Analyysissa houkuttelevat Cleantech-osakkeet – tukena megatrendi

Cleantech on yksi tärkeimmistä sijoittamisen megatrendeistä. Ala käy erityisen kuumana juuri nyt. Mitä on Cleantech, ja mitkä ovat ovat alan houkuttelevimmat osakkeet Sijoittajan näkökulmasta?

Juho Toratti
Juho Toratti

Cleantech on yksi tärkeimmistä sijoittamisen megatrendeistä. Ala käy erityisen kuumana juuri nyt. Mitä on Cleantech, ja mitkä ovat ovat alan houkuttelevimmat osakkeet Sijoittajan näkökulmasta?

Cleantech

Cleantechillä, eli Clean Technologylla viitataan yleensä kahden tyyppisiin yhtiöihin tai teknologioihin; Cleantech -yhtiöt ja -teknologiat pyrkivät parantamaan kestävää kehitystä tai ne pyrkivät vähentämään tavanomaisen energiatuotannon, kuten hiilivoiman negatiivisia ympäristövaikutuksia. Jälkimmäinen merkitys on kuitenkin kiistelty, ja useimmiten, kuten myös tässä artikkelissa, Cleantechillä viitataan ympäristöystävällisten ja kestävän kehityksen mukaisten teknologisten ratkaisujen kehittämiseen. Cleantechin ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi uusiutuvan energian lähteisiin tai kierrätyksen kehittämiseen.

Cleantech on megatrendi, ja viime aikoina todella kuuma sellainen

Megatrendillä tarkoitetaan pitkäkestoista isoa rakenteellista muutosta, joka vaikuttaa yhteiskuntarakenteisiin, muuttaa kuluttajakäyttäytymistä ja yritysten valtasuhteita. Ilmastonmuutos on todella akuutti ja koko maailmaa koskettava ongelma, minkä takia se on yksi merkittävimmistä megatrendeistä. Huoli ympäristön kantokyvystä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista on luonut lukemattomia uusia teknologioita ja yhtiöitä, osakesektoreita sekä jopa megatrendejä. Yksi näistä ilmastonmuutoksen myötä syntyneistä megatrendeistä on Cleantech.

Viime aikoina Cleantechin ja erityisesti puhtaan energian tuotannon suosio on noussut kohisten. Ukrainan sodan myötä alkanut energiakriisi on tuonut esiin ongelmia eri valtioiden energian tuotannossa, sekä nostanut fossiilisten polttoaineiden hintoja. Valtioiden tarkastellessa nyt uudelleen energiaomavaraisuuttaan, samalla pyrkien ilmastoystävällisiin päätöksiin, ovat katseet kääntyneet yhä enemmän puhtaan energiatuotannon suuntaan. Viimeisempänä konkreettisena merkkinä tästä on Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin 16.8. allekirjoittama inflaation hallintaan kehitetty lakialoite. Aloite raivaa tietä 370 miljardin dollarin lisäinvestoinnille, joka kohdistuu energiavarmuuden säilyttämiseen ja ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Lisäbudjetin tavoitteena on vauhdittaa puhtaan energian tuotannon ja kuljetuksen innovaatioita, sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Cleantechin tärkeydestä ja alan saamasta huomiosta kertoo Cleantech -osakkeisiin sijoittavien rahastojen suosio. Vuonna 2022 tähän mennessä parhaiten tuottaneiden megatrendi-ETF:ien listan sijoilla yksi ja kaksi ovat puhtaaseen energiaan sijoittavat ETF-rahastot.

iShares Global Clean Energy ETF

iSharesin Global Clean Energy ETF on Eurooppaan listattu, puhtaan energian tuotantoon liitoksissa oleviin yhtiöitä maailmanlaajuisesti sijoittava ETF-rahasto. iSharesin ETF on pärjännyt viime vertailussamme hyvin; rahasto on vuoden tähän mennessä toiseksi parhaiten tuottanut megatrendi-ETF. Kuluvana vuonna rahaston tuotto on ollut 16,0 %, mikä on verrattain hyvä tulos, kun tarkastellaan S&P 500- (-11,3 %), STOXX Europe 600- (-11,2 %) ja MSCI World (-13,9 %) -indeksien vuosituottoja.

iShares Global Clean Energy ETF on perustettu vuonna 2007. Ensimmäisinä 12 vuotena ETF ei juuri tuottanut, mutta on vuoden 2019 alussa aloittanut hyvän nousukiidon. Vuonna 2020 Global Clean Energy oli koko vuoden parhaiten tuottanut ETF-rahasto. iSharesin ETF on noussut viimeisen kolmen vuoden aikaan lähes 100 %. ETF:n kulu on 0,65 % vuodessa, mutta keskimääräistä korkeampi kulu ei ole estänyt ETF:ää pääsemästä hyvään tuottoon.

iShares Global Clean Energy ETFn kurssi viimeiseltä viideltä vuodelta
iShares Global Clean Energy ETFn kurssi viimeiseltä viideltä vuodelta

ETF:n sisältö

ETF sisältää 98 osaketta. Suurin maantieteellinen alue on USA 45,4 %:n painolla ja seuraavaksi suurin, Kehittyvä Aasia 17,3 %:n painolla, mistä suurin maa on Kiina. Euroalue on 11,5 % ja euroalueen ulkopuolinen Eurooppa on myös 11,5 % ETF:n painosta.

iShares Global Clean Energy ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta, sekä niiden yhtiökohtaiset painotukset löydät alla olevasta taulukosta.

iShares Global Clean Energy ETFn kymmenen suurinta sijoitusta.
iShares Global Clean Energy ETFn kymmenen suurinta sijoitusta.

Kolme houkuttelevinta Cleantech -osaketta Sijoittajan näkökulmasta

Tutkimme Osaketyökalua ja valitsimme kolme houkuttelevinta kansainvälistä Cleantech -osaketta. Jäsenosiossa esittelemme valintamme, sekä annamme näkemyksemme kyseisistä osakkeista.


Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat