Viisi virhettä, jotka jokainen osakesijoittaja tekee jossain vaiheessa

Nämä viisi virhettä jokainen osakesijoittaja tekee jossain vaiheessa. Tunnistatko itsesi? Virheet välttämällä säästyy isoilta tappioilta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nämä viisi virhettä jokainen osakesijoittaja tekee jossain vaiheessa. Tunnistatko itsesi? Virheet välttämällä säästyy isoilta tappioilta.

1 Tekee sijoituspäätöksen jonkun toisen suosituksen perusteella

Ensimmäinen virhe, jonka sijoittaja usein tekee, on ostaa osaketta jonkun toisen suosituksen perusteella. Suosittelija voi olla, ystävä, analyytikko tai sijoitusbloggari. Sijoituspäätös pitää aina perustua sijoittajan omaan päätelmään. Analyysia tai suosittelijan perusteita voi käyttää tietolähteenä, mutta loppullinen päätös pitää perustua omiin johtopäätöksiin.

Ensinnäkin, mikään ei harmita niin paljon kuin ostaa osaketta jonkun toisen suosituksen perusteella, jos sijoitus osoittautuu virheeksi.

Toiseksi, sijoitussuositus on aina henkilökohtainen. Tähän vaikuttaa henkilön taloudellinen tilanne, tuottotavoite, riskinsietokyky, sijoitussalkun nykyinen sisältö jne.. Siksi osake, joka sopii toiselle, ei välttämättä sovi juuri sinun salkkuusi.

Esimerkki. Olet säästänyt pitkäjänteisesti säästötilille vuosia ja saanut kerrytettyä 10 000 euron varallisuuden. Kuulet ystävältäsi, että nyt kannattaa sijoittaa bitcoiniin ja kannabis-osakkeisiin. Ystäväsi on tienannut satojen prosenttien tuotot. Rohkaistut ja teet sijoituksen. Sijoituksen tehtyäsi bitcoin ja kannabis-osakkeet kääntyvät laskuun. Sijoituksesi arvosta häviää 10 %, sitten seuraavat 10 %-yksikköä ja vielä 20 %-yksikköä. Olet pettynyt ja myyt sijoituksesi 4 000 euron tappiolla.

Olit sijoittanut kohteisiin, joiden riski ja arvonvaihtelu olivat korkeat. Lisäksi teit sijoituksen todennäköisesti kurssien ollessa huipulla. Kontrasti pankkitilin ja riskisten sijoituskohteiden välillä oli liian suuri. Ehkä molemmat sijoituskohteet olisivat pitkässä juoksussa olleet hyviä sijoituskohteita. Ne olisivat voineet muodostaa esimerkiksi 10 %:n osuuden salkustasi, jolloin 90 % olisi voinut olla riskittömimmissä kohteissa. Suositus meni väärin, koska suosittelija ei tiennyt taloudellista tilannettasi, riskinsietokykyäsi ja sijoitustoiminnan tavoitteitasi.

2 Ei perehdy yhtiön liiketoimintaan

Tähän ansaan sijoittaja astuu helposti. Sijoittajan, joka ostaa yksittäisiä osakkeita, on perehdyttävä yhtiön liiketoimintaan. Toinen tapa on luottaa numeeriseen analyysiin, mutta tällöin strategian on oltava selvä ja salkussa pitää olla vähintään 10 osaketta. Tässä artikkelissa on käyty läpi sijoittajan check list, joka on tarkastettava ennen sijoituspäätöstä.

Sijoittaja, joka ei perehdy yhtiön liiketoimintaan, ei tiedä, milloin yhtiöllä menee hyvin, eikä tunnista yhtiöön liittyviä riskejä. Osakkeen ostaminen ja myyminen perustuu tällöin fiilikseen. Tällöin tulee tehtyä vääriä päätöksiä. Yhtiöön perehtyminen tarkoittaa, että sijoittaja tuntee yhtiön tuotteet ja palvelut, markkinat, joilla yhtiö toimii, kasvupotentiaalin ja tärkeimmät tunnusluvut.

Jos sijoittajalla ei ole aikaa perehtymiseen, vastaus on matalakuluinen ETF tai indeksirahasto. Näillä pääsee hyvään keskimääräiseen tuottoon, eikä aikaa tarvitse käyttää markkinoiden tai yhtiöiden seuraamiseen.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

3 Rakastuu osakkeeseen

Perehtymisen mukana tulee usein osakkeeseen rakastuminen. Mitä paremmin yhtiön tunnet, sitä helpommin siihen rakastut. Rakastuminen syntyy usein ajan kanssa ja erinomaisen tuottojakson seurauksena.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin jättää tunteilu sijoittamisen ulkopuolelle. Jos sijoittaja rakastuu osakkeeseen, siitä ei halua luopua, vaikka pitäisi. Rakkaiden osakkeiden paino salkussa voi myös kasvaa sijoittajan riskinsietokykyyn nähden liian suureksi.

4 Ostaa osaketta ”alesta”

On kaksi tapaa tehdä osakemarkkinoilla erinomaisia tuottoja. Ostaa nopeasti kasvavia kasvuyhtiöitä, joista kasvaa suuryhtiöitä tai ostaa matalan arvostustason arvo-osakkeita, jotka saavat tuloksena kasvuun ja arvostusluvut kohoamaan. Näistä kahdesta ryhmästä yleensä löytyvät myös aleosakkeet. Sijoittaja voi ajatella, että osake on alessa, jos sen:

  • arvostuskertoimet ovat saman toimialan osakkeita selvästi matalammat
  • sen kurssi laskee lyhyellä aikavälillä yli 20 %.

Näissä aleosakkeissa piilee myös riski, jonka voi yksinkertaisella säännöllä välttää. Ota aleosake ensin seurantaan ja tee ostopäätös vasta tietyn ajan kuluttua.

Jos yhtiön arvostuskertoimet ovat matalat, siihen on yleensä syy. Korkea riski, laskeva markkinakysyntä, kilpailutilanne. Syy voi myös olla yhtiökohtaiset ongelmat. Tällöin yhtiöllä on vuodesta toiseen toistuvia ongelmia, jotka markkinat ovat oppineet tuntemaan. Sijoittaja voi innostua ”halvasta” osakkeesta ja ostaa sitä isolla painolla salkkuun. Kun yhtiö on hetken päästä taas ongelmissa, kurssi tulee alas ja sijoittaja kärsii tappiot.

Sijoittaja voi innostua myös ostamaan osaketta, jonka kurssi laskee voimakkaasti lyhyellä aikavälillä. Toiveena on nopea kurssinousu takaisin lähtötasolle. Näissä tilanteissa sijoittajan kannattaa kuitenkin malttaa mielensä. Ota käyttöön esimerkiksi kuukauden sääntö. Odota kuukausi ja seuraa, mihin kurssi ja ennen kaikkea yhtiön liiketoiminta kehittyy. Ota osake ”seurantaan”. Sinulla on reilusti aikaa perehtyä kurssilaskun syihin ja voit tehdä lopullisen sijoituspäätöksen perehtyneenä.

Markkinat ovat etenkin isojen yhtiöiden kohdalla älykkäitä. Applen osake kääntyi selvään laskuun syksyllä 2018. Sijoittajat ihmettelivät kurssireaktiota. Seuraavaksi Applen sirutoimittajat rupesivat kertomaan laskeneesta kysynnästä. Vihdoin Apple antoi tulosvaroituksen tammikuussa 2019. Kurssi laski kaiken kaikkiaan peräti 40 %. Samoin Nokian kurssi kääntyi maaliskuun puolivälin jälkeen laskuun. Moni sijoittaja oli ihmeissään, kunnes yhtiö julkisti erittäin heikon Q1-tuloksen ja kurssi jatkoi laskussa. Molempien osakkeiden kohdalla seurantaan ottaminen oli parempi päätös kuin ensimmäisestä ”alennusmyynnistä” ostaminen.

5 Jos, jos ja jos

Jossitteluun haksahtaa jokainen sijoittaja. Jos olisin ostanut Nokiaa vuonna 1996 ja myynyt vuonna 2000, olisin tienannut sata tuhatta euroa. Olisinpa ostanut Applen osaketta, kun ostin ensimmäisen iPhonen. Olisinpa myynyt Outokummut, kun osake oli yhdeksässä eurossa.

Sijoittaminen on siitä mielenkiintoinen harrastus, että siinä tekee aina virheitä. Virheistä kannattaa oppia ja pyrkiä siihen, ettei tee samoja virheitä toistamiseen.

Jossittelu ei sijoittamisessa kannata. Siitä tulee paha mieli, mutta ennen kaikkea sijoittajan fokus on väärissä asioissa. Fokus pitäisi aina olla tulevassa. Miten salkkuni menestyy nykyisessä markkinatilanteessa? Mitä osakkeita ostan, mitä myyn? Ei menneiden jossittelussa.

Jossittelua voi välttää laatimalla pelikirjan. Määrittele pelikirjaasi sijoitusstrategia. Millä perusteilla valitset osakkeita, mikä on salkkusi tavoitehajautus. Mitä osakkeita ostat kurssilaskuissa? Millä hinnalla olet valmis myymään salkkusi nykyisiä osakkeita? Hyvän pelikirjan avulla jossittelu vähenee ja oikeiden päätöksien määrä kasvaa.

Hyödynnä pelikirjan laatimisessa sijoitusoppaitamme. Tarkista sijoitusnäkemyksemme Markkinaympäristöstä ja valitse sinun tyylisi mukaiset osakkeet kotimaisten osakkeiden Osaketyökalulla ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa Nesteen osake – vieläkö osakekurssissa nousuvaraa?
Sijoittaja.fi ja SijoittajaPRO mukana Tampereen Sijoittajamessuilla.
Katso tallenne: Markkinakatsaus ja salkun rakentaminen 2025
Parhaiten tuottaneet suomalaiset osinko-osakkeet toukokuussa 2025
Parhaiten tuottaneet suomalaiset osakkeet 2025
Sijoittajan valinnat