Tuloskauden yhteenveto ja parhaiten suoriutuneet osakkeet

Perkaamme vielä läpi päättyneen tuloskauden Suomessa ja maailmalla. Mitkä Suomi-osakkeet suoriutuivat tuloskaudesta parhaiten?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Perkaamme vielä läpi päättyneen tuloskauden Suomessa ja maailmalla. Mitkä Suomi-osakkeet suoriutuivat tuloskaudesta parhaiten?

Maailmalla hidastuvaa tuloskasvua

Tuloskausi on saatu päätökseen. Ennen tuloskautta jännitettiin, miten yritykset ovat selviytyneet haastavassa markkinaympäristössä ja kuinka paljon korkeat energiakustannukset ovat osuneet yritysten tuloksiin.

Maailmalla tuloskasvu ja tuloskasvuennusteet ovat olleet laskussa. S&P 500 -yritysten Q3-tuloskasvu on noin 2 prosentissa, ja vuoden viimeiselle neljännekselle analyytikot odottavat tulosten laskevan 1,0 prosenttia. Vielä kesäkuussa analyytikot odottivat 9 prosentin tuloskasvua Q4:lle, joten markkina on muuttunut nopeasti heikompaan.

Lähde: FactSet

Miltä tuloskausi näytti Helsingin pörssissä?

Helsingin pörssin yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liiketulos kasvoivat edelleen selvästi vertailukauteen nähden. Liikevaihdon kasvua tuki kohonneiden kustannusten siirtäminen lopputuotteiden hintoihin, mutta kohonneet energiakustannukset olivat osaltaan vaimentamassa yritysten tuloskasvua.

Mediaanipörssiyritys kasvatti liikevaihtoa lähes 14 prosenttia, mutta liiketulos kasvoi vain vajaat 6 prosenttia.

Tuloskausi analyytikoiden ennusteiden mukainen

Suhteessa analyytikoiden ennusteisiin pörssiyritysten tulokset kehittyivät pitkälti ennusteiden mukaisesti. Mediaaniyrityksen liikevaihto ja tulos olivat lähes sama kuin analyytikoiden ennuste. Yhteenlaskettu liikevaihto ja liiketulos olivat ennusteita parempi. Etenkin liikevaihto ylitti 10,6 prosenttia ennusteet. Liiketuloksen osalta puolet Helsingin pörssin yrityksistä voitti ennusteet ja puolet jäi ennusteista.

Tuloskauden parhaat suoriutujat

Tuloskauden parhaat suoriutujat olivat enimmäkseen perusteollisuuden syklisiä yrityksiä. Sama trendi on näkynyt myös maailmalla. Teknologiayhtiöt jäivät odotuksista, mutta perinteisempi teollisuus onnistui hyvin.

Top 5 -liikevaihdon ylittäjät

Telesten liikevaihto kehittyi parhaiten analyytikoiden ennusteisiin nähden. Yhtiön kysyntä jatkui vahvana, mutta tulos laski muun muassa kohonneiden kustannusten vuoksi. Myös Nokian Renkaiden liikevaihdon kehitys yllätti analyytikot sekä yrityksen itsensä. Myös Outokummun liikevaihto oli selvästi ennusteita parempi.

Liikevaihdon ylitys suhteessa ennusteeseen

Top 5 -tulosylittäjät

Absoluuttisesti eniten tuloksen suhteessa analyytikoiden ennusteisiin ylitti Upm-Kymmene. Kyseessä oli UPM:n kaikkien aikojen osavuosikatsaus. Listan toisella sijalla olevan Nesteen Uusiutuvat tuotteet -segmentin kehitys oli hieman pettymys, mutta Öljytuotteet-segmentin tulos oli erinomainen. Molemmat yhtiöt ovat syklisiä, mutta ovat vielä harvinaisen hyvässä vedossa. Outokumpu ja toinen metalliyritys SSAB löytyvät myös tältä listalta. Fortumin tulos oli ennusteita parempi, kun osavuosikatsauksesta oli siivottu Uniper pois.

Euromääräinen tulosylitys suhteessa ennusteisiin

Top 5 -tulosylittäjät suhteessa liikevaihtoon

Viimeisessä Top 5 -listassa on parhaat tulosylitykset suhteessa toteutuneeseen liikevaihtoon. Listan kärjessä olevan Taalerin liikevoitto kolminkertaistui vertailukauteen nähden. Listan toiselle sijalle yltää WithSecure, jonka tulos oli analyytikoiden ennusteita parempi, mutta vielä selvästi tappiollinen. Listalla rahoitussektori ylikorostuu, koska liikevoitto-% alalla on suuri. Silti tuloskausi kertoi siitä, että rahoitussektori näyttää pärjäävän nousevien korkojen ympäristössä kohtuu mukavasti.

Suhteellinen tulosylitys

Yhteenveto tuloskaudesta

Helsingin pörssin yhtiöiden liikevaihdot ja tulokset olivat edelleen selvässä kasvussa vertailukauteen nähden. Erityisesti sykliset osakkeet menestyivät erinomaisesti ja tulosylitykset olivat osalla yrityksistä jopa massiivisia. Suomalainen teollisuus on onnistunut siirtämään nousseita kustannuksia hintoihin.

Maailmalla Suomi mukaan lukien alkoi yhtiöiden johtajien puheissa enenevissä määrin kuulua huolet epävarmasta markkinaympäristöstä ja energiakriisin vaikutuksista yhtiöiden tuloksiin. Suurin osa yrityksistä näkee lähitulevaisuudessa epävakaalla markkinaympäristöllä olevan jonkinasteisia vaikutuksia yhtiöiden toimintaan. On siis oletettavaa, että korkea inflaatio, hidastuva talous ja keskuspankkien koronnostot alkavat vaikuttaa toimintaympäristöön negatiivisesti.

Q4-tuloskausi osoittaa, jäikö päättynyt tuloskausi menneen nousukauden parhaaksi. Olisi poikkeuksellista, jos nyt menestyneiden syklisten osakkeiden voittokulku jatkuisi myös Q4-tuloskaudella.

Pidimme aiheesta webinaarin

Järjestimme 29.11. webinaarin, jossa perkasimme Helsingin pörssin parhaat onnistujat tuloskauden jäljiltä. Katso webinaarin tallenne!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat