Riski-indikaattori nousi “vältä osakkeita” -tasolle – kauppasota leimahti

Pörssiviikko päättyi kurjasti. Indeksit laskivat jyrkästi kauppasodan leimahdettua ilmiliekkehin. Myös riski-indikaattorimme nousi “vältä osakkeita” -tasolle.

Julkaistu: 24.08.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riski-indikaattori

Kokonaisriski-indikaattori on poukkoillut koko vuoden 2019 nollarajan molemmin puolin. Käytännössä tilanne on ollut sama 2018 vuoden tammikuusta lähtien. Tällöin USA:n S&P 500 -indeksi teki nousujakson huiput 2 873 pisteessä. Indeksi on tämän jälkeen useaan otteeseen yrittänyt nousta tämän pisteluvun yläpuolelle, mutta valahtanut aina takaisin alas. Kuluvan viikon päätöskurssi 23.8.2019 oli 2 847 pistettä, joka jäi jälleen alle.

Nyt riski-indikaattori on siis jälleen yli nollarajan ja “vältä osakkeita” -tasolla.

Kauppasota leimahti ilmiliekkeihin

Tämän hetkinen kriisi on ennen kaikkea itseaiheutettu. Syntipukkeja ovat Trump ja Fed. USA:n keskuspankin ohjauskorko on liian korkea suhteessa muuhun maailman. Tästä syystä Euroopasta ja Japanista ohjautuu rahavirtoja USA:laisiin valtionlainoihin. Tämä pitää dollaria korkealla ja on aiheuttanut USA:ssa jopa käänteisen korkokäyrän. Toinen syy käänteiselle korkokäyrälle on heikkenevät talousluvut.

Korkotason lisäksi sijoittajat seuraavat kauppasotaan. Viikon päätteeksi saatiin jälleen kylmä suihku, kun Kiina ilmoitti lisätulleista USA:n tuonnille ja peräti 25 %:n tariffeista USA:laisille autoille. Trump ilmoitti välittömästi, että USA:laisten yritysten pitäisi etsiä vaihtoehtoja Kiinalle. Hän siis kehotti yhtiöitä lähtemään Kiinasta.

Trump myös ilmoitti (suutuspäissään), että 25 %:n tariffit nostetaan 30 %:iin ja jäljelläolevan 300 miljardin tuonnin tariffit nostetaan 10 %:sta 15 %:iin ja tariffit astuvat voimaan 1.9.2019.

Päivitimme sijoitusnäkemyksemme viime viikolla 16.8.2019. Ennakoimme katsauksessa riski-indikaattorin nousun ja volatiilin markkinan jatkuvan. Tässä markkinatilanteessa sijoittajan kannattaa suosia laatuosakkeita, matalariskisiä osakkeita ja laadukkaita kasvuosakkeita (hyötyvät matalan inflaation ympäristöstä). Listatulta korkomarkkinalta on vaikea löytää järkeviä vaihtoehtoja korkotason painuttua historiallisen alas. Siksi käteinen on jopa turvallisempi vaihtoehto alhaisen inflaation ympäristössä. Vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa on paras tuotto-odotus.

Laatu-ym. sijoitustyylien osakkeet sekä ETF:t löydät kätevästi täältä. Lue tarkemmin sijoitusnäkemyksemme Markkinakatsaus: mistä tuottoa -analyysista.

Ajankohtainen markkinatilanne, näkemys ja sijoittajan tärkeimmät indikaattorit löytyvät Markkinaympäristöstä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy