neuvottelimme edun etoroon

Vuonna 2022 eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Minkä sektorin kotimaiset osakkeet ovat pärjänneet parhaiten vaikeassa toimintaympäristössä? Mitkä ovat eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet vuonna 2022?

Julkaistu: 29.06.2022 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen sijoitusideat

Markkinatilanne

Kuluvan vuoden heikko markkinatilanne on tehnyt hallaa myös suomalaisten osakkeiden keskuudessa. Globaalin talouden ongelmat, kuten ennätyskorkea inflaatio, koron nostot ja komponenttipula ovat haitanneet yhtiöiden toimintaa, mutta erityisesti Ukrainan sota ja niin sanottu “Venäjä-riski” kolahtivat Helsingin pörssiin. OMXH 25-indeksi onkin laskenut 16,8 % vuoden alusta.

Vaikka toimintaympäristö on ollut haastava, on useampi kotimainen yhtiö takonut jopa kaksinumeroista tuottoa. Järjestimme eniten vuonna 2022 tuottaneet suomalaiset osakkeet listaksi, ja kävimme läpi syitä positiivisen tuoton taustalla.

Eniten tuottaneista osakkeista suurin osa syklisiä

Tutkimme eniten tuottaneita suomalaisia osakkeita järjestämällä kotimaisten osakkeiden Osaketyökalumme yhtiöt YTD-tuoton mukaan. Kuten suurten ja tunnettujen kansainvälisten osakkeiden tuottovertailussa, myös eniten tuottaneiden suomalaisten osakkeiden top10-listassa sykliset osakesektorit dominoivat. Parhaiten tuottaneista yhtiöistä seitsemän edusti syklisiä sektoreita ja loput kolme defensiivisiä.

Toisin kuin maailman suurimpien yhtiöiden vertailussa, kotimaan kymmenen kärkeen ei ylettänyt yhtään energiasektorin yhtiötä. Sen sijaan parhaiten pärjänneet osakkeet olivat useilta eri sektoreilta: kolme harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiötä, kaksi viestintä- ja teollisuusyhtiötä sekä yksi rahoitus-, informaatioteknologia- ja terveydenhuolto yhtiö.

Vuonna 2022 eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet

Eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet

Oma Säästöpankki: Ensimmäinen puolivuosi näyttää olleen suotuisa Oma Säästöpankille. Kuten monilla rahoitussektorin yhtiöillä, myös Oma Säästöpankilla helmikuun loppu ja maaliskuun ensimmäinen viikko olivat todella haastavia kohonneen inflaation ja Ukrainan sodan puhkeamisen aiheuttaman epävarmuuden takia. Maaliskuun kahdeksantena päivänä saavutetun pohjan jälkeen yhtiön osake lähti vahvaan nousuun, mitä vain vauhditti toukokuun alussa julkaistu, varsin positiivinen osavuositulos. Tällä hetkellä Oma Sp:n tuotto on 32,5 % vuoden alusta.

Basware: Baswaren vuoden 2022 osakekurssi on todella mielenkiintoista katsottavaa. Melankolisesti laskevassa trendissä käynnistynyt vuosi sai melkoisen käänteen, kun 14.4.2022 Basware ilmoitti allekirjoittaneensa Sapphire BidCo Oy:n kanssa yhdistymissopimuksen koskien Baswaren hallituksen suosittelemaa vapaaehtoista julkista käteiostotarjousta kaikista yhtiön liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista. Ostotarjous oli huima 40,10 euroa per osake, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna Baswaren edelliseen päätöskurssiin. Tämä sai yhtiön osakkeen raketoimaan yhdessä päivässä 92,7 %. Pian ostotarjouksen jälkeen yhtiö julkaisi positiivisen Q1-tuloksen, minkä tiimoilta yhtiön osake on jatkanut neljänkymmenen euron hujakoilla. Kesäkuun 27. päivä Sapphire BidCo vahvisti toteuttavansa ostotarjouksen. Alkuvuoden lasku kuitenkin rokottaa Baswaren koko vuoden kertynyttä tuottoa, joka jääkin 31,7 %:iin.

Baswaren osakekurssi tänä vuonna

Martela: Toimistorakentamiseen keskittyvälle Martelalla vuosi 2022 on ollut varsin vaihteleva. Yhtiön osake on sahannut rajusti 2,2 – 2,9 euron välillä. Martelan ensimmäinen vuosineljännes tulos yllätti kuitenkin positiivisesti, kun sekä yhtiön liikevaihto että liiketulos ylittivät analyytikoiden ennusteet reippaasti. Tulosjulkistuksen myötä Martelan osakkeen hinta nousi hieman yli kolmen euron. Tällä hetkellä Martelan osakkeella käydään päivästä riippuen kauppaa 2,8 – 3,0 eurolla, ja yhtiön vuodelle 2022 kertynyt tuotto on 23,1 %.

Telia: Telian vuosi 2022 starttasi melko tasaisesti, kunnes Ukrainan ja Venäjän välisen tilanteen kiristymisen ja lopulta sodan syttymisen luoma taloudellinen epävarmuus pudotti yhtiön osaketta roimasti. Yhtiön kurssi laski markkinan mukana aina maaliskuun ensimmäisille viikoille, minkä jälkeen se lähti yllättävän vahvasti kipuamaan takaisin entiselle tasolleen. Kasvun kruunasi 27.4.2022 julkaistu ensimmäinen osavuositulos, joka ylitti ennusteet. Tuloksen myötä yhtiön osake kävi huipussaan 3,99 eurossa, jolloin tuottoa vuodelle oli kertynyt 15,3 %. Telian osakeen hinta pysytteli lähellä neljää euroa aina kesäkuun alkuun, jolloin markkinatilanteen heikkeminen tarttui osakkeeseen ja sen kurssi sukelsi 3,6 euroon. Kesäkuun loppua kohden kurssi on kääntynyt jälleen kasvavaksi, ja Telian vuoden tähän asti keräämä tuotto on 14,8 %.

Orion: Kuten Baswarella, myös Orionilla vaisusti alkanut vuosi sai melkoisen käänteen, kun yhtiö ilmoitti todella hyviä tuloksia liittyen sen Nubeqa-syöpälääkeeseen. Markkina näki uutisen todella lupaavana, ja Orionin osakekurssi pomppasi yhdessä päivässä yli 20 %. Pian kuitenkin geopoliittisen tilanteen heikentyminen ja sen myötä kiihtynyt kustannusinflaatio tekivät hallaa yhtiön toiminnalle. Osakkeen hinta painui Nubeqa-uutista edeltäneelle tasolle. Kesäkuun puolessa välissä Orion ilmoitt ostavansa Inovetin eläinlääkeliiketoiminnan, mikä lähetti yhtiön osakekurssin jälleen kasvavaan trendiin. Tällä hetkellä yhtiö on takonut kuluvana vuonna tuottoa 11,8 %.

Osaketyökalulla voit vertailla kotimaisia osakkeita

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalulla pääset tarkastelemaan mielenkiintoisimpien kotimaisten yhtiöiden tunnuslukuja. Työkalulla voit myös vertailla osakkeita toisiinsa. Kv-Osaketyökalulla onnistuu myös kotimaisten osakkeiden vertailu niiden kansainvälisiin kilpailijoihin.

Tutustu Osaketyökaluun!neuvottelimme edun etoroon


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy