Alhaiset markkina-arvot houkuttelevat ostamaan yrityksiä pois pörssistä

Pelastavatko yrityskaupat pörssikehityksen? 10.6.2019 oli varsinainen yrityskauppapäivä. Pörssistä yrityskaupoista kertoivat Ramirent, Metso ja Elisa. Ramirentin osakkeiden ostotarjous oli päivän suurin uutinen.

Julkaistu: 10.06.2019 Kirjoittaja:

osakkeet

Samalle päivälle kolme yrityskauppaa – Ramirent suurin

Ramirent ilmoitti, että ranskalainen Loxam on tehnyt julkisen käteisostotarjouksen kaikista Ramirentin osakkeista. Ostotarjous on 9,00 euroa per osake, jolla saadaan Ramirentin osakkeiden yhteenlasketuksi arvoksi noin 970 miljoonaa euroa. Perjantain 7.6. päätöskurssi oli 5,44 euroa.

Ramirentin korollisten nettovelkojen määrä on 423,6 miljoonaa, joten ostotarjouksen yritysarvo (EV) on 1 393,6 miljoonaa euroa. Käyttäen vuoden 2019 EBIT-ennustetta 101,9 M€ saadaan EV/EBIT-luvuksi 13,7.

Myös Elisa ilmoitti yrityskaupasta. Elisa kertoi ostaneensa teleoperaattoreille kansainvälisesti verkon valvonta- ja analytiikkaohjelmistoratkaisuja tarjoavan ruotsalaisen Polystar OSIX AB:n. Yrityskaupan EV oli 70 miljoonaa euroa, jolla saadaan yrityskaupan EV/EBIT-luvuksi 11,1.

Metso on allekirjoittanut sopimuksen kanadalaisen liikuteltavien murskaus- ja seulontalaitteiden valmistajan McCloskey International -yhtiön ostamisesta. Kaupan arvo on 420 miljoonaa Kanadan dollaria (279 miljoonaa euroa). EV/EBIT-luvuksi saadaan 9,7. Tämä sillä oletuksella, että McCloskeyn poistot suhteessa liikevaihtoon ovat samalla tasolla Metson kanssa.

Syklisten osakkeiden markkina-arvot alhaalla

Teknologiayhtiöt ovat perinteisesti yrityskauppalistojen kärjessä, mutta nyt vuorossa voivat olla sykliset osakkeet. Yrityskauppoja voidaan nähdä vielä lisää, sillä syklisten osakkeiden markkina-arvot ovat alhaalla ja korkotaso on ja pysyy matalalla.

Keräsimme Osaketyökalullamme alla olevaan listaan syklisiä yhtiöitä, joiden markkina-arvo on alhainen suhteessa historiaan. Sijoittajan kannattaa muistaa, että yhtiön todellinen arvo voi olla pörssikurssia huomattavasti korkeampi, kuten Ramirentin esimerkki osoittaa. Riskinä ostokohteiden metsästämisessä on, että yrityskauppaa ei koskaan tule.

Liity Sijoittaja.fi:n jäseneksi

Etsi lisää ostokohteita suomalaisten ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökaluilla. Liity jäseneksi, niin saat sijoittajan työkalut, artikkelit ja analyysit.

Sijoittajan työkalut jäsenille:

Tutustu, mitä maksavana jäsenenä saat!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy