Markkinaympäristö: Viikon 22 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 22.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 22.

Markkinaympäristö: FEDin seuraama inflaatiomittari nousussa

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

 • Yhdysvaltojen päättäjät löysivät sovun maan velkakaton nostamiseksi. Kongressi äänestää esityksestä tänään.
 • Yhdysvaltojen yritysten liiketoiminnan aktiviteetin näkymät nousivat. S&P Globalin yritysluottamusindeksi nousi lukuun 54,5 (ed. 53,4).
 • Palvelualojen näkymiä kuvaava indeksi nousi lukuun 55,1 (ed. 53,6), mutta teollisuuden näkymät laskivat aktiviteetin hiipumista kuvaavalle tasolle 48,5 (ed. 50,2).
 • Yhdysvaltojen PCE-inflaatio kiihtyi huhtikuussa ja oli vuositasolla 4,4 % (ed. 4,2 %) ja kuukausitasolla 0,4 % (ed. 0,1 %).
 • PCE-pohjainflaatio kiihtyi myös ja odotuksia enemmän. Pohjainflaatio oli vuositasolla 4,7 % (ennuste. 4,6 %; ed. 4,6 %) ja kuukausitasolla 0,4 % (ennuste. 0,3 %; ed. 0,3 %).
 • Euroalueen yritysluottamus oli pienessä laskussa Hamburg Commercial Bankin toukokuun luottamuskyselyssä. Ostopäällikköindeksi laski lukuun 53,3 (ed. 54,1).
 • Palvelualojen indeksi laski lukuun 55,9 (ed. 56,2) ja teollisuutta kuvaava indeksi 44,6 (ed. 45,8).

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

 • S&P 500 +9,97 %
 • Nasdaq 100 +32,15 %
 • OMXH25 -7,84%

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

 • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -12,71 % (huiput 4818 pist.)
 • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -14,38 % (16765 pist.)
 • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -21,81 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Myös 20 päivän keskiarvo on edelleen 50 päivän keskiarvon yläpuolella. Indeksin kurssi nousi 20 päivän keskiarvon yläpuolelle.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskusuunnassa. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella.

Nasdaq 100 -indeksi on teknisestä näkökulmasta noususuunnassa. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon yläpuolella.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Sykliset dominoivat ja alasektorit kiristävät tahtia

 • Tällä viikolla lista on selvästi syklisvoittoinen. Materiaalisektoria lukuun ottamatta, kaikki parhaiten tuottaneet pääsektorit olivat syklisiä.
 • Parhaiten pärjäsivät sykliset teknologia, harkinnanvarainen kulutus ja viestintäpalvelut. Heikoiten pärjäsivät defensiiviset terveydenhuolto- ja päivittäiskulutus-, sekä syklinen materiaalisektori.
 • Kuukausitasolla, sykliset ovat pärjänneet myös suhteellisesti defensiivisiä paremmin. Jako ei ole yhtä selvä, mutta voimistumaan päin. Kolmen pääsektorin kuukausituotto on ollut positiivinen, jotka ovat sykliset viestintäpalvelut, teknologia ja harkinnanvarainen kulutus.
 • Leading alasektoreista kaikki pärjäsivät viikkotasolla hyvin suhteessa pääsektoreihin. Puolijohdesektorin kovaan nousuun vaikuttaa vahvasti painotettu Nvidian tulosjulkistusta seurannut erittäin vahva nousu. Puolijohdesektori on pärjännyt myös muuten hyvin.
 • Kuukausitasolla, puolijohdesektori on pärjännyt erinomaisesti, liikennealasektori hyvin ja pankkisektori kohtuullisen hyvin suhteessa pääsektoreihin.
 • Leading alasektoreiden kehitys puoltaa ”risk on”-moodia.

Markkinoiden tasapainoilusta ja riskiskenaarioista huolimatta härät näyttäisivät olevan edelleen ohjaajan penkillä.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat