UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät

UPM-Kymmenen paransi liiketulostaan noin 60 %:ia, mutta jäi silti täpärästi analyytikoiden ennusteista. Tulosta painoivat kuitenkin suunnitellut kunnossapitoseisokit, jotka olivat etukäteen tiedossa. Loppuvuodelle yhtiön näkymät ovat hyvät.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

UPM-Kymmenen paransi liiketulostaan noin 60 %:ia, mutta jäi silti täpärästi analyytikoiden ennusteista. Tulosta painoivat kuitenkin suunnitellut kunnossapitoseisokit, jotka olivat etukäteen tiedossa. Loppuvuodelle yhtiön näkymät ovat hyvät.

UPM osake: Q2/2024 jäi hieman odotuksista

UPM-Kymmenen liikevaihto oli 2 546 M€ (analyytikoiden ennuste 2 596 M€) ja oikaistu liikevoitto 182 M€ (ennuste 199 M€). Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä UPM:n liikevaihto laski hieman, mutta pysyi käytännössä vertailukauden tasolla. Liikevaihto kasvoi UPM Fibres-, UPM Raflatac-, UPM Speciality Papers- ja UPM Plywood liiketoiminta-alueilla sekä Muu toiminta -segmentissä. Liikevaihto puolestaan laski UPM Communication Papers- ja UPM Energy liiketoiminta-alueilla.

UPM-Kymmenen kannattavuus puolestaan parani vertailukaudesta vertailukelpoisen liikevoiton noustessa 60 %. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 7,2 % (4,5 %). Tulosparannusta tukivat tuotemarkkinoiden maltillinen elpyminen ja toimitusmäärien kasvu sekä UPM Paso de los Torosin sellutehtaan aiempaa suurempi vaikutus tulokseen. Poikkeuksellisen laajat kunnossapitotoimet sellutehtailla ja ydinvoimalaitosyksiköissä vaikuttivat yhtiön tuloksentekokykyyn. Seisokit saatiin kuitenkin onnistuneesti päätökseen toisen kvartaalin aikana.

UPM pitää koko vuoden ohjauksensa ennallaan ja odottaa sen vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan vuodesta 2023. Vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan puolestaan nousevan ensimmäisestä vuosipuoliskosta erityisesti UPM Fibres -liiketoiminnan tukemana.

UPM-Kymmene osake: Taloudelliset tavoitteet

UPM on listannut seuraavat pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet. ​Yhtiön mukaan huipputulokset edistävät arvonluontia ja vähentävät liiketoimintaympäristöön liittyviä riskejä. Ne mahdollistavat myös investoinnit kasvuun, innovaatioihin ja vastuullisuuteen.

  • Liiketoiminta-alueet tavoittelevat houkuttelevia pitkän aikavälin tuottoja (sijoitetun pääoman tuottoprosentti), jotka ovat voimassa liiketoiminta- ja investointisyklien yli ja mahdollistavat myös kasvuinvestointien arvonluonnin.
  • Konsernitasolla UPM:n tavoitteena on kasvattaa vertailukelpoista liikevoittoaan.
  • UPM:n tavoitteena on säilyttää vahva tase. UPM:n velkaantuneisuuspolitiikan tavoitteena on, että nettovelan ja EBITDAn suhde on noin kaksinkertainen tai pienempi.
  • UPM:n oman pääoman tuottotavoite on 10 %. Oman pääoman tuotto sisältää myös konsernin rahoituksen, verotuksen ja pääomarakenteen.
  • UPM tavoittelee houkuttelevaa osinkoa. Tavoitteena on osinko, joka on vähintään puolet vertailukelpoisesta voitosta osaketta kohti yli ajan.

UPM-Kymmenen osinko 2024

UPM:n uusi tulosperusteinen osinkopolitiikka on linjassa yhtiön transformatiivisen kasvustrategian kanssa. Osinkopolitiikka on: ”Pyrimme maksamaan houkuttelevaa osinkoa. Tavoitteena on osinko, joka on vähintään puolet vertailukelpoisesta voitosta osaketta kohti yli ajan.”

Yhtiön edellinen osinkopolitiikka oli: ”Pyrimme maksamaan houkuttelevaa osinkoa. Tavoitteena on osinko, joka on 30-40 % vuotuisesta liiketoiminnan rahavirrasta per osake.”

UPM:n yhtiökokous päätti maksaa tilikaudelta 2023 hallituksen ehdotuksen mukaisesti 1,50 euroa osinkoa per osake. Osinko jaetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä maksettiin 16.4.2024. Toinen 0,75 euron erä irtoaa 30.10.2024, ja se maksetaan osakkeenomistajille 7.11.2024.

  • Vuonna 2022 jaettu osinko oli niin ikään 1,50 euroa osakkeelta.
  • Vuonna 2022 osinko on 1,30 euroa, joka irtosi 30.3.2022.
  • Vuonna 2021 osinko oli 1,30 euroa.
UPM-Kymmene osake: UPM:n osinkoprosentti vertailukelpoisesta tuloksesta sekä yhtiön yritysarvo suhteessa kumulatiiviseen osinkoon.

UPM-Kymmene osake – sijoittajan näkökulma

Jäsenille suunnatussa Sijoittajan näkökulmassa tarkastelemme lähemmin UPM-Kymmenen osaketta.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

[/groups_member]

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat