Tuloskommentit: Finnairissa pahin kriisi ohi. Uponor huikean hyvä.

Finnairin raportti poisti pahimman skenaarion pelot. Uponor oli huikean hyvä. Voiko Uponorin tuloksesta ennustaa muiden yhtiöiden vahvoja suorituksia?

Julkaistu: 28.10.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Tuloskausi jatkuu nihkeissä markkinatunnelmissa

Myös keskiviikko oli kiireinen tulospäivä ja markkinat jatkoivat nihkeissä tunnelmissa. Tälle tuloskaudelle ominaista on, että sijoittajan ei kannata ostaa osakkeita ennen tulosjulkistusta.

Lue tuloskommentit klikkaamalla yhtiön nimeä:

Kaikista seurannassamme olevista yhtiöistä löydät ennusteet, toteutuneet luvut sekä tuloskommenttimme Osaketyökalusta.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Finnairissa pahin kriisi ohi

Finnairin raportti kertoi sen, että pahimman skenaarion uhka on ohi. Myös kurssireaktio raporttiin oli maltillinen. Operatiivinen kassavirta paranee Q4 lähtien ja tase on vahva. Lisäksi yhtiö sai 85 M€ kertaluonteisen tulon eläkesäätiön ehtomuutoksella, mikä kirjataan Q4:lle.

Finnairin liikevaihto laski 88,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 97,4 miljoonaa euroa (analyytikoiden konsensusennuste 234,8 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos -167 M€ (ennuste -166,8 M€). Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset johtivat suunniteltua alhaisempiin lentoihin. Rahdin kysyntä jatkui vahvana ja Finnair pystyi avaamaan Aasian-reittilentoja rahdin tukemana. Finnairin kassa on edelleen varsin vahva ja tase terve. Finnair nostaa pysyvien, vuosittaisten kustannussäästöjen tavoitetta 140 miljoonaan euroon vuoden 2022 alusta alkaen verrattuna vuoteen 2019, kun aiempi säästötavoitteemme oli 100 miljoonaa euroa. Finnair on maksanut COVID-19-tilanteen takia perutuista lennoista lippupalautuksia helmi-syyskuussa yli 400 miljoonaa euroa. Jäljellä olevien palautusten arvioidaan olevan 40 miljoonaa euroa, joten ne eivät enää tulevaisuudessa kuormita liiketoiminnan rahavirtaa merkittävällä tavalla.

Uusi ohjeistus: Jatkuneiden tiukkojen matkustusrajoitusten vuoksi vertailukelpoinen liiketappio tulee olemaan neljännellä vuosineljänneksellä samaa suuruusluokkaa kuin toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä. Finnairin eläkesäätiön ehtoihin liittyvillä sääntömuutoksilla on 85 M€ positiivinen kertaluonteinen vaikutus Finnairin neljännen vuosineljänneksen liiketulokseen (ei vaikutusta vertailukelpoiseen liikevoittoon). Suoritus neutraali.

Uponor oli huikean hyvä

Uponor jatkoi siitä, mihin Q2:lla jäi. Suoritus oli erittäin hyvä. Mielenkiintoista on indikoiko Uponorin vahva veto mitään positiivista muille rakennusalan firmoille, kuten YIT:lle, Tikkurilalle, Lehdolle jne. Näistä Tikkurila julkistaa tuloksen 29.10.2020 ja ennakoimme tuloksen olevan hyvä.

Uponorin liikevaihto oli 301,0 M€ (analyytikoiden ennuste 282,2 M€) ja oikaistu liikevoitto 49,7 M€ (ennuste 33,7 M€). Rauhallisemman kesän jälkeen tartuntamäärät alkoivat kasvaa Euroopassa neljänneksen loppua kohden, ja siksi markkinanäkymät säilyvät sumeina. Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet toisesta neljänneksestä, mutta edellisvuoteen verrattuna hankinnan ja valmistuksen kulut ovat pysyneet suotuisalla tasolla. Tämä ja muut positiiviset ajurit tukivat vahvaa tuloskehitystä tällä neljänneksellä. Pohjois-Amerikalla oli erittäin vahva kolmas neljännes. Yhdysvaltain asuntomarkkinat, joissa Uponorilla on perinteisesti vahva jalansija, ovat pysyneet vakaina COVID-19-pandemiasta huolimatta. Pohjois-Amerikan tulos oli poikkeuksellisen hyvä.

Liiketoiminnan kausiluontoisuudesta johtuen viimeinen neljännes on tyypillisesti edeltäviä neljänneksiä hiljaisempi. Uponor arvioi, että joidenkin tähän vuoteen positiivisesti vaikuttaneiden ajureiden merkitys on vähäisempi vuoden loppua kohden. Lokakuun kysynnän tämänhetkinen kehitys on samalla tasolla vuoden 2019 lokakuun tilanteeseen verrattuna. Uponor palautti 16.9.2020 ohjeistuksensa vuodelle 2020: Uponor odottaa vertailukelpoisen liikevoittonsa paranevan vuodesta 2019. Suoritus positiivinen.

Seuraa tuloskautta

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy