Joululahjat ostamatta? Anna lahjaksi osakkeita tai rahastoja!

Haluaisitko antaa lahjaksi osakkeita tai rahastoja? Sijoitus on lahja, jota jatkaa antamista ja tuo saajalleen iloa vielä vuosienkin päästä.

Anni Hurtig
Anni Hurtig

Haluaisitko antaa lahjaksi osakkeita tai rahastoja? Sijoitus on lahja, jota jatkaa antamista ja tuo saajalleen iloa vielä vuosienkin päästä.

Lahja, joka jatkaa antamista

Moni kokeneempi sijoittaja varmasti tunnistaa ajatuksen, että sijoittaminen olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin. Lahjaksi annetuilla osakkeilla voi helposti sytyttää nuoremmallekin sukupolvelle kipinän sijoittamiseen ja säästämiseen. Toisin kuin monet muut lahjat, osakkeet ja rahastot tuottavat saajalleen iloa vielä vuosienkin jälkeen. Osakkeet tai rahastot ovat mainio lahjaidea erityisesti lapsille, koska korkoa korolle -ilmiö ehtii siivittää varallisuuden karttumista vuosien kuluessa.

Kun annat lahjaksi osakkeita, jotka omistat jo ennestään, voit välttää luovutusvoitosta syntyvät verot. Osakkeiden lahjoitus on vastikkeeton luovutus eikä lahjaksi annetuista osakkeista näin ollen synny sinulle verotettavaa luovutusvoittoa tai vähennettävää luovutustappiota. Sama pätee myös, kun annat lahjaksi rahastoja. Rahastolahjoituksen loistava puoli on se, että hajautus syntyy helposti eikä sinun tarvitse avata erikseen arvo-osuustiliä tai osakesäästötiliä.

Näin annat lahjan

Pähkinänkuoressaan osakkeiden lahjoitus tehdään siten, että lahjan antaja täyttää lahjakirjan, josta käyvät ilmi sekä saajan että antajan henkilötiedot, lahjoitettavan arvopaperin tiedot hintoineen ja määrineen sekä päiväys ja allekirjoitukset.

Lahjoituksen tekemisessä voi olla pankkikohtaisia eroja, joten oman pankin käytänteet on hyvä varmistaa suoraan pankilta.

Lue lisää osakkeiden lahjoituksesta.

Miten lahjaa verotetaan?

Lahjoja voi antaa verovapaasti 4999 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Yli 5000 euron lahja altistaa koko summan lahjaverotukselle, jolloin summasta perintään lahjaverotaulukon mukainen osuus. Myös lahjan antajan ja saajan välinen sukulaisuussuhde vaikuttaa veron suuruuteen. Lapselle säästettäessä on hyvä muistaa, että verovapaa osuus on henkilökohtainen, joten lapsen molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa alle 5000 euroa kolmen vuoden välein.

Lahjana saadusta varallisuudesta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mutta lahjalla voi olla vaikutusta myöhemmin perintöverotuksessa. Vaikutuksen perintöveroon voi kuitenkin välttää ilmaisemalla lahjan annon yhteydessä kirjallisesti, että kyse ei ole ennakkoperinnöstä.

Anna joululahja myös itsellesi

Hyödynnä joulutarjouksemme ja aloita Sijoittaja.fi-jäsenyys alla olevasta painikkeesta! Jäsenenämme saat käyttöösi kaikki analyysit ja artikkelit, laskurit, rahasto- ja osaketyökalut sekä markkinaympäristön. Saat myös aina tiedon ajankohtaisista webinaareista ja podcasteista.

Koodilla JOULUETU22 saat vuosijäsenyyden -25 % hinnalla. Syötä koodi kassalla ja alennettu hinta päivittyy ostoskoriin. Kuponki on voimassa 27.12.2022 asti.

Osta vuosijäsenyys tästä
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Vastuullinen sijoittaminen on megatrendi, joka ei katoa – tarkastelussa UB Uusiutuva Energia
New call-to-action
Sijoittajan valinnat