New call-to-action

Analyysi: UPM-Kymmeneltä odotetun vahva Q3-tulos

Kuvan lähde: UPM-Kymmene lehdistötiedote

UPM-Kymmene takoi vuoden kolmannella neljänneksellä ennätyksellisen tuloksen, mikä ylitti myös analyytikoiden ennusteet.

Julkaistu: 25.10.2022 Kirjoittaja:

analyysi osakkeet sijoitusideat tulokset upm-kymmene

UPM-Kymmene

UPM-Kymmene on syklinen, mutta syklien vaikutus yhtiön liiketoimintaan on laskenut viime vuosina. Yhtiön tulos on noussut uudelle tasolle 2020-luvulla, sillä UPM hyötyy nykyään megatrendeistä. UPM on määritellyt itsensä Biofore-yhtiöksi ja panostaa tulevaisuuteen suuntautuneeseen biometsäteollisuuteen. UPM:llä on kuusi liiketoiminta-aluetta, joista sellu, biopolttoaineet, tarrapaperit ja -laminaatit ovat kasvualoja. Megatrendit tukevat uusiutuvien, kierrätettävien ja biohajoavien pakkausmateriaalien käyttöä sekä fossiilisten raaka-aineiden korvaamista. Johto uskoo, että kasvavat ja kestävät liiketoiminnat voivat tarjota ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, kuten luonnonvarojen niukkuuteen ja ilmastonmuutokseen.

UPM osake segmenttitiedot
Kuvan lähde: UPM-Kymmene vuosikertomus

Taloudelliset tavoitteet

  • UPM on asettanut konsernitason tavoitteekseen kasvattaa vertailukelpoista liikevoittoaan pitkällä aikavälillä
  • UPM on nostanut oman pääoman tuottotavoitteen 10 prosenttiin
  • UPM tavoittelee houkuttelevaa 30-40 prosentin osinkoa yhtiön vuosittaisesta liiketoiminnan rahavirrasta osaketta kohti.

Q3/2022 tulos

UPM:n liikevaihto oli 3 420 M€ (analyytikkojen ennuste 3 229 M€) ja oikaistu liikevoitto 799 M€ (ennuste 583 M€). UPM ylsi Q3:lla kaikkien aikojen osavuositulokseen. Liikevaihto kasvoi 36 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi 84 prosenttia. UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers, UPM Raflatac, UPM Energy ja UPM Biofuels tekivät kaikki samanaikaisesti ennätystuloksen. Myös UPM Fibresin ja UPM Plywoodin tulokset olivat vahvat.

Hyvä kysyntä jatkui useimmissa liiketoiminnoissa. Myyntihinnat nousivat enemmän kuin muuttuvat kustannukset ja toimitusmäärät normalisoituivat poikkeuksellisen ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen. Yhtiö näkee toimintaympäristönsä olevan vaikeasti ennustettavissa, mutta yhtiön vahva taloudellinen asema luo vankan pohjan haastavaan markkinaympäristöön. Ohjaus ennallaan.

UPM-Kymmenen osinko

  • Vuonna 2022 osinko on 1,30 euroa, joka irtosi 30.3.2022.
  • Vuonna 2021 osinko oli 1,30 euroa.

UPM-Kymmene osake – sijoittajan näkökulma

UPM:n osake on syklinen, mutta yhtiö on viimeisten vuosien aikana saanut laskettua liiketoiminnan syklisyyttä. Yhtiö on pystynyt luomaan omistaja-arvoa osakekurssia kasvattamalla, maksamalla hyvää osinkoa ja vähentämällä nettovelkaa. Megatrendit tukevat yhtiön liiketoimintaa. Vastavalmistuneen ydinvoimalan, Olkiluoto 3:n, sähköntuotanto parantaa yhtiön sähköomavaraisuutta ja laskee tuloksen riippuvuutta sähkön hinnasta. Osaketta on viime vuosien aikana aina kannattanut ostaa markkinaheilunnasta aiheutuneista kurssilaskuista.

UPM-Kymmene osake: UPM:n yritysarvo verrattuna osinkoihin, sekä rahavirtapohjainen osinko.
Kuvan lähde: UPM-Kymmene vuosikertomus

UPM antoi 13.10.2022 positiivisen tulosvaroituksen vuoden kolmannen kvartaalin tuloksesta. Tuolloin yhtiön osake nousi reilu 8 prosenttia pörssissä, mutta itse tulosjulkistuksen jälkeen sijoittajien reaktio oli maltillinen. Osakekurssi nousi hieman pörssin avauduttua, mutta kääntyi pian laskuun.

UPM:n lähitulevaisuuden näkymiin liittyy esimerkiksi OL3-ydinvoimalayksikön koekäytön jatkuminen, ja yhtiön johdon mukaan kaupalliseen tuotantoon päästyään yksikkö kasvattaa UPM:n energialiiketoimintaa lähes 50 % ja tuo markkinoille kaivattua päästötöntä sähköä. Uruguayssa Paso de los Torosin sellutehtaan on määrä aloittaa kaupallinen tuotanto ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2023 ja tämä investointi kasvattaa yhtiön selluliiketoimintaa yli 50 %.

Tällä hetkellä UPM on hyvin asemoitunut toimintaympäristönsä haasteisiin ja yhtiöltä voi odottaa seuraavallakin neljänneksellä kovaa tulosta.

Lähde: TradingView

Seuraa tuloskautta

Osaketyökalussa UPM-Kymmene Oyj:n osake saa 75 kokonaispistettä, mikä sijoittaa osakkeen työkalun kymmenen parhaan joukkoon. UPM:n osake erottuu joukosta keskimääräistä paremmilla pisteillä esimerkiksi momentista ja riskittömyydestä. Vertaile UPM:ää sen kansainvälisiin kilpailijoihin KV-Osaketyökalussa.

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.New call-to-action


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


25.11.2022 14:32 | Sijoittaja.fi
Korkojen lasku tukee osakkeita

24.11.2022 09:12 | Sijoittaja.fi
Vuoden 2023 sijoitusteemat: fintech-osakkeet


Image


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy