Marimekko vai Olvi, kumpi osake houkuttelevampi?

Marimekko ja Olvi ovat kulutussektorin tähtiosakkeita. Molemmat julkaisivat vuoden 2018 tilinpäätöksensä. Kumpi osake houkuttelevampi?

analyysi Marimekko Olvi osakkeet sijoitusideat

Marimekon tulos

Marimekon liikevaihto oli 29,7 M€ (analyytikoiden ennuste 32,0 M€) ja oikaistu liikevoitto 1,6 M€ (ennuste 2,0 M€). Liikevaihtoa tuki vähittäis- ja tukkumyynnin kasvu Suomessa. Vähittäismyyntiin vaikutti positiivisesti joulumyynnin onnistuminen; tukkumyyntiin sisältyi kertaluonteisia kampanjatoimituksia. Kauden liikevaihtoa puolestaan heikensi se, että osa Aasian-Tyynenmeren alueen tukkutoimituksista ajoittui vuoden 2019 puolelle. Johdon mukaan liikevoitto jäi odotetusti vertailukaudesta, sillä vuonna 2018 tuloskertymä painottui tavanomaisesta poiketen toiselle ja kolmannelle neljännekselle. Loppuvuonna Marimekko panosti aiempaa enemmän markkinointiin ja bränditunnettuuden kasvattamiseen Kiinassa. 

Yhteistyökumppani vastaa Marimekko-myymälöiden toiminnasta Kiinassa ja yhtiö itse verkkomyynnistä. Koska verkkomyynti on vielä hyvin alkuvaiheessa, syntyy siitä Marimekolle kustannuksia kuluvana vuonna. Marimekko-konsernin liikevaihdon ennakoidaan vuonna 2019 olevan edellisvuotista korkeampi ja vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan olevan suunnilleen edellisvuoden tasolla. Osinkoa jaetaan 0,60 euroa ja lisäosinkoa pääkonttorin myynnistä 1,25 euroa.

Olvin tulos

Olvin liikevaihto oli 86,2 M€ (analyytikoiden ennuste 82,2 M€) ja liikevoitto 5,7 M€ (ennuste 7,0 M€). Johdon mukaan hyvä myynnin kehitys jatkui myös neljännellä kvartaalilla. Suomi ja Valko-Venäjä jatkoivat kasvu-uralla. Myös Baltiassa tilanne parani loppuvuonna heikon alkuvuoden jälkeen. Johto uskoo maltilliseen kasvuun vuonna 2019. Olvin tilikauden 2019 tuloksen odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla. Osinkoa jaetaan 0,90 euroa (ennuste 0,90 euroa).

Marimekko vs. Olvi sijoittajan näkökulmasta

Marimekkoa johtaa Tiina Alahuhta-Kasko, joka aloitti toimitusjohtajana vuonna 2015. Alahuhta-Kasko on KONEen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan tytär. Matti Alahuhdan kausi KONEessa oli erinomainen. Myös Tiina Alahuhta-Kaskon toimitusjohtajakausi Marimekossa on ollut erinomainen. Liikevaihto on kasvanut 19 % ja liiketulos 95 % (vuodesta 2014 vuoteen 2018).

Olvia vastaavasti on johtanut vuodesta 2004 lähtien Lasse Aho. Vuonna 2004 Olvin liikevaihto oli 129 M€ ja oikaistu liiketulos 9,3 M€. Vuonna 2018 liikevaihto oli 384,3 M€ ja oikaistu liiketulos 50,1 M€.

Molempien toimitusjohtajien suoritus yhtiön johdossa ansaitsee kiitettävän arvosanan. Osakkeiden houkuttelevuudessa ei synny eroa toimitusjohtajien välillä.

Olvin kokonaispisteet paremmat

Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet kuuden faktorin perusteella. Olvi saa paremmat pisteet johtuen matalammasta riskistä ja alhaisimmista arvostusluvuista. Pisteet päivitetään seuraavan kerran kuun vaihteessa (28.2.2019 päätöskursseilla) ja sijoittajan kannattaakin tarkastella, muuttuvatko pisteet tuoreiden tilinpäätös- ym. tietojen perusteella.

Marimekon tuottokehitys pörssin parhaita

Osaketyökalun Sijoittajan näkökulma -välilehdellä on osakkeiden kokonaistuottokehitys, analyytikkojen suositus ja volatiliteetti. Marimekon tuottokehitys on ollut Helsingin pörssin parhaita.

Molempien osakkeiden analyytikkojen suositus on “lisää”. Marimekon volatiliteetti on korkeampi, mikä osaltaan selittää osakkeen korkeampaa riskiä.

Marimekon arvostusluvut korkeammat

Osaketyökalun Arvostusluvut-välilehdellä sijoittaja voi tarkastella osakkeiden arvostuslukuja. Marimekon arvostusluvut ovat Olvia korkeammat. Osaltaan tätä selittää vuonna 2019 jaettava jättiosinko 1,85 euroa, jossa lisäosinkoa on pääkonttorin myynnistä 1,25 €.

Yhteenveto

Molemmat osakkeet sopivat hyvin kotimaisia osakkeita sisältävään salkkuun. Hyviä kansainvälisiä kulutussektorin osakkeita on Suomessa harvassa etenkin, kun Amer Sportsin osake poistuu yrityskaupan myötä pörssistä.

Valinta Olvin ja Marimekon välillä on vaikea. Olvi on tasaisempi ja matalariskisempi. Marimekossa on suurempi potentiaali. Alahuhta-Kasko haluaa viedä Marimekon 2022 vuonna päättyvän strategiakauden aikana uudelle tasolle. Yhtenä osana tässä on kasvustrategia Kiinassa, johon panostetaan vuonna 2019. Marimekon liiketulostavoite on 15 % (vuonna 2018 liikevoitto-% oli 10,9 %).

Yksi vaihtoehto on panostaa Olvin osakkeeseen ensin ja Marimekkoon vuoden 2019 toisella vuosipuoliskolla tai osinkodipistä. Kuluvana vuotena Marimekko panostaa nimittäin kasvuun, mikä nostaa kustannuksia ja näkyy vuonna 2019 heikompana kannattavuutena. Kasvuloikka ja kannattavuuden parantuminen ovat edessä arviolta 2020-2022. Osa tästä menestyksestä on kuitenkin jo nyt Marimekon osakkeen hinnassa.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy