Näillä osakkeilla on paras kurssimomentti

Momentti kertoo osakkeiden lyhyen ajan kurssikehityksestä. Mitä parempi tuotto suhteessa muihin osakkeisiin, sitä parempi momentti. Miten momentti lasketaan ja mitkä ovat parhaat momenttiosakkeet?

Julkaistu: 26.02.2019 Kirjoittaja:

momentum osaketyökalu osakkeet sijoitusideat

Riskinottohalukkuuden palaaminen ja volatiliteetin lasku tukee momenttisijoittamista

Riskinottohalukkuus on palaamassa osakemarkkinoille. Tämä suosii momentti- ja kasvuyhtiöitä. Mihin tämä perustuu?

Eräs keskeinen havainto momentti-ilmiöstä akateemisessa tutkimuksessa on se, että momentti-ilmiön tuotot ovat suurimmillaan, kun volatiliteetti on matala(1, likviditeetti korkea(2, taloustilanne hyvä(3 ja edellisen 3 vuoden tuotot ovat positiiviset(4. Tällä hetkellä kaikki täpät toteutuvat, vaikkakin globaali talouskasvu huolestuttaa. Viime viikkoina matalalle laskenut volatiliteetti (VIX-indeksi eli ”sijoittajien pelkokerroin”) kertoo sijoittajien riskinottohalukkuuden kasvusta ja pelkojen väistymisestä.

Momentti-osakkeet voittaneet markkinan reilulla erolla

Momentti tarkoittaa, että osakekursseilla on taipumusta jatkaa edellisen 3-12 kuukauden aikana muodostunutta nousutrendiään. Lähihistorian voittajaosakkeet ovat usein myös lähitulevaisuuden voittajia.

Momentti- eli momentum-strategia on yli 30 vuoden tarkasteluperiodilla tuottanut selvästi markkinaindeksiä ja useimpia muita sijoitustyylejä paremmin.

Näin pisteytämme momentin Osaketyökalussa

Osaketyökalu pisteyttää osakkeet kuuden faktorin perusteella. Momentti on yksi pisteytettävää ominaisuus. Se kertoo osakkeen lyhyen aikavälin (3 – 12 kuukautta) kurssitrendistä(5 ja etäisyydestä yhden vuoden kurssihuippuihin(6.

Momentin mukaan lyhyen aikavälin voittajaosakkeiden on tapana nousta myös seuraavina lähikuukausina. Sitä suurempi pistemäärä, mitä voimakkaampi nousutrendi suhteessa muihin osakkeisiin.

Parhaat momentti-osakkeet

Osakkeiden momenttipisteytys on osa Osaketyökalun kokonaispisteytystä. Saat parhaat momenttiosakkeet näkyville esimerkiksi lajittelemalla osakkeet momenttipisteiden perusteella. Tällä hetkellä parhaiden suomalaisten momenttiosakkeiden kärjestä löytyvät tutut nimet Nokia ja Neste.

Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalussa täyden kympin momentista saavat mm. tunnetut kasvuyhtiöt Salesforce, Fortinet, Autodesk ja AMD.

TEE OMIA RAJAUKSIA

Klikkaamalla Osaketyökalussa “Näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” sijoittajalle avautuu lisää mahdollisuuksia. Esimerkiksi:

  • Valitse haluamasi sektorin osakkeet
  • Klikkaa oman sijoitustyylisi osakkeet
  • Rajaa osakkeita volatiliteetin perusteella.

Kokeile esimerkiksi valita sijoitustyyliksi Momentti ja rajata osakkeita volatiliteetin perusteella. Matala volatiliteetti ja korkea momentti ovat hyvä yhdistelmä.

Klikkaa suuremmaksi. Historiallisesti pienet ja korkean volatiliteetin momenttiosakkeet ovat tarjonneet muita momenttiyhtiöitä parempaa tuottoa.(8

Osaketyökalut Sijoittaja.fi:n jäsenille

Osaketyökalut kuuluvat Sijoittaja.fi:n maksulliseen jäsenyyteen ja löytyvät Sijoittajan työkalut -osiosta:

Tutustu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.  Valittavana joustava kuukausijäsenyys tai vuosijäsenyys!

Lähteet

1) Wang, K. Q., & Xu, J. (2015). Market volatility and momentum. Journal of Empirical Finance30, 79-91.

2) Avramov, D., Cheng, S., & Hameed, A. (2016). Time-varying liquidity and momentum profits. Journal of Financial and Quantitative Analysis51(6), 1897-1923.

3) Min, B. K., & Kim, T. S. (2016). Momentum and downside risk. Journal of Banking & Finance72, S104-S118.

4) Cooper, M. J., Gutierrez Jr, R. C., & Hameed, A. (2004). Market states and momentum. The Journal of Finance59(3), 1345-1365.

5) Jegadeesh, N., & Titman, S. (1993). Returns to buying winners and selling losers: Implications for stock market efficiency. The Journal of finance48(1), 65-91.

6) George, T. J., & Hwang, C. Y. (2004). The 52‐week high and momentum investing. The Journal of Finance59(5), 2145-2176.

7) Akepanidtaworn, K., Di Mascio, R., Imas, A., & Schmidt, L. (2018). Selling Fast and Buying Slow: Heuristics and Trading Performance of Institutional Investors. Saatavilla SSRN: https://ssrn.com/abstract=3301277

8) Arena, M. P., Haggard, K. S., & Yan, X. (2008). Price momentum and idiosyncratic volatility. Financial Review43(2), 159-190.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy