Alibaba odotuksia parempi – nousi tulosjulkistuksen jälkeen

Kiinan Amazonin eli Alibaban tulos yllätti markkinat. Yhtiö ylsi vahvaan tulokseen Kiinan koronasuluista huolimatta. Analyytikoiden tavoitehinta on 60 % korkeammalla kuin yhtiön kurssi nyt.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kiinan Amazonin eli Alibaban tulos yllätti markkinat. Yhtiö ylsi vahvaan tulokseen Kiinan koronasuluista huolimatta. Analyytikoiden tavoitehinta on 60 % korkeammalla kuin yhtiön kurssi nyt.

Alibaba tulos vuoden toisella kvartaalilla oli odotuksia reilusti parempi. Tulos oli erityisen hyvä, kun ottaa huomioon Kiinan laajat koronasulut ja koko Kiinan talouden hidastumisen vuoden toisella neljänneksellä. Alibaban osake on oli yli viiden prosentin nousussa tulosjulkistuksen jälkeen, mutta kääntyi seuraavana päivänä hienoiseen laskuun.

Tuloksen avainluvut

 • Liikevaihto 30,68 miljardia dollaria, analyytikoiden konsensusennuste oli 30,10 miljardia dollaria.
 • EPS, ADS (American depositary share) 1,74 dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 1,54 dollaria)
 • Nettotulos 3,37 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 2,72 miljardia dollaria)

Vaikka tulos oli markkinoille positiivinen yllätys raportoi Alibaba silti ensi kertaa nollakasvun lukemia. Tämä johtuu pitkälti koronasuluista, joista kärsi muun muassa Kiinan talouskeskus Shanghai. Yhtiön toimitusjohtaja Daniel Zhang kommentoi kuitenkin, että ”Vaikka huhtikuu ja toukokuu olivat heikkoja kuukausia, niin kesäkuussa myynti piristyi selkeästi kun koronasulut alkoivat poistua.”

Analyytikot uskovat kasvuun

Huolimatta koronasuluista ja Kiinan valtion arvaamattomuudesta useat analyytikot uskovat Alibaban parantavan tulostaan tänä vuonna. Syyskuussa liikevaihdon odotetaan kasvavan 7 % ja joulukuussa huikeat 10 %.

Pilvipalveluiden kasvu hidastui

Keskeistä Alibaban kasvulle on myös pilvipalveluliiketoiminnan kehittyminen, kuten on ollut myös Amazonin AWS:llä keskeinen osa Amazonin viime vuosien kasvussa. Pilvipalvelut ovat vielä Alibaballe alle 10 prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta, mutta siitä voi muodostua yhtiön kasvun veturi. Analyytikoiden ennusteet ja hajonta Alibaban pilvipalveluiden kasvun suhteet hajoavat rajusti toisistaan. Pilvipalveluliiketoiminta kasvoi 10 % vuoden takaiseen verrattuna, mutta hidastui samalla 12 % verrattuna Q1 tulokseen. Vuosi sitten Alibaba raportoi pilvipalvelusegmentin kasvaneen 29 %. Kasvun hidastuminen johtuu siitä, että Alibaba menetti tärkeitä asiakkaita ja Kiinan valtion kontorolli myös rajoitti Alibaban pilvipalveluiden käyttämistä verkkokoulutukseen.

Yhdysvaltalainen U.S. Tiger Securities ennustaa pilvipalvelusegmentin liikevaihdon laskevan Alibaballa kahdeksan prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana, kun taas kiinalainen China Merchants Securities odottaa yhtiön pilvipalveluiden liikevaihdon kasvavan 13 %.

Alibaban kurssin kehitys

Alibaban osake on tullut rajusti alas kolmen vuoden aikana. Yhtiön osake maksoi 2021 syksyllä parhaimmillaan 310 dollaria osakkeelta. Nyt kurssi on reilu 95 dollaria osakkeelta. Alibaban kurssi on tullut tänä vuonna alas muiden osakkeiden ja erityisesti muiden teknoyhtiöiden mukana yli 20 %, mutta laskun rajumpi alamäki alkoi jo vuonna 2021.

Suurin syy Alibaban osakkeen laskuun ei ole ollut yhtiön tuloskunto vaan Kiinan valtio. Kiina on rajoittanut esimerkiksi yhtiön perustajan Jack Ma:n toimintaa ja välillä Ma on jopa kadonnut julkisuudesta kuukausien ajaksi kritisoituaan Kiinan pankkijärjestelmää, jossa Alibaba toimii myös Alipay sovelluksensa kautta.

Kiinan valtion toimet ovat säikäyttäneet länsimaisia sijoittajia, jotka hehkuttivat vuosia Alibabaa sen listautumisen jälkeen. Alibaba listautui vuonna 2014 ja kurssi on nyt samoissa lukemissa kuin listautumisen aikaan.

Alibaban kurssin kehitys kolmen vuoden aikana. Kuva: eToro

Mistä Alibaban ($BABA) liiketoiminta muodostuu?

Kun katsoo Alibaban liikevaihdon jakautumista eli liiketoimintasegmenttien mukaan on Kiinan kuluttajakysynnän merkitys yhtiölle selkeä kivijalka, vaikka muut toiminnat ovat kasvattaneet osuuttaan. Alibabaa on myös hieman rasittaneet tulli ja postimaksut joita EU on viime vuosina asettanut. Verovapaa tuonti alle 22 euron ostoksille loppui Kiinasta vuosi sitten.

Alibaban liikevaihdon lähteet liiketoimintasegmenteittäin. Kuva: Statista 2022

Analyytikot uskovat 60 prosentin kurssinousuun

Alibabaa seuraavasta 23 analyytikosta 21 kehottaa ostamaan, yksi pitämään osakkeen ja yksi myymään. Konsensushintatavoite seuraavan 12 kuukauden jaksolle on 154,05 dollaria osakkeelta, joka on noin 60 % korkeampi kuin tämänhetkinen kurssi. Analyytikoiden usko Alibabaan on vahva, mutta niin oli myös ennen yhtiön alamäkeä. Mikäli Kiina päättää taas vetää suurimpia kaupunkeja täydelliseen koronasulkuun, niin sakkaa Alibaban kasvu jälleen.

Alibaban osakkeita ostavan on hyvä huomioida Kiinan politiikka, jota ei voi mitenkään ennakoida. Kiina toimii usein täysin arvaamattomasti ja markkinalogiikan vastaisesti. Alibaba ei ole myöskään riippuvainen viennistä länteen, vaan on edelleen puhtaasti Kiinalaisten kulutuskysynnästä elävä yhtiö toisin kuin Amazon, jonka liikevaihdosta tulee merkittävästi suurempi osa Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Kuva: eToro Research

Alibaban osakkeen analyysi osaketyökalun avulla

Alibaban osake löytyy myös Sijottaja.fi:n osaketyökalusta. Arvostuslukujen puolesta yhtiö on erittäin maltillisesti arvostettu ja EPS:n kasvuennuste kolmen vuoden jaksolle on lähes 110 %. Tämä tosin selittyy viime vuoden alhaisella EPS:llä.

Alibaba osaketyökalu

Yhtiön tulevaisuus on kuitenkin valitettavan pitkälti kiinni Kiinan politiikasta, jonka seuraukset näkyvät, kun katsoo 3-5 vuoden tuottoja. Kiina kuitenkin haluaa kilpailla Yhdysvaltoja vastaan, joten on mahdollista, että säätelyä hellitetään, jotta Alibaba:lla olisi mahdollisuus aidosti kilpailla Amazonia ja muita yhtiötä vastaan lännessä.

Käy kauppaa Alibaban osakkeella nollakuluilla (NYSE)

Alibaba on listattuna eToroon aitona osakkeena niin Hong Kongin kuin New Yorkin pörssiin. Voit ostaa eToron kautta Alibabaa, sekä tuhansia muita kansainvälisiä osakkeita nollakuluilla. Mikäli Alibaba ei kiinnosta yhtiönä löydät esimerkiksi Applen, Teslan, NIOn, Amazonin ja muut mielenkiintoiset firmat eToron kautta.

Suomalaiset osakkeet ovat eTorossa Nokiaa ja Nordeaa lukuun ottamatta valitettavasti vain hinnanerosopimuksina (CFD), joten niitä emme suosittele ostamaan sillä hinnanerosopimuksista syntyviä tappioita ei voi vähentää verotuksessa.

Katso Alibaban tiedot eTorosta* ($BABA) eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat