Markkinaympäristö: Viikon 10 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 10.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 10.

Markkinaympäristö: Euroopasta rutkasti inflaatiodataa

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Kuukausitasolla euroalueen kuluttajahintainflaatio kääntyi jälleen positiiviseksi kolmen negatiivisen kuukauden jälkeen. Inflaatio oli helmikuussa 0,8 % tammikuuhun verrattuna (ed. -0,2 %).
  • Euroalueen helmikuun vuositason kuluttajahintainflaatio laski tammikuuhun verrattuna, mutta inflaatio ylitti ekonomistien odotukset. Inflaatio oli 8,5 % (ed. 8,6 %; ennuste: 8,3 %).
  • Energian ja ruuan hinnoista, jotka ovat alttiita lyhytaikaisille hinnanvaihteluille, puhdistettu pohjainflaatio jatkoi kuitenkin nousuaan myös helmikuussa. Vuositason pohjainflaatio oli 5,6 % (ed. 5,3 %).
  • Euroalueen tammikuun tuottajahintainflaatio oli sijoittajille puolestaan positiivinen yllätys. Kuukausitasolla hinnat laskivat 2,8 % tammikuussa (ed. 1,1 %; ennuste: -0,3 %). Vahvasti laskeneella energian hinnalla oli suuri vaikutus laskuun. Ilman volatiilista energian hintaa hinnat nousivat euroalueella 1,1 %.
  • Vuositasolla tuottajahinnat nousivat 15 %, mikä oli vähemmän kuin markkinoiden odotukset (ed. 24,5 %; ennuste. 17,7 %).
  • Yhdysvaltojen teollisuuden luottamusta kuvaava ISM-indeksin kehitys kääntyi helmikuussa pitkästä aika kasvuun, mutta pysyi vielä supistumista viestivällä alueella (alle 50). Helmikuun lukema oli 47,7 (ed. 47,4; ennuste. 48).
  • Tilausmääriä kuvaava indeksi pysyi edelleen viidenkymmenen alapuolella (47), mutta supistuminen kohentui selvästi tammikuulta (42,5). Teollisuuden työllisyyttä kuvaava indeksi laski alle viiteenkymmeneen.
  • Palvelusektorin ISM-indeksin lukema oli 55,1. Indeksi laski hieman edellisestä, mutta pysyi kasvusta viestivällä alueella. (ed. 55,2; ennuste. 54,5).
  • Palvelusektorin uusien tilauksien määrää ja työllisyyttä kuvastat indeksit, olivat kasvussa.
  • Fedin pääjohtaja Jerome Powel kertoi eilisessä puheessaan, Yhdysvaltojen senaatin pankkivaliokunnalle, olevan mahdollista, että Fedin joutuu nostamaan korkoja markkinoiden odotuksia enemmän. Yhdysvaltain seuratuimmat osakeindeksit olivat kauttaaltaan laskussa puheiden jälkeen.

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +4,24 %
  • Nasdaq 100 + 11,87 %
  • OMXH25 +1,76 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -17,26 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -27,51 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -13,53 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on teknisestä näkökulmasta edelleen nousumarkkinan puolella, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Indeksin kurssi testasi viime viikolla 200 päivän liukuvaa keskiarvoa ja tukitaso piti. Eilen kuitenkin indeksi testasi 20 päivän liukuvaa keskiarvoa ja vastustaso johti hylkäykseen. Kurssi sulkeutui eilen hylkäyksen jälkeen 50 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle.

Myös Dow Jones- ja OMXH25 -indeksin lyhyemmän ajan keskiarvo on pitemmän ajan keskiarvoa korkeammalla. Nasdaq100 -indeksin kohdalla puolestaan 50 päivä keskiarvo on 200 päivän keskiarvon alapuolella. Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Suunnanhaku jatkuu

  • Sykliset osakesektorit ovat alkuvuonna dominoineet defensiivisiä sektoreita viikkotuotolla mitattuna, vaikka viime viikkoina dominoinnissa on näkynyt selviä säröjä.
  • Lista on tällä viikolla ristiriitainen, sillä neljä parhaiten ja huonoiten tuottanutta pääsektoria ovat syklisisiä.
  • Defensiiviset pääsektorit sijoittuvat listan keskikastiin, vaikkakin vain yhdyskuntasektori ylsi positiiviseen viikkotuottoon.
  • Kuukausitasolla mitattuna kaikkien pääsektoreiden tuotto on ollut negatiivinen. Lisäksi, syklisten osakkeiden dominointi ei enää näy kuukausitason tarkastelussa.
  • Leading alasektoreiden tuottokehitys oli viikkotasolla myös ristiriitainen ja heikohko suhteessa pääsektoreihin. Liikenneala- ja puolijohdesektorin tuotot olivat pääsektoreiden keskikastin luokkaa, mutta pankkisektorin kehitys oli selvästi heikompaa kuin kaikkien pääsektoreiden.
  • Kuukausitasolla alasektorit ovat pärjänneet heikommin kuin suurin osa pääsektoreista. Pankkisektorin kehitys on ollut kaikista seuratuista sektoreista heikoin.

Ristiriitainen lista vahvistaa edellisen viikon argumenttia markkinoiden suunnan hausta tällä hetkellä. Defensiivisten pääsektoreiden nousu listalla viime viikkoon verrattuna viestii epävarmuuden lisääntymisestä, mutta syklisvoittoinen kärki kertoo, että markkinoilla riittää vielä positiivista sentimenttiä. Lista on viime viikkoina muuttunut tiheään epävarmassa makroekonomisessa ympäristössä, joten trendin suuntaan on haastavaa ottaa tällä hetkellä kantaa. Leading alasektoreiden heikentynyt kehitys suhteessa pääsektoreihin vahvistaa kuitenkin argumenttia sijoittajien varautumisesta ja riskinottohalukkuuden vähentymisestä. Markkinoilla odotetaan edelleen katalysteja tammikuun rallin jatkumisen tai suunnan käännöksen vahvistukselle. Potentiaalisimmat markkinoita liikuttavat lähiviikkojen katalystit ovat 10.3 julkaistava helmikuun työllisyysraportti, 14.3 julkaistavat inflaatioluvut, sekä 22.3 julkaistava Fedin korkopäätös.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.





Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat