Analyysi: Revenio Groupin kasvu hyytyi – osake jatkaa laskussa

Tulosvaroituksen antaneen Revenio Groupin Q2-tulos oli odotettua heikompi. Analyysissa käymme läpi, miltä tasoilta Revenion osaketta kannattaa alkaa pohjakalastella.

Julkaistu: 10.08.2023 Kirjoittaja:

analyysi osakkeet Revenio Group sijoitusideat tulokset tuloskausi

Revenio Group

Revenio Group Oyj on silmän diagnostiikkaan liittyvien oftalmologisten laitteiden johtava globaali toimija. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kaikki keskeiset silmän sairauksien tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja seurantaan tarvittavat modernit tuotteet.

Yhtiö osti huhtikuussa 2019 italialaisen CenterVuen, joka kasvatti merkittävästi Reveniota. Silmien etäterveydenhuollon (telehealth) ja teknologiapohjaisten silmienhoitomallien merkitys kasvaa voimakkaasti ja yhtiö haluaa ottaa aktiivisen roolin tässä kehityksessä. Ohjelmistoratkaisut parantavat potilaiden silmäsairauksien hoitoketjua sekä silmälääkäreiden ja optikoiden prosesseja huomattavasti. Maaliskuussa 2021 Revenio osti Oculon, joka on pilvipohjainen Oculo-ohjelmistoalusta. Se muuttaa silmien hoitokäytäntöjä mahdollistamalla ja tehostamalla kliinistä yhteistyötä, yhdistämällä eri tietosiiloja tietojen ja kuvien jakamiseksi, sekä mahdollistamalla paremman ja kustannustehokkaamman potilaan silmien hoidon.  

Lähde: Revenio Group

Q2/2023 – Revenio Groupin tulos oli odotuksiakin heikompi

Revenion liikevaihto oli 22,3 M€ (ennuste 24,7 M€) ja oikaisu liiketulos 4,7 M€ (ennuste 6,4 M€). Yhtiö julkaisi tulosvaroituksen ennakkoon. Vuoden 2023 toinen vuosineljännes oli Revenion johdon mukaan poikkeuksellisen huono yhtiön kysynnän jäädessä vaisuksi heijastellen erityisesti pääomasijoitteisten optikkoliikkeiden yleistä inflaatiosta ja korkeasta korkotasosta johtuvaa varovaisuutta. Toisen vuosineljänneksen myynnin kehitys jäi Revenion odotuksista ja kannattavuuden lasku johtui kysynnän heikkenemisestä sekä kertaluonteisista kuluista. Revenion Q2-liikevaihto laski 8,7 % vertailukaudesta, kun taas yhtiön liiketulos laski 34,5 %. Liiketoiminnan rahavirtaan toisella vuosineljänneksellä vaikutti merkittävästi Italian tytäryhtiön vertailukautta suuremmat tuloveromaksut, jotka pitivät sisällään vuoden 2022 veroja. Konsernin käyttöpääomaa heikensi varastoarvojen kasvu, mikä johtui komponenttien pitkistä toimitusajoista ja ennakoitua alhaisemmasta myynnistä.

Revenion mukaan yhtiön seuraavat 6–9 kuukautta näyttävät haastavilta makrotalouden näkymien vuoksi. Tästä huolimatta yhtiö säilyttää pitkän aikavälin kasvutavoitteet ja näkymät ennallaan. Lyhyen aikavälin näkymiä Revenio sen sijaan heikensi tulosvaroituksen yhteydessä. Yhtiö arvioi sen koko vuoden 2023 liikevaihdon kasvavan 1-5 % edellisvuodesta ja sen kannattavuuden olevan hyvällä tasolla (aiemmin: liikevaihdon arvioidaan kasvavan vahvasti edellisvuodesta ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla).

Revenion ruma tulosvaroitus romahdutti kurssin

Revenio kertoi, että ”Revenio-konsernin valuuttakurssioikaistun liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 1–5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.”

Toimitusjohtaja Jouni Toijala kommentoi: ”Toimintaympäristömme on haastava. On todennäköistä, että globaalit haasteet toimialallamme jatkuvat. Näköpiirissä on edelleen makrotalouden kehitykseen liittyviä epävarmuustekijöitä, kuten inflaatio ja korkea korkotaso, joiden ennakoimme vaikuttavan asiakkaidemme ostokäyttäytymiseen päämarkkinoillamme. Olemme jo nähneet merkkejä optikkoliikkeiden varovaisuudesta investoinneissa. Ennakoimme tämän vaikuttavan tuotteidemme kysyntään ja sitä kautta liikevaihtomme kehitykseen loppuvuoden 2023 aikana. Ennakoimme samoista syistä myös yleistä markkinan hidastumista, emmekä tällä hetkellä näe selkeitä merkkejä markkinaolosuhteiden paranemisesta toisella vuopuoliskolla.”

Aiemmin Revenio odotti valuuttakurssioikaistun liikevaihdon kasvavan vahvasti edellisvuodesta ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.

Markkinat ottivat tulosvaroituksen synkästi vastaan. Osake romahti pörssin avauduttua.

Revenion strategia ja taloudelliset tavoitteet

Revenion strategian kulmakivet ovat:

  1. Keskittyy silmien hoidon markkinoihin
  2. Parantaa kliinisen diagnostiikan laatua kohdennetuilla tuoteinnovaatioilla
  3. Muuttaa kliinisiä̈ hoitokäytäntöjä silmien hoidon ohjelmistoratkaisuilla
  4. Rakentaa yhä vahvempia jakelukanavia ja iCare-brändin tunnettuutta sekä vahvistaa asiakaskokemusta
  5. Jatkaa vahvaa kannattavaa kasvuaan

Revenion osinko 2023

Revenion hallituksen osinkoehdotus vuodelta 2022 on 0,36 euroa per osake. Osinko irtosi 24.3.2023.

  • Vuodelta 2021 Revenio jakoi osinkoa 0,34 €.
  • Vuodelta 2020 Revenio jakoi osinkoa 0,32 €
  • Vuodelta 2019 Revenio jakoi osinkoa 0,30 €
Lähde: Revenio

Revenion osake romahti 2019 tasoille

Revenion osake romahti tulosvaroituksesta 29 %. Analyytikoiden lasketuista ennusteistakin jäänyt Q2-tulos vain syvensi alamäkeä, joskaan ei enää yhtä dramaattisesti. Osake on laskenut vuoden 2021 huipputasoista yli 60 prosenttia, ja alittanut nyt 2019 vuoden huipputasot. Koronakuopan pohjat ovat reilussa 18 eurossa. Teknisestä näkökulmasta 22 eurossa on vahva tukitaso. Seuraava tukitaso on näkemyksemme mukaan 20 eurossa.

Revenio Group osake: Revenion Groupin osakekurssi viimeisen neljän vuoden ajalta.
Revenion osakekurssi viimeisen neljän vuoden ajalta (päivitetty 5.9.2023). Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma – miltä tasoilta Revenion osaketta kannattaa ostaa

Revenion tulosvaroitus oli ruma. Se tuli yllätyksenä sijoittajille ja osaketta työkseen seuraaville analyytikoille. Analyytikkojen konsensussuositus osakkeelle oli ”lisää” ennen tulosvaroitusta. Jäsenosiossa analysoimme sitä, milloin Revenion osaketta kannattaisi ostaa.


Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy