Lehdon rakettinousu kätkee sisälleen kaksi tärkeää oppia sijoittamisesta

Lehdon osakekurssi nousi päivässä 39,3 %. Hurja nousu kätkee sisälleen kaksi sijoitusviisautta.

Julkaistu: 08.11.2019 Kirjoittaja:

säästäminen

Oppi nro 1 – sijoita vain hyviin yhtiöihin

Lehto Group listautui huhtikuussa 2016 pörssiin 5,10 euron listautumishinnalla. Alku oli vauhdikasta ja kesällä 2017 osake maksoi yli 13 euroa. Osakekurssin alamäki alkoi alkuvuodesta 2018. Samaan aikaan talouskasvu alkoi hidastua ja myös muut sykliset yhtiöt, kuten metsäyhtiöt, teollisuusosakkeet ja metalliosakkeet kääntyivät laskutrendiin.

Lehdon osake maksoi 27.2.2018 13,88 euroa. Tästä osake laski 1,48 euroon, joka koettiin 6.11.2019. Laskua kertyi 89 %. Samaan aikaan teollisuussektorille kuuluva KONEen osake on noussut 42,96 eurosta 57,78 euroon. Kurssinousua 34,5 %. Metsäyhtiö UPM on syklinen. Osakkeen 27.2.2018 päätöskurssi oli 28,34 euroa ja 6.11. 30,30 euroa. Kurssinousua syklisyydestä huolimatta ajanjaksona kertynyt 6,9 %.

Viiden vuoden tuotolla mitattuna UPM ja KONE ovat olleet erinomaisia sijoituksia. Osingot mukaan lukien UPM on tuottanut 197,5 % ja KONE 101,7 %. Molemmat ovat ennen kaikkea hyviä yhtiöitä. UPM saa Osaketyökalussamme laadusta 9 pistettä ja KONE 10 pistettä (1=heikoin ja 10=paras). Riskistä KONE saa 10 pistettä (10=matalin riski ja 1=korkein riski) ja UPM 6 pistettä, syklisyydestä johtuen. Vastaavasti Lehto saa laadusta 2 pistettä ja riskistä yhden pisteen (korkein mahdollinen riski).

Oppi nro 1. Sijoittajan kannattaa sijoittaa hyviin yhtiöihin. Pitkässä juoksussa nämä kasvattavat tulosta ja osinkoa ja tarjoavat parhaimman tuoton. Hyvät yhtiöt selviävät myös haastavimmista markkinatilanteista kuivin jaloin, kuten UPM:n ja KONEen esimerkit osoittavat. Tämän strategian noudattamisesta haasteellisen tekee se, että hyvistä yhtiöistä voi tulla huonoja ja huonoista hyviä. Sijoittajan pitää siksi hajauttaa useaan osakkeeseen ja aika ajoin muuttaa salkun koostumusta. Tätä strategiaa noudatamme Suomi Laatuosake -salkussa, joka on noussut kaikkien aikojen korkeimpiin tasoihin ja tuottanut 27 % kuluvan vuoden aikana. Tulevien viikkojen aikana tarkastelemme jälleen salkun sisällön ja teemme tarvittavat muutokset.

Oppi nro 2 – osta osaketta, kun kaikki muut hyljeksivät sitä

Lehdon listautuessa pörssiin yhtiön markkina-arvo oli 297 miljoonaa euroa. Pohjakosketuksessa 6.11. yhtiön markkina-arvo oli 90 miljoonaa euroa. Osakkeen syöksyn sai aikaan liuta tulosvaroituksia. Viimeisimmän yhtiö joutui antamaan 1.11.2019, jossa yhtiö arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2019 on alhaisempi kuin vuonna 2018. Lehto myös arvioi toisen puoliskon liiketuloksen jäävän negatiiviseksi kolmannen neljänneksen liiketappion takia. Samassa yhtiö kuitenkin arvioi Q4:n olevan voitollinen.

Sijoittajien usko Lehtoon katosi täysin ja markkinoilla pelättiin osakeantia taseen vahvistamiseksi. Osake luisui myyntipaineessa 1,48 euroon, kun sijoittajat halusivat eroon Lehdon osakkeista ja ostajat olivat vähissä.

Yhtiön julkistama 7.11. Q3 tulosraportti oli heikko, mutta se poisti markkinoiden pelot pahimmasta skenaariosta. Lehto Groupin liikevaihto oli 151,5 M€ ja liikevoitto -14,4 M€. Johdon mukaan tappioiden syyt olivat samat kuin ennenkin: peruskorjaushankkeiden ongelmat, Ruotsin projektin vaikeudet ja yksittäiset tappiolliset projektit Hyvinvointitilat-palvelualueella. Katsauskauden lopussa Lehto luovutti kaksi kolmesta eniten tappiollisesta peruskorjaushankkeesta ja viimeisen luovutus tapahtui katsauskauden päättymisen jälkeen lokakuun lopussa. Ruotsissa hankekokokonaisuudesta on lokakuun loppuun mennessä toimitettu kaksi kolmasosaa ja viimeisen osan luovutus tapahtuu arviolta tämän vuoden loppuun mennessä.  Hyvinvointilojen tappiollisimman hankkeen luovutus arvioidaan tapahtuvan marraskuussa. Johto kertoi, että loppusuoralla olevien tappiollisten projektien jälkeen Lehdolla ei ole näköpiirissä uusia pettymyksiä tuottavia projekteja. Asuntomyynti on jatkanut hyvällä tasolla. Konsernin tilauskanta oli 652,5 miljoonaa euroa (655,6 miljoonaa euroa 31.12.2018). Lisäksi loppuvuoden aikana vapautuva nettokäyttöpääoma näkyy tasetta ja rahoitusta vakaannuttavana tekijänä. Lehto arvioi, että vuoden viimeisen neljänneksen liiketulos on positiivinen, mutta vähemmän kuin +14,4 M€.

Markkinat tulkitsivat raportin siten, että rahoitustilanne paranee ja että tappioprojektit ovat takana päin. Vuoden 2020 pitäisi siten olla selvästi murheellista vuotta 2019 parempi. Osakekurssi pomppasi mykistävät 39,3 % yhden päivän aikana. Sijoittajat, jotka uskalsivat ostaa Lehtoa 6.11. saivat yhdessä päivässä vuosien tuoton.

Oppi nro 2. Osta osaketta, kun kaikki muut hyljeksivät sitä. Tällä strategialla on mahdollista tehdä suuria lyhyen tähtäimen tuottoja. Strategia ei kuitenkaan voi olla sijoittajan ainut strategia. Se on siihen liian riskinen. Lisäksi strategiassa on yksi iso kompastuskivi. Osake, joka on kaikkien hyljeksimä, voi olla hetken päästä vielä enemmän hyljeksitty. Esimerkiksi Lehto näytti kuluvan vuoden alussa 4,5 euron tasoilla hyljeksityltä osakkeelta. Samoin kesällä, kun osake maksoi 2,50 euroa. Silti osake laski vuoden alun tasoilta vielä 67 % ja heinäkuustakin 41 %. Absoluuttinen hyljeksinnän huippu saavutettiin 6.11. ja 1,48 eurossa.

Lehdolla näytön paikka

Osakkeen 7.11. päätöskurssi oli 2,07 euroa. Viimeisen kuukauden keskiarvokurssi on 2,02 euroa. Osake siis puhkaisi 30 päivän liukuvan keskiarvon, joka on teknisessä mielessä positiivista. 200 pörssipäivän keskiarvo on 2,99 euroa. Siinä on seuraava tärkeä tekninen kurssitaso Lehdolle. Kun osake puhkaisee tämän, on sijoittajien luottamus osakkeeseen palautunut ja osakekurssi jatkanee ylös päin.

Luottamus edellyttää kuitenkin ennen kaikkea onnistumista yhtiön liiketoiminnassa. Lehto oli hyvä yhtiö ainakin vuoteen 2017 asti.

 • Vuoden 2015 liikevaihto oli 275,7 M€ ja EBIT-% 9,9 %.
 • Vuonna 2016 liikevaihto oli 361,9 M€ ja EBIT-% 11,1 %
 • Vuonna 2017 liikevaihto oli 594,1 M€ ja EBIT-% 10,4 %
 • Vuonna 2018 liikevaihto oli 721,5 M€ ja EBIT-% 5,2 %.

Ongelmaksi tuli liian nopea kasvu ei-ydinliiketoiminnoissa, joiden aiheuttamia tappioita on korjattu vuoden 2018 toisesta vuosipuoliskosta vuoden 2019 loppuun. Nyt yhtiön on päästävä takaisin hallitun kannattavan kasvun uralle.

Riskinä on, että yhtiön ongelmat jatkuvat ja että Q4 tuottaa pettymyksen. Suurempi pettymys olisi, että ongelmat jatkuisivat vuonna 2020. Q3-raportissa Lehto itse totesi, että toimitilahankkeisiin liittyvien toteutusongelmien takia on mahdollista, että Lehdolle syntyy kustannuksia hankkeista vielä vuoden viimeisellä neljänneksellä muun muassa jälkitöiden ja viivästyssakkojen muodossa.

Lehdolla on nyt näytön paikka ja hetki osoittaa, että pitkä tie takaisin hyväksi yhtiöksi on alkanut.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


23.2.2021 16:03 | Henri Heikinheimo
Miten valitsen parhaan rahaston?

1.12.2020 17:40 | Sijoittaja.fi
Analyysissa Nordnetin ETF-kuukausisäästäminen


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy