Markkinarotaatio johti hurjiin kurssinousuihin

Markkinarotaatio johti indeksien nousuun. Rotaatiossa on kyse sijoittajien siirtymisestä heikoiten koronakriisissä tuottaneisiin osakkeisiin. Mitkä osakkeet olivat voimakkaimmassa nousussa ja mikä on näkemyksemme rotaatiosta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinarotaatio johti indeksien nousuun. Rotaatiossa on kyse sijoittajien siirtymisestä heikoiten koronakriisissä tuottaneisiin osakkeisiin. Mitkä osakkeet olivat voimakkaimmassa nousussa ja mikä on näkemyksemme rotaatiosta?

Tärkeimpien indeksien kehitys kuvastaa markkinarotaatiota

Yhdysvaltojen tärkeimmät indeksit nousivat 26.5.2020 vahvasti. S&P 500 -indeksi nousi 1,23 %. Indeksi ylitti jo 3000 pisteen rajan, mutta päivän lopun lasku tiputti indeksin alle kriittisen tason. Dow Jones Industrial Average (”Dow”) nousi vahvasti 2,17 %, mutta nousukärki meni pienyhtiöiden kehitystä mittaavalle Russell 2000 -indeksille, joka nousi 2,77 %. Teknologiaindeksi Nasdaq 100 nousi vain 0,17 %.

Indeksien tuotot kertovat markkinarotaatiosta. Rajoitusten purkamisesta ja talouskasvusta eniten hyötyvät indeksit, Russell 2000 ja Dow, olivat voimakkaimmassa nousussa. Vastaavasti pörssinousua maaliskuun 23.3. lähtien johtaneet teknologiayhtiöt tuottivat heikosti. Eilisessä markkinarotaatiossa sijoittajat myivät parhaiten tuottaneita osakkeita ja ostivat koronakriisissä pahiten laskeneita osakkeita.

Sektorituotot

Rotaatio näkyi vielä vahvemmin sektorituotoissa. Vahvimmassa nousussa oli markkinoiden inhokki rahoitussektori. Myös sykliset sektorit – teollisuus, kiinteistö ja energia – nousivat voimakkaasti. Heikoiten tuottivat teknologia ja terveydenhuolto, jotka ovat kannatelleet pörssiä tähän asti.

Markkinajohtajat laskussa

Suurimmat ja tärkeimmät teknologiayhtiöt olivat laskussa, paitsi Google, joka pinnisti lievästi plussalle. Microsoft ja Facebook laskivat molemmat yli prosentin.

Parhaat nousijat

Alla 15 osakepoimintaa eniten vaihdetuista nousijoista. Koska markkinajohtajat olivat laskussa, indeksien nousu johtui pohjalle lyödyistä osakkeista. Sama ilmiö nähtiin Helsingissä. Tässä artikkelissa suosikkimme pohjalle lyödyistä osakkeista Suomesta.

Nousukärjessä oli jenkkien ”Stockmann” Macy’s. Markkina on pelännyt Macy’sin konkurssia, ja osake on lyöty maanrakoon. Nyt oli toinen ääni kellossa, ja osake nousi 18,4 %. Myös risteily-yhtiöt ja lentoyhtiöt olivat hurjassa vedossa. Pankkisektori, Citigroup ja Wells Fargo etunenässä, nousi voimakkaasti. Nousijoiden listalta löytyy myös teräsyhtiö United States Steel, jonka kurssia Outokumpu on seurannut aiemmin. Myös kriisiyhtiöt General Electric ja Boeing nousivat yli 5 %.

Johtopäätökset ja sijoittajan näkökulma

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat