neuvottelimme edun etoroon

Parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut kv-osakkeet

Suurimmat teknologiayhtiöt tulosanalyysissa - Apple, Amazon, Google, Meta ja Microsoft

Vuosi 2022 ei ole ollut helppo edes mega-cap-luokan osakkeille. Keräsimme parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet kuluvalta vuodelta.

Julkaistu: 28.06.2022 Kirjoittaja:

kansainvälinen sijoittaminen osakkeet sijoitusideat

Markkinatilanne

Vuosi 2022 on ollut osakemarkkinoilla synkkää aikaa. Ennätyskorkea inflaatio, korkojen nousu ja Ukrainan sota ovat jokainen vuorollaan iskeneet osakemarkkinoihin. Kuukaudenvaihteessa nähtiin lyhyt nousuralli toukokuun sentimenttipohjan jälkeen, mutta toukokuun odotuksia pahempi inflaatiolukema, sysäsi markkinat takaisin laskuun ja sai USA:n keskuspankin Fedin kiihdyttämään ohjauskoron nostoja. Tämä käänsi myös Sijoittaja.fi:n liikennevalomallin “vältä osakkeita” -tilaan.

Vaikka karhumarkkina raapinut myös maailman suurimpia yhtiöitä, on osa onnistunut takomaan hyvää tulosta vaikeassakin markkinaympäristössä. Tutkimme Osaketyökalulla, mitkä suuret ja tunnetut yhtiöt ovat tuottaneet parhaiten kuluvana vuonna 2022.

Parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet

Meneillään oleva markkinoiden korjausliike on ollut kipeä jopa maailman suurimmille ja menestyneimmille osakkeille. Markkina-arvoltaan maailman viisi suurinta yhtiötä, Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Tesla, ovat kaikki laskeneet kuluvana vuonna kaksinumeroisia lukuja. Rankimmin markkinat ovat kohdelleet Teslaa ja Amazonia, joiden osakkeet ovat pudonneet yli 30 %.

Mega-cap-osakkeiden joukkoon mahtuu kuitenkin nousijoita. Rajasimme Kv-Osaketyökalustamme kaikki yli 100 miljardin markkina-arvon omaavat osakkeet, ja järjestimme ne YTD-tuoton perusteella. Tässä on kymmenen parhaan suuren ja tunnetun osakkeen kärki:

Vuonna 2022 tähän mennessä parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut kv-osakkeet
Parhaiten tänä vuonna tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet

Energiasektorin yhtiöt edelleen vahvoilla – kuitenkin vain koko vuoden tuoton osalta

Sykliset osakesektorit ovat pärjänneet selvästi parhaiten tänä vuonna, ja kymmenen parhaiten tuottaneen osakkeen joukosta jopa viisi on energiasektorin yhtiöitä: Exxon Mobil, Equinor, Shell, Conocophillips ja Chevron. Energiasektorin nousukiito alkoi jo vuonna 2021, kun toimivien koronavirusrokotteiden myötä öljyn sekä maakaasun kysyntä ja hinta lähtivät nousuun. Vuoden loppupuolella öljyn ja maakaasun hinnat tasoittuivat hieman, mutta kuluvan vuoden alussa ne ampaisivat uuteen nousuun. Korkeat hinnat luonnollisesti tukivat alan yhtiöiden kasvua sekä paransivat samalla niiden kannattavuutta.

Raakaöljyn kurssi viimeisen kolmen vuoden ajalta.
Raakaöljyn kutssi viimeisen kolmen vuoden ajalta

Energia- ja erityisesti öljy-yhtiöiden kasvukäyrä kuitenkin pysähtyi kesäkuun alkupuolella. Toukokuun inflaatiolukemat ja Fedin odotettu, rankempi koronnosto iskivät lekan lailla – vain kahdessa viikossa öljyn hinta on pudonnut 11,8 % ja maakaasun 29,4 %. Raaka-aineiden hintojen romahdus näkyy myös alan yhtiöiden viimeisen kuukauden tuotoissa. Jokaisen listan energiayhtiön tuotto on laskenut viimeisen kuukauden aikana reippaasti, jopa 20 %.

Listalla myös terveydenhuolto-, rahoitus ja teollisuussektoreiden yhtiöitä

Energiasektorin lisäksi syklisiltä osakesektoreilta listalle nousivat rahoitussektorin HSBC Holdings ja teollisuussektorin Lockheed Martin. HSBC Holdings on brittiläinen monikansallinen pankki ja finanssialan toimija. Yhtiön osake oli todella vahvassa nousussa alkuvuonna, kunnes Ukrainan sota romahdutti sen kurssin. Osakkeen hinta on tämän jälkeen sahannut, ja tällä hetkellä sen tuotto on 23,2 %.

Siinä missä HSBC Holdingsin osakekurssi romahti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa, yhdysvaltalaisen aseteollisuusyhtiö Lockheed Martinin osakkeen hinta nousi lähes pystysuoraa ylös. Hieman yllättäen syttynyt sota sai aseteollisuuden osakkeet vahvaan nosteeseen, kun sijoittajat arvelivat Euroopan maiden nostavan puolustusbudjettejaan. Lockheed Martinin osake pysytteli korkealla tasolla aina kesäkuun alkuun asti, kunnes yhtiö ilmoitti sen myöhästyvän Yhdysvaltojen F-35 tilauksesta. Uutisen myötä osake lähti laskuun, jota vain kiihdytti Fedin ilmoitus korkeammasta korkojen nostosta. Nyt yhtiön osakekurssi on kuitenkin palannut hienoiseen kasvuun.

Defensiivisistä osakesektoreista kymmenen kärkeen pääsi ainoastaan terveydenhuollon yhtiöitä. Listalle nousivat Bristol-Myers Squibb, AstraZeneca sekä Merck & Co. Terveydenhuoltoyhtiöt ovat pitäneet pintansa useissa markkinanotkahduksissa ja ne ovatkin olleet ETF-rahavirtojen perusteella suosituin defensiivinen osakesektori jo tovin aikaa.

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen

Sijoittaja.fi:n Kansainvälisten osakkeiden työkalulla pääset tarkastelemaan mielenkiintoisimpien kansainvälisten yhtiöiden tunnuslukuja. Työkalulla voit myös vertailla osakkeita toisiinsa.

Tutustu Osaketyökaluun!

Kaikki listan osakkeet löytyvät eTorosta

Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen erikoisedut, joiden avulla Sijoittaja.fi:n lukijat saavat eTorosta itselleen paremmat edut kuin rekisteröitymällä suoraan eToron kautta. Lue lisää eduista täältä.

eTorosta löytyvät kaikki listan osakkeet aitoina osakkeina. Emme suosittele ostamaan synteettisiä eli hinnanerosopimuksella ostettavia osakkeita (CFD), sillä niiden tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Eli mikäli johonkin muuhun osakkeeseen sijoittaminen houkuttelee, on hyvä tarkistaa, onko kyseinen osake tarjolla aitona omaisuuseränä vai CFD-sopimuksella.

Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta ja aloita sijoittaminen osakkeisiin neuvottelemillamme eduilla.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.neuvottelimme edun etoroon


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy