Analyysi: Outokummun pohjat näyttäisivät jääneen taakse

Outokummun tulos laski vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta kannattavuus ylitti yhtiön omat sekä analyytikoiden odotukset. Outokummun pahin tilanne näyttäisi nyt jääneen taakse. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Outokummun tulos laski vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta kannattavuus ylitti yhtiön omat sekä analyytikoiden odotukset. Outokummun pahin tilanne näyttäisi nyt jääneen taakse. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta!

Outokummun Q4-tulos laski jälleen – kannattavuus ylitti kuitenkin odotukset

Outokummun liikevaihto oli 1 513 M€ (analyytikoiden ennuste 1 548,7 M€) ja oikaistu liiketulos 13 M€ (ennuste -185,9 M€). Analyytikkojen konsensusennuste sisältänee osaksi alaskirjauksen, eikä siten ole relevantti vertailukohde. Outokummun liikevaihto laski vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä 20,2 %. Yhtiö oikaistu käyttökate laski puolestaan 34,5 % ja oli 72 milj. euroa (110 milj. euroa). Käyttökatteeksi analyytikot ennustivat 55 miljoonaa euroa, joten kannattavuus oli ennusteita parempi. Käyttökatteen lasku vertailukaudesta johtui Euroopan huomattavasti haastavammasta markkinaympäristöstä. Yhtiö teki 264 milj. euron alaskirjauksen, joka liittyy Americas-liiketoiminta-alueen uudelleen neuvoteltuun kuumavalssaussopimukseen sekä muihin oikaisueriin.

Vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä ruostumattoman teräksen toimitukset pysyivät samalla tasolla kuin vertailukaudella (450 000 tonnia). Ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat laskivat merkittävästi Euroopassa sekä hieman Amerikoissa, millä oli negatiivinen vaikutus kvartaalin kannattavuuteen. Ferrochrome-liiketoiminta-alueen kannattavuus parani vertailukaudesta toimitusmäärien kasvaessa ja kiinteiden kustannusten laskiessa. Konsernin kunnossapitokustannukset nousivat, mutta kannattavuutta tuki tuotannon tarveaineiden kuten sähkön ja ferropiin hintojen lasku. Raaka-aineisiin liittyvät varasto- ja metallijohdannaisvoitot olivat 0 milj. euroa (47 milj. euron tappio). Muun toiminnan ja konsernin sisäisten erien oikaistu käyttökate oli -8 milj. euroa (4 milj. euroa).

Vuoden 2024 ensimmäiselle neljännekselle Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten kasvavan 5-15 % edellisestä kvartaalista. Americas-liiketoiminta-alueella markkinaympäristö alkoi heikentyä neljännen neljänneksen lopulla, ja Euroopassa hitaan toipumisen odotetaan jatkuvan. Outokumpu ohjaa sen Q1/2024 oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla kuin päättyneen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Hallituksen osinkoehdotus tilikaudelta 2023 on 0,26 euroa osakkeelta.

Taloudelliset tavoitteet 2025

Outokummun tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 14 %:lla vuoden 2025 loppuun mennessä Science Based Targets -aloitteen 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti. Taloudelliset tavoitteet vuoden 2025 loppuun mennessä ovat:

  • Korollisen nettovelan ja käyttökatteen suhteen pitäminen alle yhden tavanomaisessa markkinatilanteessa.
  • Käyttökatetason parantaminen 200 milj. eurolla.
  • Europe-liiketoimintaalueella. Tavoitteena on vahvistaa Outokummun kustannusjohtajuutta suurien tuotantomäärien tuotteissa ja erikoistuotteiden markkinajohtajuutta koko maailmassa.
  • Americas-liiketoiminta-alueen tavoitteena on vahvan kannattavuustason ylläpitäminen.
  • Ferrochromeliiketoiminta-alueen strategian ydin on hiilineutraalius.
  • 600 miljoonan euron käyttöomaisuusinvestoinnit seuraavien kolme vuoden aikana.
  • Tasainen ja kasvava osinko.

Outokummun osinko 2024

Outokumpu Oyj:n hallitus päätti kesällä 2022 uudesta osinkopolitiikasta. Uuden osinkopolitiikan mukaisesti Outokumpu pyrkii maksamaan tasaista, kasvavaa osinkoa vuosittain.

Tilikaudelta 2023 Outokummun hallituksen osinkoehdotus on 0,26 euroa osakkeelta.

Vuodelta 2022 Outokumpu maksoi perusosinkoa 0,25 euroa per osake sekä lisäosinkoa 0,10 euroa osakkeelta, yhteensä 0,35 euroa osakkeelta.

  • Vuodelta 2021 maksettiin osinkoa 0,15 euroa osakkeelta.
  • Vuosina 2020 ja 2019 yhtiö ei ole pystynyt maksamaan osinkoa.

Outokummun huhutaan sopineen ruostumattoman teräksen toimituksesta Teslan kanssa

Myöhään keskiviikkona 11.10.2023 Bloomberg julkaisi uutisen, jonka mukaan Tesla aikoisi käyttää Outokummun ruostumatonta terästä kehityksessä olevassa Cybertruckissa. Bloombergin lähteenä ovat nimettöminä puhuneet henkilöt, jotka eivät halua identifioitua toimitussopimuksen yksityisen luonteen takia. Outokumpu on Bloombergin mukaan kieltäytynyt kommentoimasta uutista, ja Tesla ei ole vastannut haastattelupyyntöihin.

Keskiviikkoisen uutisen mukaan Tesla haluaa käyttää ruostumattomasta teräksestä tehtyjä paneeleja Cybertruckin ulkopinnassa. Bloombergin lähteiden mukaan yhdeksi toimittajaksi on valittu Outokumpu, mutta Tesla saattaa käyttää useampaa toimittajaa. Bloombergin tietojen mukaan teräs toimitettaisiin Outokummun Alabaman tehtaalta Teslan gigatehtaalle Texasiin.

Odotetun futuristisen Cybertruck -lava-auton tuotanto on reippaasti myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Ensimmäiset kappaleet ovat ulkona, mutta sarjatuotannon arvioidaan alkavan vasta alkaneena vuonna 2024

Toistaiseksi huhulle Outokummun ja Teslan välisestä sopimuksesta ei ole saatu minkäänlaista vahvistusta.

Outokummun osake

Jäsenosiossa tarkastelemme Outokummun osakkeen kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Miltä osake vaikuttaa sijoittajan näkökulmasta?

Outokummun osake on volatiili ja pidemmässä historiassa osakkeen kurssi on ollut melkoista vuoristorataa. Osake nousee ja laskee taloussuhdanteiden mukaan.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutki Outokummun osaketta osaketyökalussa

Osaketyökalussa Outokumpu Oyj:n osake saa keskimääräistä hieman paremmat pisteet. Outokumpu erottuu joukosta erityisesti täyden kympin arvopisteillään sekä kiitettävillä osinkopisteillä.

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat