Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi – osakkeet laskuun

Yhdysvaltojen tammikuun inflaatio oli 3,1 prosenttia ja lukema oli ekonomistien ennusteita korkeampi. Osakemarkkinat laskivat selvästi. Mikä oli laskun syynä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdysvaltojen tammikuun inflaatio oli 3,1 prosenttia ja lukema oli ekonomistien ennusteita korkeampi. Osakemarkkinat laskivat selvästi. Mikä oli laskun syynä?

Hinnat nousussa tammikuussa

Tammikuussa inflaatio laski joulukuun lukemista ja kuluttajien ostovoima kasvoi, kun Yhdysvaltain tavaroiden ja palveluiden hintapaineet jatkoivat lieventymistään. Inflaatio oli kuitenkin odotuksia korkeampi, mikä oli markkinoille negatiivista.

Tammikuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 3,1 % (Odotus 2,9 %, edellinen 3,4 %)
  • Ydininflaatio 3,9 % (Odotus 3,7 %, edellinen 3,9 %)

Kuukausitasolla inflaatio nousi 0,3 prosenttia. Pettymyksiä olivat asuminen, ruoka, sähkö ja lentoliput, jotka kallistuivat odotuksia enemmän.

Fedin seuraama ydininflaatio, joka ei sisällä energian ja ruuan hintaa, oli edelleen harmillisen korkea 3,9 prosentissa.

Ostovoima kasvaa

Inflaatio on laskenut merkittävästi pandemia-aikojen huippulukemistaan, jotka olivat 9,1 prosenttia. Tuolloin keskimääräisen kuluttajan palkka ei pysynyt vauhdilla nousevien hintojen tahdissa. Työntekijöiden reaaliansiot olivat negatiiviset yli kaksi vuotta.

Tämä dynamiikka on on nyt kääntynyt, sillä työntekijöiden tuntipalkka on ylittänyt inflaation toukokuusta lähtien. Työntekijöiden keskimääräiset reaaliansiot nousivat 1,4 prosenttia tammikuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä, kertoi USA:n työministeriö.

Myös kuluttajien luottamus on vahvistunut. Kuluttajien luottamus hyppäsi 13 prosenttia tammikuussa korkeimmalle tasolleen sitten heinäkuun 2021, mikä heijastaa ”parannuksia sekä inflaatioon että henkilökohtaisiin tuloihin liittyvässä näkymässä”, Michiganin yliopisto kertoo.

Tietyissä kategorioissa inflaatio pysyy suhteellisen korkeana. Näitä ovat muun muassa moottoriajoneuvovakuutukset (joiden kustannukset ovat nousseet 20,6 prosenttia viimeisen vuoden aikana), vapaa-aika (2,8 prosenttia), henkilökohtainen hygienia (5,3 prosenttia) ja terveydenhuolto (1,1 prosenttia), työministeriön mukaan.

Lisäksi asumisen inflaatio on noussut 6 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. Korkeammat asumiskustannukset selittivät kaksi kolmasosaa kuluttajahintaindeksin noususta tammikuussa.

Markkinat laskuun inflaatiolukujen julkaisun jälkeen

Inflaatioluvut ovat olleet yksi seuratuimmista makroluvuista jo pitkän aikaa. Tammikuun inflaatioluvut olivat märkä rätti markkinoille ja osakkeet laskivat laajasti. S&P 500 -indeksi tippui alle 5000 pisteen 1,4 prosenttia 4953 pisteeseen. Nasdaq laski 1,8 prosenttia. Markkinoiden riskiä kuvaava VIX nousi korkeimmalle tasolle sitten marraskuun 15,85 pisteeseen.

Sekä USA:n kaksivuotinen että kymmenvuotinen korko nousivat noin 0,15 prosenttiyksikköä.

Kuvalähde: Sijoittaja360 Markkinaympäristö

Odotukset Fedin ohjauskoron leikkauksista alenivat

Joulu- ja tammikuun luvut ovat osoittaneet sen, kuinka haastavaa inflaation painaminen keskuspankkien 2 prosentin tasolle on. Joulukuun kokouksessa Fed kertoi ohjauskoron nostosyklin olevan ohi ja ennakoi että vuoden 2024 aikana ohjauskorkoa leikattaisiin kolme kertaa.

Vielä viime vuoden puolella markkinat odottivat Fediltä ohjauskoron leikkausta maaliskuun kokouksessa. Markkinat ovat ennakoineet Fedin suorittavan jopa kuusi ohjauskoron leikkausta tänä vuonna.

Tämä odotus on osoittautunut epärealistikseksi ja markkinat ovat korjanneet odotuksiaan. Maaliskuun ohjauskoron leikkaukselle ei anneta enää kuin 9 prosentin todennäköisyys. Vielä viikko sitten todennäköisyys oli 19 prosenttia. Myös odotus ohjauskoron leikkausten määrästä on laskenut. Tällä hetkellä markkina pitää todennäköisimpänä neljää ohjauskoron leikkausta ja 4,25 – 4,50 prosentin ohjauskorkoa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat