroopan ja Aasian välillä.

Finnairilla on vuosikymmenien kokemus Aasiasta, mikä on luonnollisesti Finnairin strategiassa olennaista.

Finnairilla on yksi moderneimmista pitkänmatkan lentolaivueista sekä vahva verkosto. Finnairilla on 20 kohdetta Aasiassa, 100 Euroopassa ja kahdeksan Pohjois-Amerikassa.

Miltä markkinatilanne näyttää tällä hetkellä?

Finnairin ohjeistuksen mukaan Finnairin kapasiteetti tulee kasvamaan 11-12 %, liikevaihto kasvaa jonkin verran vähemmän sekä liiketulos-% tulee olemaan 4,5-6,0 %:n välille edellyttäen, että polttoaineen hinta ja valuuttakurssit pysyvät nykyisellä tasolla.

Lentoliikenne on syklinen toimiala. Vuoden sisällä on kausivaihtelua. Kesäkausi on vilkkaampi. Polttoaineen hinta vaikuttaa kustannuksiin, samoin valuuttakurssit vaikuttavat tuloksentekoon. Kauppasota on vaikuttanut hieman rahtiliikenteeseen, jossa on hintapainetta. Näistä huolimatta kysyntätilanne näyttää tällä hetkellä vakaalta.

Onko Finnairilla lentäminen vastuullista?

Vastuullisuudessa on monta ulottuvuutta, taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristö. Taloudellisessa mielessä lentoliikenneklusterin vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen on 3,5-4,0 %. Sosiaalisessa mielessä Finnair on rekrytoinut viimeisen kahden vuoden aikana 2000 työntekijää.

Ympäristön suhteen Finnair on sitoutunut tekemään enemmän. Finnairin työkalupakki pitää sisällään mm. teknologian ja uuden laivueen. Esimerkiksi, kun Finnair otti käyttöön Airbus 350 -koneet, polttoainetehokkuus parani 25 %. Biopolttoaineet ovat myös osa ratkaisua. Finnair on lentänyt biopolttoainelentoja San Fransiscosta Helsinkiin.

Mitä sijoittajan tulee ottaa huomioon, kun arvioi Finnairia sijoituskohteena?

Ensinnäkin Finnair on kasvuyhtiö. Finnairin liikevaihto on kasvanut jopa yli 10 %:n vuosivauhtia. Kasvu tulee jatkossa olemaan hieman maltillisempaa, mutta Finnair on edelleenkin kasvuun panostava yhtiö. Tulevaisuudessa Finnair keskittyy kestävään, kannattavaan kasvuun. Finnair kasvaa markkinakasvun tahdissa tai vähän sen yli. Strategiapäivitys ja uudet taloudelliset tavoitteet julkaistaan marraskuussa pääomamarkkinapäivässä 12.11.2019.

Katso video haastattelusta

Videolla Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilän haastattelussa tarkemmin Finnairista, näkymistä ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun arvioi Finnairia sijoituskohteena.

Katso Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin haastattelu

Sijoittaja.fi:n näkemys

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa Finnair saa hyvät kasvu- ja arvopisteet. Finnairin liikevaihto on vuosina 2016-2018 kasvanut 11,0 %. Myös tuloskasvusta Finnair saa erinomaiset pisteet. EPS:n vuotuinen kasvuennuste on 14,1 %. Finnair on arvoyhtiö. P/E vuoden 2020 tulosennusteella on 13,8, P/B 0,9 osinkotuotto-% 4,3 %.

Osakkeen kuluvan vuoden kokonaistuotto on heikko -8,8 %. Tähän syynä on osakkeen syklisyys. Sykliset osakkeet eivät ole olleet sijoittajien suosiossa. Viime päivinä on nähty ensimmäisiä viitteitä rotaation muutoksesta. Korkean arvostustason kasvuosakkeista ja matalariskisistä laatuosakkeista on siirtynyt varallisuutta syklisiin. Jos trendi jatkuu, voi Finnairin osake nousta huomattavasti. Avainasemassa tässä rotaatiossa on kauppasota. Ratkaisua kauppasodassa antaisi laajasti tukea syklisille osakkeille.

Siirry osaketyökaluun!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy