Analyysi: SSAB:n tulos ennakoitua paremmalla tasolla – osake nousussa

Vuoden viimeisellä neljänneksellä SSAB:n tulos oli jälleen laskussa, mutta tulos oli ennusteita paremmalla tasolla. Vuodelta 2023 yhtiö jakaa osinkoa 5,00 kruunua osakkeelta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuoden viimeisellä neljänneksellä SSAB:n tulos oli jälleen laskussa, mutta tulos oli ennusteita paremmalla tasolla. Vuodelta 2023 yhtiö jakaa osinkoa 5,00 kruunua osakkeelta.

Q4/2023 – Tulos laskussa heikentyneiden markkinoiden vuoksi

SSAB:n liikevaihto oli 2 355,7 M€ (analyytikoiden ennuste 2 331,5 M€) ja liikevoitto 213,6 M€ (ennuste 182,5 M€). Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä SSAB:n liikevaihto laski noin 12 % vertailukaudesta. Myös liiketulos heikkeni vertailukaudesta (3 768 milj. kruunua/335 M€ Q4/2022), mikä johtui yhtiön mukaan ennen kaikkea heikentyneistä markkinoista ja alentuneista hinnoista etenkin Euroopassa. Yhtiön kassavirta jatkui vahvana ja koko vuoden operatiivinen rahavirta oli 21,5 (22,7) mrd. kruunua.

SSAB Special Steels -divisioonan liiketulos vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 847 (1 369) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 12 (16) %. SSAB Americas -divisioonan liiketulos oli 1 681 (2 725) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 25 (36) %. SSAB Europe -divisioonan liiketulos oli 165 (-229) milj. kruunua ja liiketulosprosentti oli 2 (-2) %. Suunnitelluista huoltoseisokeista aiheutui yhtiön mukaan kustannuksia kaikille teräsdivisioonille neljännellä neljänneksellä.

Yhtiö odottaa kaikkien divisioonien toimitusten olevan korkeammalla tasolla vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna edelliseen neljännekseen, ja SSAB Special Steels -divisioonassa toimitusten odotetaan olevan merkittävästi korkeammalla tasolla. Toteutuneiden hintojen odotetaan olevan matalammalla tasolla kaikissa divisioonissa.

SSAB:n osinko 2024

SSAB:n päivitetyn voitonjakopolitiikan mukaan yhtiö pyrkii jakamaan osinkoa 40 prosenttia tuloksesta verojen jälkeen. SSAB ei ole pystynyt joka vuosi jakamaan osinkoa.

  • Vuodelta 2023 SSAB jakaa osinkoa 5,00 kruunua osakkeelta.
  • Vuoden 2022 vahvasta tuloksesta SSAB jakoi osinkoa huimat 8,70 kruunua per osake.

SSAB:n taloudelliset tavoitteet

  • Kannattavuus – SSAB pyrkii käyttökatteella mitattuna alan johtavaan kannattavuuteen vertailukelpoisiin kilpailijoihin verrattuna
  • Pääomarakenne – SSAB:n tavoitteena on pitää nettovelkaantumisaste -20 %:n ja 20 %:n välillä (nettovelka/oma pääoma)
  • Osinko – Osingon tulee muodostaa 40 % tilikauden tuloksesta verojen jälkeen
  • Ennen vuosittaisista osinkoehdotuksista ja pääomarakenteen tarkistuksista päättämistä yhtiön johto ja hallitus arvioivat tulevien vuosien pääomatarpeet markkinanäkymien, sijoitussuunnitelmien ja muiden näkökohtien perusteella

SSAB:n osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Vuoden 2023 aikana SSAB:n osaketta painoi Euroopan markkinoiden heikkous, mutta lokakuun 2023 loppupuolelta saakka osake on jälleen ollut vahvassa nousussa. Viimeisten kvartaalitulosten tuloslasku on ollut ennusteita maltillisempaa, mikä on ollut sijoittajille mieleen. Vuoden viimeisen kvartaalin tulosjulkistuksen jälkeen SSAB:n osake oli muutaman prosentin nousussa pörssin avauduttua.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutustu SSAB:n osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa SSAB:n kokonaispisteet ovat keskimääräistä paremmalla tasolla. Yhtiö saa esimerkiksi korkeat arvopisteet. Osaketyökalusta löydät myös SSAB:n pisteytyksen lisäksi yhtiön ennusteet ja tunnusluvut.

Seuraa tuloskautta

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat