Fed pitää korot nollassa jopa vuoden 2023. Positiivista osakkeille.

Fedin kokousta odotettiin markkinoilla pelko puserossa. Markkinakorot ovat nousseet ja sijoittajat pelkäsivät Fedin muuttavan linjaansa haukkamaiseksi. Toisin kävi ja osakemarkkinat kääntyivät nousuun. Edessä voi olla markkinatilanne, jossa sekä arvo- että kasvuosakkeet menestyvät.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin kokousta odotettiin markkinoilla pelko puserossa. Markkinakorot ovat nousseet ja sijoittajat pelkäsivät Fedin muuttavan linjaansa haukkamaiseksi. Toisin kävi ja osakemarkkinat kääntyivät nousuun. Edessä voi olla markkinatilanne, jossa sekä arvo- että kasvuosakkeet menestyvät.

Fedin maaliskuun 2021 kokous

Fedin maaliskuun 2021 kokoutta pidettiin ennakkoon yhtenä tärkeimmistä pitkään aikaan. Inflaatio on kiihtynyt ja korot nousseet. Markkinoilla pelättiin, että Fed olisi jäähdyttämässä elvytystä ja nostamassa korkoja ennakoitua aiemmin. Tässä pääkohdat:

  • Fed piti ohjauskoron 0,00 – 0,25 %:ssa.
  • Ohjauskorkoa ei olla nostamassa kuin vasta vuonna 2024
    • Ohjauskoron nosto edellyttää pohjainflaation nousun yli 2 %:iin ja pysymistä sillä tasolla pitemmän aikaa
  • Fed ennustaa, että työttömyys laskee 4,5 %:iin vuoden 2021 loppuun mennessä (6,2 % tällä hetkellä)
  • BKT:n kasvuennustetta nostettiin. Fedin ennusteen mukaan BKT kasvaa 6,5 % vuonna 2021 ja 3,3 % vuonna 2022.
  • Fed ennustaa, että inflaatio nousee 2,2 %:iin 2021 loppuun mennessä
  • Fed jatkaa edelleen arvopapereiden ostamista markkinoilla, eikä ole päättämässä tätä ennen kuin näkee selvää edistymistä työllisyysasteessa ja inflaatiossa

Ei koronnostoja kuin vasta 2023 jälkeen

Fedin jäsenien korkoennusteen mukaan ohjauskorkoa ei olla nostamassa vuosina 2021-2023. Ennusteessa kuitenkin haukkamaisten keskuspankin jäsenien määrä lisääntyi ja seitsemän jäsentä ennustaa koronnostoja vuonna 2023.

Lähde: FOMC

Fedin politiikka tukee osakemarkkinoita

Osakkeet reagoivat Fedin päätökseen ja tiedotustilaisuuteen positiivisesti. Pääjohtaja Powell on saavuttanut markkinoiden luottamuksen. Tiedotustilaisuutta kehuttiin yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista.

Ohjauskorkojen pitäminen nollassa ja arvopapereiden osto-ohjelman jatkaminen tukee osakemarkkinoita ja likviditeettia. Se myös hillitsee korkojen nousua. Tämä voi tarkoittaa esimerkisi sitä, että viime kuukausina vahvasti noussut USA:n 10-vuotinen valtionlainan korko pysähtyy 2 %:n tietämille. Nykytaso on 1,6 %.

Sekä arvo- että kasvuosakkeet hyötyvät

Koronnoususta ovat kärsineet etenkin kasvuosakkeet, joiden arvo perustuu tulevaisuuden kassavirtoihin. Koron noustessa tulevaisuuden kassavirtojen nykyarvo laskee. Nykyinen markkinaympäristö on suosinut arvo-osakkeita, mutta Fedin päätösten jälkeen on todennäköistä, että edessä on markkinatilanne, jossa sekä arvo- että kasvuosakkeet menestyvät. Tämä voi tulevien vuosien aikana johtaa 1999 vuoden kaltaiseen IT-kuplaan, jossa myös arvo-osakkeet ovat osallisena.

Seuraa markkinatilannetta ja sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita tarkemmin Markkinaympäristössä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat