Pörssikatsaus: Trump twiittaisi Kiinalle lisätariffit. Outokummun ja Metsä Boardin tulokset.

Sijoittajat saivat kylmän suihkun, kun Trump twiittasi 10 % lisätariffeista Kiinalle. Helsingin pörssissä Outokummun ja Metsä Boardin tulokset olivat pettymys markkinoille.

Julkaistu: 02.08.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet tulokset

Kauppasodan aselepo päättyi

Trump kertoi twitterissä, että syyskuun alusta tulee voimaan uudet 10 %:n lisätariffit lopuille 300 miljardin dollarin tuonnille Kiinasta. Lisäksi vanhat 25 %:n tariffit 250 miljardin tuonnille pysyvät voimassa.

Trump lähetti yhteensä neljä twiittiä, joissa perusteli tariffeja. Poikkeuksellista oli, että twiittien sävy oli myönteinen ja ystävällinen. Hän nimitti presidentti Xi:tä ystäväksi ja kertoi neuvottelujen jatkuvan.

Kauppasodan kiristyminen oli kylmä suihku osakemarkkinoille. S&P 500 -indeksi oli yli prosentin nousussa ennen twiittejä. Pörssipäivän päätteksi indeksi päätyi 0,9 % laskuun.

Ei siis edelleenkään näytä, että kauppasodassa olisi tulossa ratkaisua. Kirjoitimme Fedin korkopäätöksen jälkeen, että  markkina on volatiili ja etsii suuntaa. Salkun kannattaa olla laajasti hajautettu ja käteistä kannattaa pitää varalla, jotta sijoittaja voi hyödyntää kurssilaskut. Ostoskorissa ovat laatuyhtiöt ja kasvuyhtiöt. Tämä näkemys korostuu kauppasodan kiristyessä.

Sijoittajat pettyivät Outokumpuun ja Metsä Boardiin

Sykliset osakkeet ovat olleet sijoittajien infokkeja. Outokumpu ja Metsä Board ovat ehkä Helsingin syklisimmät yhtiöt. Molempien osakkeiden kurssit ovat tulleet rytisten alas. Silti heikko tulos oli markkinoille pettymys, sillä molempien osakkeiden kurssit laskivat tulosjulkistusten jälkeen.

Metsä Boardin liikevaihto oli 477,1 M€ (ennuste 497,5 M€) ja operatiivinen liikevoitto oli 41 M€ (ennuste 52,2 M€). Tulosta rasittivat erityisesti edelleen heikentynyt sellumarkkina sekä useat Suomen tehtaiden suunnitellut vuosihuoltoseisokit. Metsä Boardin kartonkien toimitusmäärät nousivat hieman. Kannattavuutta heikensi sellujen hinnanlasku. Sellujen heikentyneet hinnat rasittavat kannattavuutta ainakin vielä lähikuukausina. Tästä syystä Metsä Boardin vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä heikkenevän vuoden 2019 toisesta neljänneksestä.

Outokummun liikevaihto oli 1 701 M€ (analyytikoiden ennuste 1 764 M€) ja oikaistu liiketulos 33 M€ (ennuste 41 M€). Liiketulos laski vertailukaudesta, mutta parani Q1:stä johtuen Outokummun omista onnistuneista kannattavuuden turvaamistoimista. Markkinat olivat erittäin haastavat markkinahintojen ja ruostumattoman teräksen toimitusten laskiessa. Kolmannelle neljännekselle ferrokromin hinta laski 1,04 Yhdysvaltain dollariin naulalta. Markkinat ovat vaikeat Q3:lle. Euroopassa Outokumpu kärsii Aasian-halpatuonnista helmikuussa voimaan astuneista EU:n pysyvistä suojaustoimista huolimatta. Tuonti Eurooppaan on noussut takaisin 30 prosenttiin, ja uuden tuontikiintiön tultua voimaan 1. heinäkuuta tuonti on kasvanut edelleen. Amerikassa jakelijat purkavat edelleen varastojaan. Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa olevan Euroopassa matalammat verrattuna vuoden 2019 toiseen neljännekseen. Amerikassa toimitusten odotetaan pysyvän vakaalla tasolla. Outokumpu arvioi kolmannen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan matalammalla tasolla kuin vuoden 2019 toisella neljänneksellä.

Molempien yhtiöiden kohdalla heikko ohjaus oli pettymys. Outokummun suoritus oli vaikeassa markkinatilanteessa jopa hyvä, liiketulos selvästi positiivinen ja kassavirta vahva. Etenkin, kun vertaa yhtiön suoritusta aiempien vuosien suoritukseen vaikeassa markkinatilanteessa. Yhtiöhän ei tehnyt lähes kymmeneen vuoteen positiivista liiketulosta. Tähän peilaten nykyinen kurssitaso on hyvin matala. Jossain vaiheessa sijoittajat päättävät jälleen siirtyä syklisiin. Tämä tapahtuu ennen kuin kysyntäkäänne näkyy Outokummun ja Metsä Boardin tulosjulkistuksissa. Voi tosin olla, että kauppasodan kiristyminen siirtää tätä ensi vuodelle. Aiemmin pidimme mahdollisena, että siirtyminen tapahtuisi Q4:n aikana.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy