Korot ovat alkaneet hiippailla ylöspäin. Mitä tämä tarkoittaa osakkeille?

Euroalueen korot ovat nousussa ja sijoittajan kannattaa nyt varautua tilanteeseen, joka korkojen noususta yleensä seuraa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Euroalueen korot ovat nousussa ja sijoittajan kannattaa nyt varautua tilanteeseen, joka korkojen noususta yleensä seuraa.

Euroopassa korot nousussa

Etenkin euroalueella korot ovat vaivihkaa kääntyneet nousuun. Kreikan, Espanjan, Italian ja Portugalin valtionlainojen korot ovat jyrkässä nousussa. Myös Suomen valtionlainan korko on noususuunnassa. Kaikkien ongelmamaiden korot ovat vielä matalalla tasolla, mutta suunta on selvä. USA:ssa korkojenlasku on taittunut ja myös siellä trendi on lievästi ylöspäin.

Mistä tämä kertoo ja mitä se tarkoittaa osakkeille?

Markkinakatsauksessa kertomamme talousyllätysten negatiivinen trendi on jatkunut. Korkojen nousu ei siten kerro ylikuumentuneesta taloudesta. Voimakkain talouskasvun hetki osui Q2:lle. Talous kuitenkin kasvaa, mikä edellyttää nykyistä korkeampia korkoja.

Ensisijaisesti Euroopassa korkeammat korot ovat suuntausta nousseista inflaatio-odotuksista. Markkinaympäristöstä löytyvä inflaatiokuvaaja kertoo, että USA:ssa inflaation nousu on taittunut, mutta Euroopassa inflaatio on edelleen jyrkässä kasvussa. Viiden vuoden inflaatio-odotus on nyt Euroopassa 1,5 %.

Tällä hetkellä osakemarkkinoilla on vielä rauhallista. Nousevien korkojen ympäristö on osakkeille historiassa ollut hyvää aikaa, koska talouskasvu on tällöin vahvaa. Ongelmat aiheutuvat, jos korot nousevat yllättävästi tai liian nopeasti. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2018, jolloin osakemarkkina laski 20 % ja alkuvuonna 2021, jolloin etenkin korkeiden arvostuskertoimien osakkeet (kasvuosakkeet) laskivat.

Sijoittaja voi alkaa pikkuhiljaa positioida salkkua nousevien korkojen ympäristöön. Mikäli korot Euroopassa jatkavat nykyisellä nousukäyrällä, niin kasvuosakkeet kärsivät. Tässä ympäristössä tyypillisesti arvo-osakkeet, materiaalit- ja energiasektori sekä pankit pärjäävät. Näitä voi pitää ostolistalla, jos ennakoimamme syysdippi osuu syys-lokakuulle.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat