Heikoiten tuottaneiden osakkeiden joukossa todellisia helmiä

Sijoittajat ovat nyt niin innoissaan syklisistä osakkeista, että moni defensiivinen osake on jäänyt unholaan. Poimimme potentiaalisia helmiä epäsuosiossa olevien defensiivisten osakkeiden joukosta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajat ovat nyt niin innoissaan syklisistä osakkeista, että moni defensiivinen osake on jäänyt unholaan. Poimimme potentiaalisia helmiä epäsuosiossa olevien defensiivisten osakkeiden joukosta.

Markkinatilanne suosii nyt syklisiä

Nykyisessä markkinatilanteessa sijoittajat suosivat syklisiä osakkeita. Myös teknologiaosakkeet ovat olleet alamaissa, mutta viime viikkoina tilanne on parantunut. Teknologiaosakkeiden takana on niin suuret megatrendivoimat, etteivät niiden alamäet näytä jäävän kuin hetkellisiksi.

Sen sijaan defensiiviset osakkeet ovat menestyneet heikoiten. Defensiiviset osakkeet ovat tyypillisesti terveydenhuollon ja päivittäiskulutussektorin osakkeita. Terveydenhuoltosektoriin vaikuttaa pandemia, mutta päivittäiskulutussektori on menestynyt koronamarkkinassa ja sen jälkeenkin liikevaihdolla ja tuloksella mitattuna erinomaisesti. Osaketuottojen perusteella kuitenkin tilanne on nyt päinvastainen. Päivittäiskulutussektori on viimeisen kolmen kuukauden tuotolla mitattuna heikoin sektori. Sykliset ovat tuottokärjessä.

Lähde FinViz

Tilanne voi kääntyä

Historiassa defensiiviset osakesektorit ja sijoitustyylit, kuten minimivolatiliteetti ja laatu, ovat menestyneet syklisempiä tyylejä, kuten arvo ja momentum, heikommin nousumarkkinassa. Eli juuri nykyisen kaltaisessa koronapohjien jälkeisessä markkinatilanteessa.

Koronamarkkinassa kaikki on tapahtunut pikakelauksessa. Laskumarkkina oli historiallisen jyrkkä ja nopea. Samoin nousu pohjilta oli historiallisen nopea ja voimakas. Sijoittajien mieliala kääntyi ensin nopeasti defensiivisiin ja teknologiaan. Sitten kesän 2020 jälkeen yhtä nopeasti pois defensiivisistä ja syklisiin. Tämä rotaatio on edelleen voimistunut.

Mikäli sama pikakelaus toistuu, voi paluu syklisistä defensiivisiin tapahtua myös yhtä nopeasti. Defensiivisten comeback suhteessa parhaiten tuottaneiden joukkoon voi tapahtua jo loppukevään pienessä korjauksessa tai syksyllä. Tätä on kuitenkin hankala ennustaa, joten perussuosituksemme on, että salkussa on molempia painon ollessa syklisissä (+teknologia).

Heikoiten tuottaneiden defensiivisten osakkeiden joukossa on useita helmiä, jotka pystyvät tarjoamaan pitkäjänteiselle sijoittajalle hyvää pitkän aikavälin tuottoa. Nykyisen kaltainen alituottojakso on hyvä hetki lisätä näitä osakkeita. Käymme seuraavaksi läpi poimitojamme, joita voi hyödyntää, kun rakentaa salkun defensiivistä osiota.

Defensiiviset osakepoiminnat Suomesta ja maailmalta

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Metso osake
Analyysi: Metson markkinanäkymissä ei viitteitä piristymisestä
Analyysi: Lamorin kannattavuus ei kehittynyt toivotusti – saadut tilaukset kasvussa
Analyysi: Wärtsilä aloitti vuoden vahvalla suorituksella
RiverRecycle osakeanti/näkyvyys
Sijoittajan valinnat