New call-to-action

Defensiivinen terveydenhuolto salkkuun epävarmassa markkinassa

Monet defensiivisen terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat laskeneet viime viikkoina, vaikka pitkän aikavälin tuotto on erinomainen. Miltä terveydenhuoltosektori vaikuttaa sijoituskohteena, ja onko lasku luonut ostopaikkoja?

Julkaistu: 31.08.2022 Kirjoittaja:

ETF kansainvälinen sijoittaminen megatrendit osakkeet sijoittaminen terveydenhuoltosektori

Defensiivinen terveydenhuoltosektori on suojannut sijoitussalkkuja epävarmoissa markkinatilanteissa

Terveydenhuoltosektori on defensiivinen osakesektori, joka on historiassa yli 10 vuoden tarkasteluperiodilla ollut yksi parhaiten tuottaneista sektoreista. Terveydenhuoltosektorin takana ovat väestön ikääntymisen megatrendi ja lääketieteen kehitys. Terveydenhuolto on yhteiskunnalle tarpeena hyvin perustavanlaatuinen, minkä takia alan kasvunäkymät ovat lähtökohtaisesti aina positiiviset. Jatkuva kysyntä terveydenhuollon palveluille ja uusille innovaatioille on merkittävä syy, minkä takia terveydenhuoltosektori on defensiivinen ja kestää markkinoiden heilahtelut.

Alla olevasta kuvaajasta on nähtävissä defensiivisen terveydenhuoltosektorin etu markkinoiden korjausliikkeissä. Kuvaajassa oranssilla viivalla on esitetty S&P 500 yleisindeksin tuottokehitys viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta, kun taas sinisellä viivalla on merkitty S&P 500 Health Care -indeksin (S&P 500 indeksin terveydenhuoltosektorin yhtiöistä koottu indeksi) tuotto samalla aikaperiodilla. Kuvaajasta voidaan helposti tulkita, kuinka viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat lähtökohtaisesti reagoineet maltillisemmin karhumarkkinoihin ja vastaavasti palautuneet laskukausista yleisindeksiä nopeammin.

S&P 500 -indeksin tuottokehitys viimeiseltä 20 vuodelta verrattuna S&P 500 Health Care -indeksin tuottoon samalla ajanjaksolla

Terveydenhuoltosektoriin kiinni ETF-rahastoilla

Mikäli terveydenhuoltosektoriin haluaa sijoittaa laajasti ja hajautetusti, ovat ETF-rahastot siihen hyvä vaihtoehto. Tutkimme ETF-työkalua, ja haimme parhaiten tänä vuonna tuottaneet, terveydenhuoltosektoriin sijoittavat ETF:t. Parhaiden rahastojen joukosta valitsimme parhaiten tuottaneen Yhdysvaltoihin sijoittavan ETF:n sekä parhaiten tuottaneen maailmalle sijoittavan ETF:n. Valinnassa huomioimme vain Eurooppaan listatut ETF:t, sillä suomalainen yksityissijoittaja ei voi sijoittaa Yhdysvalloissa listatuttuihin ETF:iin.

ETF-työkalun parhaiten tuottanut Eurooppa-listattu rahasto on iShares S&P 500 Health Sector Care ETF. Eniten tuottanut, muuallekin kuin vain Yhdysvaltoihin sijoittava ETF on iSharesin MSCI World Health Care Sector ESG UCITS ETF

Tutustu ETF-työkaluun!

iShares S&P 500 Health Sector Care ETF (IUHC.L / QDVG.DE)

iSharesin S&P 500 Health Care Sector ETF on nimensä mukaan S&P 500 -indeksin terveydenhuoltosektorin yhtiöihin sijoittava ETF-rahasto. iSharesin rahasto seuraa mahdollisimman tarkasti S&P 500 Capped 35/20 Health Care -indeksin tuottoa. Pohjaindeksi pyrkii hajauttamaan sijoituskohteitaan rajaamalla sijoituskohteiden maksimipainotuksen kahteenkymmeneen prosenttiin rahaston nettovaroista. Rajausta voidaan nostaa yhden sijoituskohteen kohdalla 35 %:iin. iShares S&P 500 Health Care Sector ETF ei jaa tuotto-osuutta

Kustannustehokkuudeltaan S&P 500 Health Care Sector ETF on todella vakuuttava. Rahaston hallinnointikustannukset ovat vain 0,15 % vuodessa, ja ETF saakin työkalun tehokkuuspisteyksessä kiitettävät 80 pistettä.

iShares S&P 500 Health Care Sector ETF:n kymmenen suurinta omistusta
iShares S&P 500 Health Care Sector ETF:n kymmenen suurinta omistusta. Lähde: BlackRock

S&P 500 Health Care Sector ETF on tuottanut kohtuullisen hyvin kuluvana vuonna. Tällä hetkellä rahaston YTD-tuotto on 4,1 %, mutta kun otetaan huomioon alkuvuoden heikko tilanne osakemarkkinoilla ja se, kuinka paljon maailman yleisindeksit ovat edelleen pakkasella, näyttää jo positiivinenkin tuotto hyvältä.

Myös historiassa ETF on pärjännyt hyvin. Kolmen vuoden tuotto rahastolla on vahvat 68,3 %, ja viimeisen viiden vuoden aikana ETF on tuottanut jopa 111,3 %. Kuten alla olevasta iSharesin ETF:n viimeisen viiden vuoden tuottokuvaajasta voi nähdä, on ETF-rahasto tuottanut tasaisesti viime vuosien ajan. Käyrästä on havaittavissa viimeisimmät markkinoidenkorjausliikkeet, jotka aiheuttivat ETF:n kurssin nopeat romahdukset. Defensiiviseen tapaan terveydenhuoltosektorin yhtiöt ovat kuitenkin kärsineet muuta markkinaa vähemmän, ja yhtiöt ovat palautuneet karhumarkkinoista nopeasti.

iShares S&P 500 Health Care Sector ETF:n tuottokuvaaja viimeiseltä viideltä vuodelta
iShares S&P 500 Health Care Sector ETF:n tuottokuvaaja viimeiseltä viideltä vuodelta. Lähde: TradingView

iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF (WHCS.AS / CBUF.DE)

iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF seuraa MSCI World Health Care ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped -indeksin tuottoa. Pohjaindeksi sijoittaa suuriin ja keskisuuriin terveydenhuoltosektorin yhtiöihin kahdessakymmenessä kolmessa eri kehittyneiden markkinoiden valtioissa. Kuten iSharesin S&P 500 Health Care Sector ETF:n pohjaindeksi, myös MSCI World Health Care ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped -indeksi hajauttaa sijoituksiaan rajaamalla yksittäisten sijoitusten painotusta. Indeksin suurimpaan omistukseen voidaan sijoittaa maksimissaan 35 %:ia hallinnoitavista varoista, kun taas loppujen sijoitusten painotus on rajattu 20 %:iin. Tämän lisäksi pohjaindeksi karsii sijoituskohteensa ESG-pisteiden perusteella. Indeksi suosii erityisesti matalat hiilidioksidipäästöt omaavia yhtiöitä.

MSCI World Health Care Sector ESG ETF:n hallinnointikustannukset (0,25 %/p.a.) ovat hieman korkeammat kuin kuluvana vuonna parhaiten suoriutuneella ETF:llä. Hallinnointikustannus on kuitenkin maltillinen, ja MSCI World Health Care Sector ESG ETF saa hyvät tehokkuuspisteet (74). Sijoittajan kannalta harmillisesti iSharesin maailman terveydenhuoltosektoriin sijoittava ETF-rahasto jakaa tuotto-osuutta.

iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF:n kymmenen suurinta omistusta.
iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF:n kymmenen suurinta omistusta. Lähde: BlackRock

Vuonna 2022 MSCI World Health Care Sector ESG ETF on tuottanut maltilliset 2,3 %. Viimeisen puolentoista vuoden tuotto ETF:llä on kuitenkin melko vahvat 26,1 %. iSharesin ETF julkaistiin markkinoille vuoden 2021 helmikuussa, joten pitempää tuottohistoriaa rahastosta ei ole saatavilla.

iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF:n tuottokuvaaja viimeiseltä kahdelta vuodelta.
iShares MSCI World Health Care Sector ESG ETF:n tuottokuvaaja viimeiseltä puoleltatoista vuodelta. Lähde: TradingView

Terveydenhuoltosektorin osakkeet Osaketyökalussa

Terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat pärjänneet viime aikoina hyvin Osaketyökalun kokonaispistetyksessä. Terveydenhuoltosektorin osakkeet, kuten Novo Nordisk ovat olleet jopa kansainvälisten osakkeiden listan ensimmäisellä sijalla kokonaispisteillä laskettuna. Osakesektorin yhtiöiden taustalla on siis vahvoja fundamenttejä.

Tutustu Osaketyökaluun!

Mielenkiintoisia terveydenhuollon yhtiöitä

Kaikki sekä iSharesin S&P 500 Health Care Sector että MSCI World Health Care Sector ESG ETF:ien kymmenen eniten painotettua osaketta löytyvät kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalusta. ETF:stä löytyvät osakkeet saavat kaikki keskimääräistä paremmat kokonaispisteet Osaketyökalun pisteytyksessä. Mielenkiintoisina poimintoina kansainvälisistä terveydenhuoltosektorin yhtiöistä ovat tanskalainen Novo Nordisk A/S ja yhdysvaltalainen Eli Lilly and Co. Yhtiöt saavat parhaat pisteet KV-Osaketyökalun terveydenhuoltoyhtiöistä.

Terveydenhuoltosektorin osakepoiminnat kansainvälisten yhtiöiden Osaketyökalusta.

Novo Nordisk on tanskalainen lääketeollisuusyritys. Yhtiö tuottaa mm. diabetes- ja hemofilialääkkeitä sekä kehittää kasvuhäiriöhoitojen ja vaihdevuosien hormonihoitoja. Eli Lilly on puolestaan yhdysvaltalainen lääkeyhtiö, jonka tuoteportfolioon kuuluu muun muassa syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta hoitavia lääkkeitä.

Siinä missä kansainvälisessä Osaketyökalussa terveydenhuoltosektorin osakkeita on yhteensä 121, alan kotimaisia yhtiöitä on vain seitsemän. Näistä seitsemästä parhaat kokonaispisteet saavat Revenio Group ja Orion. Kyseiset osakkeet ovat myös tällä hetkellä kiinnostavimmat terveydenhuollonsektorin osakkeet Helsingin pörssissä.

Terveydenhuoltosektorin osakepoiminnat kotimisten yhtiöiden Osaketyökalusta.

Revenio Group on silmän diagnostiikkaan liittyvien oftalmologisten laitteiden johtava globaali toimija. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kaikki keskeiset silmän sairauksien tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja seurantaan tarvittavat modernit tuotteet. Orion on puolestaan kotimainen lääketeollisuusyhtiö, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi ihmis- ja eläinlääkkeitä sekä lääkkeiden vaikuttavia aineita. 

Sijoittajan näkökulma

Elokuun puolesta välistä lähtien monet terveydenhuoltosektorin osakkeet ja rahastot ovat laskeneet melko jyrkästikin. Taustalla on Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin 16.8.2022 allekirjoittama lakialoite, joka muun muassa laskee reseptilääkkeiden hintoja Yhdysvalloissa. Uusi laki olisi luonnollisesti negatiivista terveydenhuoltosektorin yhtiöille, erityisesti lääkeyhtiölle. Alamäkeä on vahvistanut tällä viikolla Fedin pääjohtajan puhe, jonka lupailemat koronnostot saivat osakemarkkinat jyrkkään laskuun. Kannattaako meneillään oleva dippi hyödyntää ostopaikkana?

Terveydenhuoltosektorin osakkeet ovat pitkässä juoksussa olleet hyvin tuottava ja melko turvallinen sijoituskohde. Tällä hetkellä terveydenhuoltoyhtiöt ovat kohtuullisesti arvostettuja, mikä lisää niiden houkuttelevuutta. Bidenin allekirjoittaman lakialoitteen luoma haitta on varmasti pian laskettu terveydenhuoltosektorin osakkeiden hintoihin, jolloin osakesektorin yleinen suunta voisi jälleen kääntyä kohti parempaan. Riskinä on se, että Fedin johdon lupailemat ohjauskoron nostot herättävät uuden karhun hallitsemaan osakemarkkinoita, mikä vetäisi myös terveydenhuoltosektorin osakkeita alaspäin. Terveydenhuoltosektori kuitenkin tyypillisesti kestää laskut muuta markkinaa paremmin.

Pitkällä sijoitustähtäimellä terveydenhuoltosektori on ollut hyvä ja melko turvallinen sijoituskohde. Laskut on kannattanut käyttää ostopaikkoina, joten meneillään oleva laskujakso voisikin olla sopiva paikka maltillisille ostoille. Nykyisessä volatiilissa markkinatilanteessa defensiivinen terveydenhuoltosektori sopii jopa osakesalkun yhdeksi ydinsijoituksista. Sektoriin kannattaa sijoittaa hajauttaen ja helpoin tapa toteuttaa laaja-alainen hajautus, on ostaa terveydenhuoltosektorille sijoittavia ETF-rahastoja.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


suomen sijoitusmetsät

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy