USA:n velkakattoneuvotteluissa alustava sopu – iso riski osakemarkkinoilta poistumassa

USA:ssa päästiin viime hetkellä sopuun velkakaton nostamisesta. Sopimus on nuijittava maaliin viikossa, joten aikataulu on kireä. Sovun syntymisen pitäisi tukea sijoittajien riskinottohalukkuutta ja siten osakkeita ympäri maailmaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:ssa päästiin viime hetkellä sopuun velkakaton nostamisesta. Sopimus on nuijittava maaliin viikossa, joten aikataulu on kireä. Sovun syntymisen pitäisi tukea sijoittajien riskinottohalukkuutta ja siten osakkeita ympäri maailmaa.

Velkakattoneuvotteluissa sopu

Presidentti Joe Biden ja edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy pääsivät sunnuntaina lopulliseen sopimukseen Yhdysvaltain valtionvelan ylärajan nostamisesta. Neuvotteluja velkakaton nostosta käytiin kuukausia ja sitä pidettiin yhtenä merkittävimmistä rahoitusmarkkinoiden riskeistä. Jos sopimukseen ei olisi päästy, olisi USA:n valtio ajautunut teknisesti maksukyvyttömyyteen. Takaraja sopimukselle oli 5. kesäkuuta.

Sopimus on kompromissi republikaaneille ja demokraateille. Se sisältää kuitenkin republikaanien ajamia menonleikkauksia, mutta ei siinä määrin kuin puolue alunperin vaati. Seuraavaksi sopimus käy läpi lainsäätäjien muokkaukset ja menee sitten senaatin hyväksyttäväksi. Aikaraja on tiukka, koska kaikki pitää saada tehtyä viikossa.

Sijoittajan näkökulma

Ekonomistit ovat maalailleet, että Yhdysvaltojen maksukyvyttömyys voisi aiheuttaa rahoitusmarkkinoiden jäätymisen ja kansainvälisen finanssikriisin. Sopimuksen syntymisen pitäisi siten suosia sijoittajien riskinottohalukkuutta.

USA:ssa indeksit ovat viimeisen kuukauden aikana nousseet. Nousu on kuitenkin ollut täysin teknologiaosakkeiden aikaansaannosta. Nasdaq 100 -indeksi on noussut viimeisen kuukauden aikana yli 11 %. S&P 500 -indeksi on noussut 3,5 %. Vastaavasti pienyhtiöindeksi Russell 2000 on noussut vain 2,1 %.

Sektoreista viimeisen kuukauden aikana ainoastaan teknologiasektorit, informaatioteknologia ja viestintäpalvelut, sekä harkinnanvarainen kulutus ovat nousseet. Kaikki muut sektorit ovat miinuksella.

Näkyykö velkakattosopimuksen syntyminen positiivisesti myös Helsingin pörssissä?

Velkakattosopimuksen syntymisen pitäisi tukea sijoittajien riskinottohalukkuutta. Tämän voisi olettaa johtavan siihen, että muut sektorit ottavat kiinni teknologiaosakkeiden etumatkaa seuraavien viikkojen aikana. Toivottavasti tämä näkyy myös syklisvetoisessa Helsingin pörssissä, joka on pakittanut yli neljä prosenttia viimeisen kuukauden aikana.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat