Tuloskauden tilinpäätös – onnistujat ja pettymykset

Lähes kaikki pörssiyritykset ovat julkaisseet ensimmäisen kvartaalin tuloksensa. On tuomion aika. Mitkä onnistuivat, mitkä pettivät? Mitä markkinoilla tapahtuu seuraavaksi?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Lähes kaikki pörssiyritykset ovat julkaisseet ensimmäisen kvartaalin tuloksensa. On tuomion aika. Mitkä onnistuivat, mitkä pettivät? Mitä markkinoilla tapahtuu seuraavaksi?

Tuloskauden yhteenveto

Alla olevassa kuvaajassa on Helsingin pörssin yhtiöiden toteutuneet tulokset (violetti viiva), tulosennusteet (keltainen viiva) ja kurssikehitys (musta viiva). Toteutuneet tulokset ovat kääntyneet nousuun. Samoin tulosennusteet. Osakekurssit vastaavasti ovat nousseet selvästi ennusteita ja toteutuneita tuloksia voimakkaammin. Arvostustaso on siten (liian) korkea.

 

Suomalaisten pörssiyritysten suoritus ensimmäisellä kvartaalilla kiitettävä

Seurannassamme on yli 100 suomalaista pörssiyritystä. Seurannassamme olevien yritysten suoritus ensimmäisellä kvartaalilla oli analyytikoiden ennusteita parempi.

  • Liikevaihdot ovat ylittäneet ennusteet 2,0 %:lla
  • Liiketulokset ovat ylittäneet ennusteet 5,5 %:lla

Arvioimme pörssiyritysten kokonaissuoritusta kvartaalilla. Huomioimme myös näkymät ja muutokset tilauskertymässä ja tilauskannassa. Seurannassamme olevista yrityksistä:

  • 37 yrityksen suoritus oli positiivinen
  • 18 yrityksen suoritus oli neutraali
  • 21 yrityksen suoritus oli negatiivinen.

Kokonaisuutena Helsingin pörssin yritykset suoriutuivat vuoden ensimmäisestä kvartaalista kiitettävästi. Ilahduttavinta oli liikevaihtojen kääntyminen selvään nousuun.

Parhaimmat onnistujat ja suurimmat pettymykset

Onnistujia oli iso liuta. Metalliyritykset SSAB ja Outokumpu tekivät vahvat odotuksia paremmat tulokset. Näin ei viime viikkojen kurssikehityksestä uskoisi. Kursseja ovat laskeneet mm. teräksen hintojen lasku Kiinassa. Lue tästä artikkelista kannattaako Outokummun osaketta ostaa?

Muita positiivisia suoriutujia isommista pörssiyrityksistä olivat UPM-Kymmene, jonka tulosparannus tuli kasvusta. Myös Fortum ylitti odotukset. Positiivista oli se, että liiketulos kääntyi nousuun yhdeksän laskukvartaalin jälkeen. Tiedon liikevaihto ja liiketulos olivat odotuksia paremmat. Unohtaa ei myöskään voi Nokiaa, joka toistaa samaa kaavaa kuin Q4:n jälkeen. Ensin yhtiö pesi Ericssonilla lattia ja teki odotuksia paremman tuloksen ja sen jälkeen osakekurssi on ollut selvässä nousutrendissä.

Pienemmistä yhtiöistä löytyy paljon positiivisia yllättäjiä. Etenkin Ponsse, Etteplan ja Exel Composites ylittivät tulosodotukset selvästi. Exel Composites sai vihdoin liikevaihdon ja tuloksen selvään kasvuun. Ponssen kannattavuus ylitti odotukset roimasti. Etteplanin suoritus oli vahva joka rintamalla ja siihen vaikutti selvästi piristynyt kysyntä.

Suuret pettymykset olivat harvassa. Heikoimmasta suorituksesta vastasi Stockmann. Oriola-Kd ja Caverion suorituivat heikosti. Myös Nokian Renkaiden tulos oli alle analyytikkojen odotusten, mutta heikompaa tulosta kompensoi odotuksia korkeampi liikevaihto ja tulosohjauksen nosto.

Mitä markkinoilla seuraavaksi?

Tuloskausi maailmalla on ohi, joten sijoittajien mielenkiinto kohdistuu muihin asioihin. Raaka-aineiden, etenkin öljyn hinnan, kääntyminen laskuun on huono signaali. Toinen varoittava signaali on USA:n talouslukujen heikkous. Talousluvut ovat USA:ssa kääntynet jyrkästi negatiiviseksi (kuva alla). Seuraa markkinaympäristöstä sijoittajan talouslukujen ja etenkin riski-indikaattoreiden kehitystä. Päivitämme myös tulevien päivien aikana markkinanäkemyksemme Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysiin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat