Northcrypto

Pfizerin rokoteuutinen aiheutti ennennäkemättömän osakerallin ja markkinamyllerryksen

Rokoteuutinen laukaisi hurjan osakerallin ”home away” -osakkeissa. Lue rokoteuutisen markkinareaktioista ja analyysimme, mitä seuraavaksi.

Julkaistu: 10.11.2020 Kirjoittaja:

markkinakatsaus markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Pfizerin ja BioNTechin rokote yli 90 %:n tehokas

Pfizer, joka oli syksyllä yksi pisimmällä olevista rokotekehittäjistä, ja BioNTech toimittivat maanantaina päivityksen koronavirusrokotteestaan. Rokotteen myöhäisen vaiheen tutkimuksessa todettu teho oli ennakoitua parempi ja tämän uutisen vaikutus nähtiin kaikkialla markkinoilla.

Tiedotteessa todettiin, että yhtiöiden rokotekandidaatti osoitti todisteita tehokkuudesta COVID-19:ää vastaan ​​osallistujilla ilman aikaisempaa näyttöä SARS-CoV-2-infektiosta. Tämän lisäksi rokotekandidaatin havaittiin olevan yli 90 %:n tehokas estämään COVID-19.

Tutkimukseen osallistui 43 538 erilaisten taustojen omaavaa. Positiivista oli lisäksi se, että rokotteella ei havaittu olevan mitään vakavia turvallisuusongelmia.

Markkinavaikutukset

Rokoteuutinen aiheutti ennen näkemättömän rallin ns. ”home away” -osakkeissa. Vaikutukset näkyivät myös Suomessa, kun esimerkiksi Finnair nousi 27,0 %, NoHo Partners 21,7 % ja Tallink Group 15,7 %. Finnairin reaktio oli odotettu, mutta jo Q3-tuloksesta näki, että pahin kriisi yhtiössä oli selätetty.

Vastaavasti koronamarkkinasta hyötyneet osakkeet olivat laskussa. Suomessa varsinaisia ”stay home” -talouden osakkeita on vähän, joten sijoittajat päättivät myydä Keskoa -7,0 %, Harviaa -5,2 % ja Mustia -4,9 %. Yhdenkään näistä liiketoiminnoille rokote ei ole huono uutinen, mutta kyse olikin rotaatiosta.

Rotaatiolla tarkoitetaan sitä, että markkinapainopiste muuttuu. Koronamarkkinassa painopiste on ollut ”stay home” -talouden yhtiöissä, jotka ovat pääosin nopeasti kasvavia teknologiayhtiöitä ja päivittäiskulutusyhtiöitä. Markkinarotaatiota on yritetty ennen eilistä kolme kertaa. Rokoteuutinen laukaisi ennen näkemättömän rotaation, joka johti etenkin syklisten, matkailu- ja vapaa-aikaosakkeiden vahvaan nousuun.

USA:ssa teknologiaosakkeet laskivat, pienyhtiöt ja teollisuusosakkeet nousivat

USA:ssa indeksit olivat aamupäivästä vahvassa nousussa. DJIA (punainen viiva) ja pienyhtiöt (keltainen viiva) olivat yli 5 %:n nousussa. Meno kuitenkin hyytyi loppua kohden. S&P 500 (sininen) jäi plussalle ja päätyi 3550 pisteeseen. Teknologiaindeksi Nasdaq100 päätyi miinukselle 2,2 % (alin viiva).

Lähde: TradingView

Sektorituotoissa rotaatio näkyi selvästi

Sektorituotoissa rotaatio näkyi vielä selvemmin. Öljyn hinta pomppasi rokoteuutisesta ja sektorin osakkeet nousivat päivässä keskimäärin 11,9 %. Myös rahoitus nousi 6,8 %. Teknologiasektori laski 1,7 % ja syklinen kulutus 1,6 %.

Monet suosikkiosakkeet laskivat

Jäsenosiossa hurjan rokotepäivän 15 kovinta laskijaa ja 15 vahvinta nousijaa tunnetuimmista kansainvälisistä osakkeista. Jäsenosiossa kerromme myös suosikkimme nousijoista ja laskijoista ja johtopäätökset markkinatilanteesta nyt.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy