- Aloita sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Osakesäästötili
- Sijoittajan työkalut
Vertaislainat ja verotus ovat paljon kysymyksiä herättävä yhtälö. Mitä verottajalle pitää ilmoittaa? Saako luottotappioita ja luovutustappioita vähentää verotuksessa? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.
Fellow Finance joukkorahoitus vaihtoehtoiset sijoituskohteet verotus vertaislainat vertaislainaus yrityslainatVertaislainat ja niiden verotus olivat pitkään kysymysmerkkejä niin sijoittajille kuin verottajalle itselleenkin. Vuoden 2016 loppupuolella keskusverolautakunta antoi ennakkoratkaisun vertaislainojen luotto- ja luovutustappioden käsittelystä, mutta verottaja valitti ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Lopullinen päätös asiaan saatiin vasta vuoden 2018 alussa. Miten vertaislainoja nyt verotetaan?
Vertaislainojen korkotuottoa verotetaan pääomatulona, josta maksetaan vuoden 2017 verotuksessa pääomatuloveroa veroprosentilla 30 % ja 30 000 euron ylittävältä osalta 34 %. Verokohtelu poikkeaa siis esim. pankkitalletuksista ja valtion velkakirjojen korkotulosta, joita verotetaan lähdeveron alaisena tulona 30 % verokannalla ilman tappioiden vähennysoikeutta.
Verotus muuttui vuonna 2016. Vuodesta 2016 alkaen myyntitappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot sai vähentää vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista. Jos sinulla on korkotuloja vertaislainoista, kannattaa osakkeiden myyntitappiot realisoida ennen vuodenvaihdetta ja hyödyntää tappiot verotuksessa.
Jos myyntitappioita on enemmän kuin pääomatuloja, myyntitappiosta syntyvä vähennys siirtyy seuraaville viidelle vuodelle. Voit siis vähentää vuosina 2017-2022 pääomatuloista vuoden 2017 myyntitappiot.
Keskusverolautakunta (KVL) antoi vuoden 2016 lopussa ennakkoratkaisun vertaislainojen luottotappioiden ja luovutustappioiden verotuksesta (KVL: 2016/59). KVL:n ennakkoratkaisun mukaan vertaislainat ovat arvopapereita, ja vertaislainojen tappiot ovat vähennyskelpoisia verotuksessa riippumatta siitä tulevatko tappiot vertaislainojen myynnistä perintäyhtiölle tai luottotappiona velallisen maksukyvyttömyyden myötä. Vastaavasti vertaislainojen myynnistä saatavat voitot ovat pääomatuloveron alaista luovutusvoittoa.
Ennakkoratkaisu muuttui lainvoimaiseksi vuoden 2018 alussa, kun KHO hyväksyi vertaislainojen luottotappioiden ja luovutustappioiden vähennysoikeuden (KHO:2018:11). Sijoittajat voivat KHO:n päätöksen perusteella vähentää vertaislainasijoituksissa realisoituneita tappioita vuoden 2017 veroilmoitusta tehtäessä. Myös vuosien 2012-2016 osalta on mahdollista hakea oikaisua verotuksen oikaisulautakunnalta.
Vertaislainat on helppo ilmoittaa veroilmoituksessa. Toisin kuin osake- tai ETF-sijoituksissa, yksittäisistä vertaislainoista tai lainaosuuksista saatavia tuottoja ja tappioita ei (onneksi) tarvitse eritellä veroilmoituksessa. Veroilmoitukseen riittää, kun ilmoittaa yhteissummat realisoituneista tuotoista, tappioista ja kuluista jokaisesta käytetystä verkkopalvelusta.
Yksinkertaisin tapa ilmoittaa tarvittavat tiedot on lähettää verottajalle veroraportit kustakin palvelusta. Verkossa liitetiedoston voi lähettää osiossa “Arvopapereiden luovutukset ja pääomanpalautukset”. Alla esimerkki Fellow Finance -vertaislainapalvelun veroraportin lähettämisestä.
1. Lataa vertaislainapalvelun veroraportti (Fellow Financessa se löytyy kohdasta Omat tiedot > Raportit > Veroraportit)
2. Kirjaudu verottajan sivuille tekemään veroilmoitus osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus
3. Avaa vero.fi:ssä osio “Arvopapereiden luovutukset ja pääomanpalautukset”
4. Sivulta löytyy kenttä nimeltä “Liitteet”. Liitä veroraportti liitetiedostona ja paina lisää liite.