Analyysi: Valmetilta vahva tulos – saatujen tilausten kehitys pettymys sijoittajille

Valmetin liikevaihto ja tulos kehittyivät Q3:lla ennusteiden mukaisesti, mutta saadut tilaukset olivat laskussa. Uutinen merkittävästä kaupasta Kiinassa kuitenkin piristi osakekurssia.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Valmetin liikevaihto ja tulos kehittyivät Q3:lla ennusteiden mukaisesti, mutta saadut tilaukset olivat laskussa. Uutinen merkittävästä kaupasta Kiinassa kuitenkin piristi osakekurssia.

Q3/2023 – Liikevaihto ja tulos kasvoivat ennusteiden mukaisesti

Valmetinliikevaihto oli 1 295 M€ (ennuste 1 293,7 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 130 M€ (ennuste 128 M€). Vuoden kolmannella neljänneksellä Valmetin liikevaihto pysyi lähes edellisvuoden tasolla, kasvaen 1 %. Liikevaihto kasvoi Palvelut- ja Automaatio-segmenteissä ja laski Prosessiteknologioissa. Saadut tilaukset taas olivat 980 miljoonaa euroa, jossa laskua oli 17 %. Saadut tilaukset laskivat kaikissa yhtiön segmenteissä, suurimman laskun ollessa Palvelut- ja Prosessiteknologia-segmenteissä.

Valmetin vertailukelpoinen EBITA oli 150 milj. euroa, jossa kasvua oli 11 % vertailukaudesta. Vertailukelpoinen EBITA-marginaali koheni myös 11,6 (10,5) prosenttiin. Vertailukelpoinen EBITA-marginaali oli Palveluissa 18,4 %, Automaatiossa 18,7 % ja Prosessiteknologioissa 4,5 %.

Lähde: Valmetin osavuosikatsaus

Tulosohjeistus vuodelle 2023

Valmet toistaa 2. helmikuuta 2023 antamansa tulosohjeistuksen, jossa Valmet arvioi, että liikevaihto vuonna 2023 kasvaa verrattuna vuoteen 2022 (5 074 milj. euroa), ja että tulos (vertailukelpoinen EBITA) vuonna 2023 kasvaa verrattuna vuoteen 2022 (533 milj. euroa).

Lyhyen aikavälin markkinanäkymät

Valmet toistaa hyvän/tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän palveluille (kapasiteetin käyttöaste hyvä, asiakasaktiviteetti tyydyttävä), hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille ja energialle sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle, kartongille ja paperille sekä pehmopaperille.

Lyhyen aikavälin markkinanäkymä koskee raportointikautta seuraavaa kuuden kuukauden jaksoa. Se perustuu asiakasaktiviteettiin (50 %) ja Valmetin kapasiteetin käyttöasteeseen (50%). Asteikko on ”heikko-tyydyttävä-hyvä”.

Valmetin osinko 2023

Valmet on historiassa ollut hyvä osingonmaksaja, ja se onkin pystynyt tasaisesti kasvattamaan osinkoaan. Taloudellisten tavoitteiden mukaan yhtiö pyrkii jakamaan vähintään 50 % nettotuloksesta ulos osinkona.

Vuodelta 2022 Valmet maksaa osinkoa 1,30 euroa per osake, ja maksu tapahtuu kahdessa erässä. Osinko vastaa 68 prosenttia yhtiön nettotuloksesta.

  • Vuoden 2021 tuloksesta yhtiö maksoi 1,20 euroa per osake.
  • Vuoden 2020 tuloksesta yhtiö maksoi 0,90 euroa per osake.
Lähde: Valmet

Valmetin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Valmetin osake on nähnyt isoja liikkeitä sekä ylös että alas viimeisen parin vuoden aikana. Vuoden 2020 loppuvuoden kurssipohjista osake nousi nopeasti jopa 85 prosenttia kevääseen 2021 mentäessä. Osakekurssin nousua siivittivät ennätykselliset tilauskannat, sekä uutisoinnit Valmetin ehdotuksesta Nelekselle yhtiöiden sulautumiseen liittyen. Vuoden 2022 aikana osakekurssi oli pääosin laskussa.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutustu Valmetin osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Valmet Oyj:n osake sijoittuu listan kärkipäähän. Yhtiö saa korkeat pisteet muun muassa laatu-, arvo- ja osinkopisteillä. Osaketyökalulla voi myös tarkastella Valmetin tunnuslukuja ja ennusteita, sekä vertailla yhtiötä sen verrokkeihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat