Sykliset osakkeet rytisevät Helsingin pörssissä. Näin paljon osakkeet voivat vielä tulla alas!

Syklisten, SSAB:n, Outokummun, Metsä Boardin, Stora Enson ja UPM:n, kurssilasku hirvittää. Miten kauan syklisten kurssilaskut ovat historiassa kestäneet ja kuinka syviä ne ovat olleet?

Julkaistu: 01.06.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Sykliset osakkeet

Markkinoiden mielestä Outokumpu, SSAB, Metsä Board, Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat Helsingin pörssin syklisimmät osakkeet. Näiden osakkeiden beeta-kerroin on korkea eli osakemarkkinan laskiessa nämä viisi osaketta laskevat yleistä markkinaa enemmän. Markkinanäkemyksen mukaan yhtiöiden liiketoimita on suhdanneherkkää. Noususuhdanteessa raaka-aineiden hinnat ja kysyntä nousevat ja yhtiöt tekevät hyvää tulosta. Laskusuhdanteessa tilanne on päinvastoin.

Markkinat ovat sitä mieltä, että syklisten osakkeiden tuloshuippu on takana päin ja edessä on laskevan tuloksen jakso. Siksi näiden osakkeiden kurssit ovat tulleet alas.

Metsä Boardilla tuloshuippu oli Q1/2018, jolloin yhtiön operatiivinen liiketulos oli 69 M€ ja EBIT-% oli 14 %. Myös Stora Ensolla tulos oli korkeimmillaan Q1/2018 (operatiivinen liiketulos 369 M€ ja EBIT-% 14,3 %). UPM:n korkein tulos oli Q3/2018, jolloin operatiivinen liiketulos oli 420 M€ ja EBIT-% 15,9 %. Outokummulla tuloshuippu oli Q1/2017, jolloin operatiivinen liiketulos oli 238 M€ ja EBIT-% 13,6 %. SSAB sen sijaan teki parhaan tuloksensa Q1/2019. Operatiivinen liiketulos oli 1 674 Mkr ja EBIT-% 8,4 %.

Oletetaan, että markkina on oikeassa. Kuinka alas sykliset osakkeet laskevat ja kuinka kauan lasku kestää?

Kuvaajassa on viidestä osakkeesta lasketun indeksin kokonaistuottokehitys vuoden 2017 alusta lähtien. Kuvaajasta voidaan havaita, että pitkässä juoksussa sykliset osakkeet ovat huono sijoitus. Syklisiä osakkeita kannattaa ostaa vain syklin pohjalla ja myydä ne nopean kurssinousun jälkeen pois.

Kuvasta voidaan myös havaita, että kurssilaskut ovat nopeita ja jyrkkiä. Samoin ovat nousut ylös. Ainoastaan Euroopan velkakriisin aikaan sykliset taapersivat pitemmän aikaa pohjilla.

Kauanko sykliset laskevat ja kuinka alas mennään?

Laskimme syklisten osakkeiden, SSAB:n, Outokummun, Metsä Boardin, Stora Enson ja UPM:n, laskumarkkinat vuoden 2007 alusta lähtien. Niitä on ollut neljä kappaletta. Syvin lasku oli finanssikriisissä, jolloin syklisten lasku kesti 609 päivää ja oli 79,5 %. Euroopan velkakriisissä sykliset laskivat 59,0 % ja 2015-2016 raaka-ainekriisissä 43,8 %. Sykliset ovat nyt laskeneet jo 44,4 %.

Jos lasketaan kolmen laskumarkkinan keskiarvo, saadaan laskun syvyydeksi 60,8 % ja pituudeksi 401 päivää. Syklisten osakkeiden laskumarkkinaa olisi jäljellä 30 päivää, mutta osakkeiden pitäisi laskea vielä 29,5 % nykytasosta, jotta kokonaislaskuksi tulisi 60,8 %. Jos taas ei uskota finanssikriisin kaltaiseen lamaan, niin laskun syvyydeksi saadaan 51,4 % ja jäljellä on vielä 13 %:n lasku.

Tulevaa on vaikea ennustaa. Etenkin, kun nyt tulevan määrittää kauppasota, jonka osapuolien aikeita ei voi ennustaa. Historian perusteella syklisten laskumarkkina päättyy yhden tai kahden kuukauden sisällä olettaen, että maailman talous ei ajaudu lamaan. Kurssipohjat ovat lähellä, mutta on mahdollista, että sykliset tulevat vielä alas. Tuskin kuitenkaan 30 %:ia, sillä esimerkiksi metsäyhtiöt ovat nykyään parempia yhtiöitä kuin ennen. Ennen kaikkea laadukkaampia, mikä tarkoittaa sitä, että tulos on vakaampi yli suhdannesyklin.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy