Uskotko, että kauppasotaan saadaan ratkaisu? Ei hätää. Nämä kaksi salkkua toimivat kävi miten kävi.

Kauppasota pyörittää markkinoita. Kukaan ei tiedä, milloin tilanteeseen saadaan ratkaisu ja miellyttääkö se markkinoita. Teimme kaksi kauppasotasalkkua, jotka sopivat kumpaankin tilanteeseen.

Julkaistu: 09.09.2019 Kirjoittaja:

ETF kauppasota markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Kirjoitimme elokuun lopussa, että osakemarkkinat liikkuvat nyt kauppasodan tahtiin. Elokuussa kauppasota leimahti liekkeihin Kiinan ja USA:n ilmoittaessa tariffien nostoista. Nyt kelloissa on ollut toinen ääni ja valtiot ovat ilmoittaneet tapaavansa USA:ssa lokakuun alussa. Markkinat ovat ottaneet uuden käänteen positiivisesti. Tähän osasyynä on se, että viesti on tullut Kiinasta, ei Trumpin Twitter-tililtä.

Vastaava tilanne on nähty viimeisen vuoden aikana ennenkin. Globaali talous suorastaan huutaa ratkaisua kauppasotaan. Muuten käännettä positiiviseen ei ole nähtävissä ja osakekurssien nousumahdollisuudet ovat rajalliset.

Tilanne on poikkeuksellinen, eikä kenelläkään ole kristallipalloa, jolla lopputulosta ennustaa. Siksi päätimme tehdä molempien tilanteiden varalle salkut. Toinen salkku selviää, jos kauppasotaan ei saada ratkaisua ja tilanne eskaloituu. Toinen salkku on rakennettu siten, että se nousee, jos lokakuussa kauppasotaan saadaan ratkaisu.

Talouskasvu on hidastunut dramaattisesti

Talouskasvun hidastuminen alkoi jo alkuvuonna 2018. Vauhti on kiihtynyt kauppasodan alettua vuoden 2018 lopussa.

Tuloskasvu pysähtynyt

Sijoittajan pitää olla kiinnostunut talouskasvusta, koska se vaikuttaa suoraan yhtiön tuloskasvuun ja siten pörssikursseihin. Alla oleva kuvaaja kertoo, että S&P 500 -indeksin yhtiöiden tuloskasvu (punainen viiva) pysähtyi Q4/2018. Myös tulosennusteiden kasvu on pysähtynyt.

Noustakseen pörssikurssit tarvitsevat tuloskasvua, joka edellyttää talouskasvua, joka edellyttää ratkaisua kauppasodassa.

Korot ovat romahtaneet

Vuosi sitten markkinoiden suurin riski oli liian korkea korkotaso. Nyt tilanne on täysin päinvastainen. Korot ovat historiallisen alhaalla ja heijastavat markkinoiden epäluottamusta talouskasvuun sekä riskien karttamista.

Kauppasotasalkut(vain jäsenille)

Ensimmäinen kauppsotasalkku on se, joka selviää, vaikka ratkaisua ei saada. Salkku on helpoin rakentaa ETF-rahastoilla. Kerromme kuitenkin vaihtoehdot myös ETF-rahastoja vierastaville.


Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy