Kultaan voi sijoittaa myös ETF:llä

sijoittajamestari

ETF-valintamme kultaan on Xetra Gold (4GLD). Siinä kaupankäyntivaluutta on euro. Erikoisuutena Xetra Goldissa on, että sijoittaja saa halutessaan vaihtaa ETF-sijoituksensa fyysiseksi kultaharkoksi.


Kultaan voi sijoittaa myös ETF:llä

Kulta on historian vanhimpia sijoituskohteita, ja valtion velkakirjojen ohella se ollut yksi parhaista turvasatamista osake- ja kiinteistömarkkinoiden rytistessä. Lisäksi kulta on tarjonnut usein valtion velkakirjoja parempaa turvaa korkean inflaation ympäristössä ja valuuttakriiseissä.

Pitkällä aikavälillä kulta on surkea sijoituskohde. Jeremy Siegel tutki kirjassaan “Stock for the Long Run” eri omaisuusluokkien tuottoja vuodesta 1802 vuoteen 2006. 1 $ sijoitus kultaan kasvoi yli 200 vuoden aikana 1,95 $:iin (0,33 % p.a.). Samaan aikaan 1 $ osakkeissa kasvoi 755 163 $:iin (6,86 % p.a.).  Kulta ei ole sijoituskohde, se on arvonsäilyttäjä ja turvasatama.

Nykyisen syklin vanhetessa osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolelle vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin hajauttamisen hyödyt kasvavat. Osakemarkkinoiden ja korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat laskeneet historiallisesti matalalle tasolle, ja korjausliikkeen riski osakemarkkinoilla on noussut. Vaihtoehtoisilla sijoituskohteilla voi hakea parempaa tuottoa tai hajauttaa riskiään. Vaihtoehtoisiin omaisuuslajeihin luetaan kullan lisäksi mm. raaka-aineet, valuutat ja johdannaiset sekä usein myös pääomasijoitukset ja vertaislainat.

Mitä tapahtuu kullalle markkinoiden romahtaessa?

Sijoitusmaailmassa kulta tunnetaan erityisesti turvasatamana, joka antaa suojaa markkinamyllerryksissä. Miten kulta on menestynyt historian markkinalaskuissa, ja onko se parempi kuin esimerkiksi hopea?

GoldSilver.com selvitti, miten kulta ja hopea ovat tuottaneet S&P 500 -indeksin suurimmissa laskuissa. Nämä olivat tulokset:

 • Kullan hinta on noussut lähes aina osakemarkkinoiden suurissa laskuissa, olipa lasku pitkä tai lyhyt.
 • Ainoa markkinaromahduksessa nähty suuri lasku kullan hinnassa oli 1980-1982. Juuri sen jälkeen, kun kullan hinta oli edellisen 10 vuoden aikana noussut yli 2300 %.
 • Hopea on pärjännyt jokaisessa laskussa kultaa huonommin, joskin se on usein tarjonnut hajautushyötyä osakemarkkinaan nähden.

Onko kulta halpa vai kallis?

Selvä. Kulta on siis oiva arvonsäilyttäjä ja turvasatama markkinaromahduksissa. Onko kulta kuitenkin kehno sijoituskohteena, mitkä ovat sen tuotto-odotukset?

Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Kullan ongelma sijoituskohteena on, että siinä ei ole jatkuvaa tuoton lähdettä, kuten korkoa tai osinkoa. Kullan hinta määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajan tuotto tai tappio riippuu siten täysin kullan arvonkehityksestä.

Historialliset tuotot voivat kertoa jotain kullan tulevasta tuotosta. Kuten kaikissa omaisuusluokissa (ks. Asness, Moskowitz & Pedersen 2012), myös kullan tuotoilla on taipumus hakeutua takaisin historialliseen keskiarvoonsa. Pitkän korkean tuoton ajanjakson jälkeen odotettavissa on yleensä ennen pitkää korjausliike alaspäin, ja pitkän matalan tuoton ajanjakson jälkeen voidaan odottaa hinnan ennen pitkää lähtevän jälleen nousuun.

Viime vuodet ovat olleet kullalle heikkoja. Kullan hinta on laskenut n. 30 % vuoden 2011 huippulukemista, joten nousukäänne kullan hinnassa ei olisi yllättävä. Varsinkaan mikäli osakemarkkinoilla nähdään laskua lähivuosina. Toisaalta vielä pidempää historiaa tarkastelemalla nähdään, että vuosituhannen alusta kullan hinta on noussut yli 300 %. Lisäksi hopeaan verrattuna kulta vaikuttaa nyt kalliimmalta kuin vuosiin.

Kulta/hopea -suhdeluku on tällä hetkellä lähellä historiallisia huippujaan yli 80 pisteessä. Kullan ollessa erityisen edullinen suhteessa hopeaan, suhdeluku liikkuu tyypillisesti 50 pisteen alapuolella.

Kulta on kallis suhteessa hopeaan – edullinen suhteessa omaan historiaansa

Xetra Gold (4GLD)

ETF-valintamme kultaan on Xetra Gold. Siinä kaupankäyntivaluutta on euro. Huom! Sijoittaja altistuu silti valuuttakurssiriskille, sillä kullan arvo mitataan dollareissa. Erikoisuutena Xetra Goldissa on, että sijoittaja saa halutessaan vaihtaa ETF-sijoituksensa fyysiseksi kultaharkoksi. Lisää tietoa Xetra Goldin sivuilla.

Xetra Gold -ETF on osana Sijoittaja.fi:n Strategiamestari-mallisalkkua.

Lisää kultaan sijoittavia ETF:iä löytää ETF-työkalullamme. Valitse omaisuuslajiksi “Raaka-aineet” ja hakusanaksi “Gold”.

Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti vero- ja kustannustehokkaimmat vaihtoehdot omaan salkkuusi. Lisäksi olemme valinneet ETF-työkaluun parhaat ja kiinnostavimmat ETF-rahastot.

Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy