Kumpi parempi: aktiivinen vai passiivinen rahasto?

Aktiivinen vai passiivinen rahasto? Laajassa analyysissa vertailtu aktiivisia ja passiivisia rahastoja. Artikkelissa yhteenveto löydöksistä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Aktiivinen vai passiivinen rahasto? Laajassa analyysissa vertailtu aktiivisia ja passiivisia rahastoja. Artikkelissa yhteenveto löydöksistä.

Aktiivinen vai passiivinen rahasto – niiden erot

Aktiivinen rahasto on niin sanottu perinteinen rahasto. Siinä salkunhoitaja valitsee sijoituskohteet rahastoon ja hoitaa rahastoa oman (tai sijoitustiimin) näkemyksen ja strategian mukaisesti.

Passiivisen rahasto seuraa indeksiä. Siinä sijoituskohteet ovat samat kuin indeksissä ja samoilla painoilla. Esimerkiksi OMX Helsinki 25 -indeksiä seuraava passiivinen rahasto ostaa samat 25 osaketta salkkuun siten, että indeksin suurimmat osakkeet ovat suurimmat myös rahastossa.

Kumpi on parempi aktiivinen vai passiivinen rahasto?

Kiista aktiivisesti ja passiivisesti hoidettujen rahastojen paremmuudesta on yksi ikuisuuskysymyksistä. Aktiivisten rahastojen edustajat pyrkivät tuomaan esille salkunhoitajien taitoja ja onnistumisia korostaen mahdollisuutta
markkinoita parempaan tuottoon. Indeksirahastojen edustajat puolestaan korostavat kustannussäästöjen merkitystä ja markkinoiden tehokkuutta.

Useissa tutkimuksissa passiiviset rahastot ovat osoittautuneet aktiivisia rahastoja paremmiksi. Ero korostuu, mitä pitempi on tarkasteluaika.

Vertailuindeksilleen hävinneet aktiiviset osakerahastot

Vertailuindeksilleen hävinneiden aktiivisten osakerahastojen prosentuaalinen osuus, tarkastelujakso 2011-2020.

Aktiiviset osakerahastot

Aktiivisella rahastolla on kuitenkin mahdollista lyödä passiivinen rahasto. Näin on käynyt esimerkiksi viime vuosina Suomessa. Laajassa osakerahastovertailussamme pienyhtiörahastot ovat vallanneet kärkisijat ja ensimmäinen passiivinen rahasto on vasta sijalla 14..

Aktiiviset rahastot

Passiivisessa on matalammat kulut

Yksi syy passiivisten menestykseen on matalammat kulut. USA:ssa myös aktiivisten rahastojen kulut ovat viimeisen vuosikymmenen aikana laskeneet selvästi. Pääomapainotettu keskiarvokulu on 0,66 %, kun se passiivisessa on 0,13 %. Euroopassa aktiivisten rahastojen pääomapainotettu keskiarvokulu on 1,12 %, kun se aktiivisessa on 0,19 %.

Aktiivinen vai passiivinen rahasto? Yhdysvaltalaiset ja Eurooppalaiset rahastot.

Miksi passiiviset ratkaisut ovat halpoja?

Passiivisilla sijoitusrahastoilla ei ole varsinaista salkunhoitajaa, jolle täytyy maksaa yksittäisten osakkeiden tai markkinoiden analysoinnista. Lisäksi passiivisten sijoitusratkaisuiden kaupankäyntikustannukset ovat matalampia, joten kokonaiskustannukset pysyvät aktiivisia rahastoja pienempinä. ETF-rahastot ovat kaikista halvimpia passiivisia rahastoja.

Jos valitset aktiivisen, niin valitse…

Passiivinen rahasto on yleensä aktiivista parempi valinta. Joskus aktiivinen on parempi. Lisäksi sijoittaja saattaa arvostaa salkunhoitajan näkemystä tai sijoitusstrategiaa ja päätyy siksi aktiiviseen.

Tässä muutama nyrkkisääntö, jotka auttavat aktiivisen rahaston valinnassa:

  • Valitse aidosti aktiivinen rahasto. Mitä suurempi poikkeama indeksistä, sitä todennäköisemmin aktiivinen rahasto voi voittaa indeksin.
  • Vältä korkeiden kulujen aktiivisia rahastoja. Kulut syövät tuottosi.
  • Vertaa rahaston pitkän aikavälin tuottoa vertailuindeksiin nähden. Vältä heikon menestyksen rahastoja.
  • Suosi pienyhtiöihin tai muulla fiksulla strategialla sijoittavia rahastoja.

Laaja analyysi ”Aktiiviset vs passiiviset rahastot” Sijoittaja.fi:n jäsenille

Sijoittaja.fi:n jäsen. Lataa laaja analyysi ”Aktiiviset vs passiiviset rahastot”.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat