Analyysissa FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix & Google

FAANG tulee sanoista Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google (nykyään Alphabet). Kyseessä ovat maailman kuumimmat teknologiaosakkeet. Mistä hype johtuu ja onko FAANG-osakkeissa kupla?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

FAANG tulee sanoista Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google (nykyään Alphabet). Kyseessä ovat maailman kuumimmat teknologiaosakkeet. Mistä hype johtuu ja onko FAANG-osakkeissa kupla?

FAANG-osakkeet

Facebook on maailman suurin sosiaalisen median yhtiö, jolla on 2,2 miljardia aktiivista kuukausikäyttäjää. Facebook omistaa Instagramin, WhatsAppin ja Messengerin. Liikevaihto muodostuu mainostuloista yhtiön sosiaalisen median kanavissa.

Amazon on maailman suurin verkkokauppa ja pilvipalveluyhtiö.

Apple on maailman suurin yhtiö. Applen liikevaihdosta yli 60 % muodostuu iPhonen myynnistä.

Netflix on maailman suurin televisiosarjoja ja elokuvia suoratoistopalveluna tarjoava yhtiö.

Google (Alphabet). Alphabet on maailman suurin hakukoneyhtiö, joka on kehittänyt myös matkapuhelinjärjestelmä Androidin. Valtaosa yhtiön liikevaihdosta koostuu mainostuloista.

FAANG-osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo (12.6.2018 päätöskursseilla) on 3 246 miljardia dollaria. Koko S&P 500 -indeksin markkina-arvo on 24 830 miljardia dollaria, joten FAANG-yhtiöiden osuus markkina-arvosta on peräti 13,1 %.

FAANG vs. FAAAM?

Markkina-arvolla mitattuna maailman suurin yhtiö on Apple ja toiseksi suurin on Microsoft. FAANG-osakkeiden lisäksi usein puhutaankin FAAAM-osakkeista, jotka ovat siis viisi maailman suurinta yhtiötä markkina-arvolla mitattuna. FAAAM-osakkeet ovat: Facebook, Apple, Amazon, Alphabet ja Microsoft.

Mikä yhdistää FAANG-osakkeita?

FAANG-osakkeet ovat nousseet todella suuriksi, todella nopeasti. Yksikään FAANG-yhtiöistä ei mahtunut maailman suurimpien yhtiöiden TOP 10 -listalle 20 vuotta sitten.

Kärkiyhtiöt ovat nousseet maailman arvokkaimmiksi digitalisaation avulla. Internet, älypuhelimet, sosiaalinen media ja verkkokauppa ovat mahdollistaneet digitaaliset palvelut ja siten digitalisaation leviämisen kaikkialle.

Digitalisaatio tarkoittaa sitä, että sama palvelu ja tuote on ostettavissa kaikkialla maailmassa. Kilpailu on globaalia ja parhaat kasvavat jättiyrityksiksi. Digitalisaation avulla maailman suurimmiksi kasvaneita yrityksiä yhdistävät seuraavat tekijät:

 • Ylivoimainen palvelukokemus
 • Innovatiivisuus
 • Rohkeus kasvaa ja investoida
 • Skaalautuvuus.

FAANG-osakkeiden luvut

Alla olevissa taulukoissa on FAANG-yhtiöiden liikevaihto- ja liikevoittoluvut vuodesta 2013 vuoteen 2018 (ennuste). FAANG-yhtiöiden liikevaihto on kasvanut 126 % viidessä vuodessa ja liikevoitto 111 %. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2018 on huikeat 707 miljardia dollaria ja liikevoitto 138 miljardia. Liikevoitto-% FAANG-yhtöillä on siten 19,5 %. Kaikkein kannattavin on Facebook, jonka EBIT-% on 46,3 %. Vähiten kannattava on Amazon, jonka EBIT-% on 3,5 %. Amazon tosin ei ole koskaan ollut kiinnostunut kannattavuudesta, vaan kasvusta.

Analyytikot suosittelevat FAANG-osakkeita

Alla olevaan taulukkoon olemme keränneet sijoittajalle hyödyllisiä tunnuslukuja FAANG-osakkeista. FAANG-osakkeet ovat tarjonneet sijoittajille keskimäärin 542 %n kokonaistuoton viimeisen viiden vuoden aikana. Ei siten ihme, että sijoittajat rakastavat FAANG-osakkeita.

P/E-luvulla mitattuna FAANG-osakkeet ovat kalliita. Vuoden 2018 tuloksella lasketun P/E-luvun keskiarvo on 66,1 ja vuoden 2019 tuloksella laskettuna 44,7. Selvästi kalleimmat ovat Amazon (joka siis ei ole erityisen kiinnostunut tuloksen teosta) ja Netflix, jonka tuloksentekovuodet ovat vasta edessä (vrt. Facebook vuonna 2014).

Apple taas näyttää suomalaisen sijoittajan silmin kohtuullisesti arvostetulta. Yhtiön P/E-luku on 16,7, kun esimerkiksi Nokialla se on 17,8. Applen suurin ongelma on sen suuruus. Markkina-arvo hätyyttelee maagista biljoonan dollarin rajaa. Lisäksi yhtiön tuloskasvu on hyytynyt verrattuna muihin FAANG-yhtiöihin.

Kovinta osakekohtaisen tuloksen kasvua (EPS) analyytikot odottavat Amazonille ja Netflixille. Keskimääräinen analyytikoiden suositus on lisää 1,82 (asteikko 1=osta, 5=myy).

Osakkeet Osaketyökalusta

FAANG-osakkeet löytyvät Osaketyökalustamme. Työkalussa ovat kaikki S&P 500 ja STOXX Europe 600 -indeksien yhtiöt.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Tutustu myös muihin Sijoittaja.fi:n sijoitusideoihin teemoittain

Kokosimme suositut sijoitusideamme yhdelle sivulle. Sijoittaja löytää nyt sijoitusammattilaisten valitsemat osake- ja ETF-ideat helposti yhdestä paikasta. Sijoitusideat on lajiteltu:

 • suomalaisiin osakkeisiin
 • kansainvälisiin osakkeisiin ja
 • ETF:iin.

TUNNETTUJA TEEMOJA

 • Laatuosakkeet
 • Osinkoyhtiöt
 • Arvoyhtiöt
 • Kasvuyhtiöt
 • Matalariskiset osakkeet
 • Kestävän kehityksen yhtiöt
 • Globaalit megatrendit.

Katso Sijoittaja.fi:n sijoitusideat!

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat