Vertaislainoihin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan

Vertaislainoihin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan. Eikä suotta. Vertaislainat tarjoavat houkuttelevaa tuottoa ja hajautusmahdollisuuksia osana sijoitussalkkua. Mitä on vertaislainasijoittaminen, ja miten vertaislainoihin voi sijoittaa?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Vertaislainoihin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan. Eikä suotta. Vertaislainat tarjoavat houkuttelevaa tuottoa ja hajautusmahdollisuuksia osana sijoitussalkkua. Mitä on vertaislainasijoittaminen, ja miten vertaislainoihin voi sijoittaa?

Vertaislainoihin sijoittaminen

Vertaislainoihin sijoittaminen kasvattaa suosiotaan kovaa vauhtia. Eikä suotta.

Hyvin hajautettu vertaislainasalkku on historiallisesti tarjonnut tasaista tuottoa, matalalla korrelaatiolla muihin omaisuusluokkiin ja paljon perinteisiä korkosijoituksia korkeampaa tuottoa. Suomessa vertaislainojen keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 8-12 %.

Mitä on vertaislainasijoittaminen?

Vertaislainauksessa lainanhakijat (yksityiset tai yritykset) hakevat vertaislainapalvelujen kautta lainaa suoraan sijoittajilta, jotka ovat halukkaita sijoittamaan vertaislainoihin.

Vertaislainausta voidaan kuvata uudenlaiseksi joukkorahoituksen muodoksi. Perinteiseen joukkorahoitukseen verrattuna vertaislainauksen etuna on mahdollisuus tehdä myös erittäin pieniä sijoituksia. Siten pienilläkin summilla on helppo hajauttaa sijoituksensa laajasti satoihin eri kohteisiin.

Mikä on minimisumma, jolla vertaislainoihin kannattaa sijoittaa?

Vertaislainapalveluihin sijoittaessa on tärkeää huomioida hyvä hajautus, ja yleisesti ottaen järkevänä tavoitteena erityisesti korkeariskisissä kulutusluotoissa voidaan pitää sijoittamista vähintään sataan eri lainakohteeseen.

Esimerkiksi Fellow Financella minimisijoitus yhteen lainaan on 25 euroa, joten jo 2500 eurolla saadaan rakennettua hajautus 100 lainaan.

Millaista tuottoa vertaislainoihin sijoittaminen tarjoaa?

Lainaaja.fi

Lainaaja.fi ilmoittaa pitkän aikavälin tuotoksi 7,28 % luottotappioiden ja muiden kulujen jälkeen (Välillä 1.12.2010-20.02.2018).

Fellow Finance

Sijoittajien mediaanituotto Fellow Financessa alla näkyvän taulukon lukujen mukaan on hieman yli 9 %, ja 80 % tuotoista sijoittuu välille 7-13 %.

Sijoittaja.fi:n 5.5.2015 perustettu oikealla rahalla 30 000 eurolla toteutettu vertaislainasalkku on tuottanut vuotuistettuna 11,2 %. Lue kokemuksistamme Fellow Finance -vertaislainapalvelussa.

Seuraa Sijoittaja.fi:n Fellow Finance vertaislainasalkkua!

Mitä riskejä vertaislainoihin sijoittamiseen liittyy?

Vertaislainoihin sijoittamisessa, kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa, on aina riski pääoman osittaisesta tai kokonaisesta menettämisestä. Vertaislainoihin sijoittamisessa keskeisiä riskejä ovat mm. lainansaajan maksukyky, likviditeettiriski ja markkinariski.

Yksi mahdollinen (joskin harvinainen) riski on myös palveluntarjoajan konkurssi. Näin tapahtui esimerkiksi ruotsalaiselle vertaislainapalveluyhtiölle TrustBuddylle lokakuussa 2015. Vaikka yhtiö toimi vain lainojen välittäjänä, ja sijoittajat edelleen omistivat lainat, yhtiön sisäisten väärinkäytösten ja konkurssin aiheuttaman sekavan tilanteen vuoksi sijoittajilla ei ollut mitään tietoa keneltä rahat voisi periä. Konkurssin myötä lainansaajilta jäi lopulta perimättä suuria määriä velkoja.

Kannattaisiko minun sijoittaa vertaislainoihin?

Historian perusteella vertaislainojen tarjoamat tuotot näyttävät houkuttelevilta, erityisesti nykyisessä matalien korkojen maailmassa. Historia ei ole kuitenkaan tae tulevaisuuden tuotoista.

Vertaislainauksen historia on lyhyt, ja toistaiseksi kenelläkään ei ole varmaa tietoa, miten vertaislainat menestyvät esimerkiksi talouden kriisitilanteessa. Lisäksi vertaislainapalvelujen taustalla olevien yhtiöiden taloudellista tilannetta, väärinkäytöksiä ja teknologisia riskejä (kuten tietoturvallisuutta) on työläs arvioida.

Vertaislainojen etuna on silti huomattavan korkea tuottopotentiaali ja vertaislainojen tarjoama hajautushyöty. Lisäksi piensijoittajia ilahduttaa mahdollisuus sijoittaa helposti ja hajautetusti jo hyvinkin pienillä summilla. Suositeltavaa on aloittaa vertaislainoihin sijoittaminen pienillä summilla, ja kasvattaa pottia sitä mukaa kun kokemusta kertyy.

Vertaislainoihin sijoittaminen on riskistä siinä missä osakemarkkinoille sijoittaminenkin. Varovaiselle ja hyvin hajauttavalle sijoittajalle vertaislainat voivat kuitenkin tarjota korkeaa tuottoa, jota perinteisillä osake- tai korkosijoituksilla on vaikea päihittää.


Voit lunastaa Sijoittaja.fi:n Fellow Finance -jäsenedun käyttöösi heti, kun olet rekisteröitynyt Sijoittaja.fi:n jäseneksi. Saat jäsenyyden kuukaudeksi eurolla (norm. 9,90 €/kk).

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sinua voisi kiinnostaa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen helmikuu – ETF-salkut plussalla kuun aikana
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen tammikuu – vuosi alkanut salkkujen nousussa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen joulukuu – loppuvuosi jatkui nousun merkeissä
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat