Parhaat smart beta ETF-rahastot

Smart beta tarkoittaa säännönmukaista kvantitatiivista sijoitusstrategiaa, joka on markkina-arvoperusteista indeksiä älykkäämpi. Smart beta on ETF-teollisuuden voimakkaimmin kasvava alue. Smart beta ETF:illä sijoittaja voi tavoitella markkinaa parempaa tuottoa. Kerromme tässä artikkelissa, miten löytää parhaimmat smart beta ETF:t ja omat ETF-valintamme.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Smart beta tarkoittaa säännönmukaista kvantitatiivista sijoitusstrategiaa, joka on markkina-arvoperusteista indeksiä älykkäämpi. Smart beta on ETF-teollisuuden voimakkaimmin kasvava alue. Smart beta ETF:illä sijoittaja voi tavoitella markkinaa parempaa tuottoa. Kerromme tässä artikkelissa, miten löytää parhaimmat smart beta ETF:t ja omat ETF-valintamme.

Mikä on smart beta?

Smart beta on uusi termi, mutta ideat sen taustalla eivät ole. Faktorisijoittamisen juuret ovat lähtöisin niinkin kaukaa kuin 1960-luvulta, jolloin myöhemmin Nobel palkittu William Sharpe esitti riskifaktorien olevan osaketuottojen pääasiallisia ajureita.

Faktorisijoittamisessa pyritään tunnistamaan tällaiset arvopapereiden tuottoon ja riskiin vaikuttavat tekijät, ja sitten tiivistämään tunnistetut tekijät yksinkertaiseksi mittariksi. Esimerkkejä käytetyistä faktoreista ovat laatu, arvo ja matalariski. Smart beta -strategiat pyrkivät saamaan markkinaa paremmat tuotot läpinäkyvillä sääntöihin pohtautuvilla strategioilla ilman aktiivista harkintaan perustuvaa salkunhoitoa.

Miten sijoittaja voi hyötyä smart beta -strategioista?

Smart beta -strategioilla sijoittajan on mahdollista parantaa sijoitussalkun tuottoa, pienentää riskiä ja tehostaa hajautusta. Sijoittajan on tärkeä huomata, että vaikka pitkällä aikavälillä smart beta -strategiat ovat tuottaneet suhteessa riskiinsä paremmin kuin markkina-arvopainotteiset indeksit tai perinteiset aktiiviset rahastot, niin lyhyellä aikavälillä voi tulla jaksoja, jolloin strategia häviää markkinaindeksille.

Alla olevassa kuvaajassa voidaan nähdä eri osakestrategiaindeksien riskit ja tuotot vuosina 1998-2017. Heikoimman tuoton on saanut sijoittamalla markkina-arvopainotteiseen indeksiin, jossa painottuvat erityisesti suuryhtiöidet ja kalliit osakkeet. Hieman parempaan tuottoon olisi päässyt sijoittamalla tasapainotettuun indeksiin, jossa on suhteessa enemmän pieniä yrityksiä. Kaikkein suurimmat tuotot saatiin kuitenkin laatu- ja momentum-strategioilla, jotka tuottivat yli 3 prosenttiyksikköä per vuosi markkinaindeksiä suuremman tuoton yhtä suurella tai pienemmällä riskillä. Riskiä karttavaa sijoittajaa taasen voi kiinnostaa minimivolatiliteettistrategian miltei 4 prosenttiyksikköä markkinaindeksiä pienempi riski ja siitä huolimatta korkeampi tuotto. Minimivolatiliteettistrategia on onkin yksi parhaista tavoista pienentää osakesalkun riskiä tuotosta tinkimättä. Markkinalaskuissa parhaiten pärjäävät laatu- ja minimivolatiliteettistrategiat, kun taas markkinoiden noustessa hyvin pärjäävät esimerkiksi momentti- ja arvostrategiat.

Parhaat smart beta -strategiat

Yksittäisen faktorin, kuten osingon, arvon tai laadun, tuottoero markkinaindeksiin voi olla positiviinen tai negatiivinen tiettynä ajanjaksona. Jakso voi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Tunnettu faktori, arvo, on esimerkiksi hävinnyt viimeisen 10 vuotta markkinaindeksille. Sijoittajan kannattaakin ehdottomasti yhdistää salkkuun useita eri tyyppisiä faktoreita, jolloin tuottoja saadaan tasattua. Pitkällä aikajänteellä kärsivällinen useaan eri faktoriin sijoittava saa suurella todennäköisyydellä markkinaa parempaa tuottoa tai matalampaa riskiä.

Parhaat smart beta -strategiat ovatkin faktoriyhdistelmiä. Tunnettuja yhdistelmiä ovat esimerkiksi laatu ja arvo sekä laatu ja osinko. Ensimmäisessä sijoittaja sijoittaa laatuosakkeisiin, jotka ovat houkuttelevasti arvostettu. Jälkimmäisessä sijoitetaan laadukkaisiin osinkoyhtiöihin, jolloin on todennäköistä, että osinkotuotto on myös tulevaisuudessa korkea ja kasvava.

Miten etsiä parhaita smart beta ETF:iä?

Smart beta ETF:t ovat tyypillisesti osakkeisiin sijoittavia ETF:iä. Smart beta ETF:n tunnistaa ETF:n nimestä. Jos kyseessä on smart beta ETF, sen sijoitusstrategia poikkeaa markkinaindeksistä. Tällöin nimessä on yleensä jokin seuraavista termeistä:

  • Dividend
  • Equity income
  • Factor
  • Growth
  • Minimum volatility / Min vol
  • Momentum
  • Multifactor
  • Quality
  • Smart beta
  • Value.

Kun olet löytänyt smart beta ETF:n, tutustu ETF:ään tarkemmin ja vertaa sitä tehokkaisiin markkina-arvopainotteisiin ETF:iin ja toisiin smart beta ETF:iin. Parhaissa smart beta ETF:issä on seuraavat ominaisuudet:

  • Tutkitusti hyvä sijoitusstrategia
  • Täyttää ETF:lle asetetut tavoitteet:
    • Markkinaa parempi tuotto tai
    • Markkinaa matalampi riski
  • Kuuluu vertailuryhmänsä ETF:ien parhaimmistoon
  • Riittävän tehokas (Huom! Smart beta ETF:t ovat aina tehottomampia kuin markkinaindeksiä seuraavat ETF:t. Muut ominaisuudet ovat tehokkuutta tärkeämpiä.)

Sijoittaja.fi:n ETF-valinnat

Kuten aiemmin totesimme, parhaat smart beta ETF:t ovat ns. monifaktori-ETF:iä. Olemme vertailleet eri strategioilla sijoittavia ETF:iä ja valinneet parhaat ETF-työkalumme ”Sijoitusideoita” -osioon. Löydät parhaat smart beta ETF:t klikkaamalla työkalussa monifaktori-laatikkoa. Samoja ETF:iä olemme käyttäneet myös Strategiamestari-mallisalkussamme.

Valintamme sopivat hyvin myös nykyiseen epävarmaan markkinatilanteeseen, sillä ne ovat tyypillisesti markkinaindeksiä matalariskisempiä.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

Monifaktori-listalta löytyy esimerkiksi:

ETF:n sijoitusstrategia tavoittelee perinteistä kehittyneiden osakemarkkinoiden vertailuindeksiä (MSCI World) parempaa kokonaistuottoa hyödyntämällä systemaattista tapaa painottaa osakkeita tunnetuilla sijoitustyyleillä ja painottamalla salkun omistuksia tehokkaasti. ETF:n sijoitusstrategiassa valitaan ensin osakkeet painottamalla tunnettuja sijoitustyylejä (matala volatiliteetti, arvo, koko ja momentti). Tämän jälkeen osakkeita painotetaan yhtiökohtaisten painojen optimointimenetelmin (tarkemmin menetelmään voi perehtyä EDHEC Risk Instituten sivuilta täältä).

ETF:n strategia on voittanut MSCI World -indeksin pitkässä juoksussa. Esimerkiksi finanssikriisissä strategia laski maailman osakemarkkinoita vähemmän, mutta vuoden 2009 voimakkaimmassa nousussa strategia jäi markkinaindeksille. Historiassa strategia on ollut markkinaindeksiä matalariskisempi. Kyseinen ETF löytyy myös meidän Strategiamestari ETF-mallisalkusta.

Parhaat smart beta ETF-rahastot

Käymme maksaville jäsenille suunnatussa osiossamme läpi valintamme parhaiksi smart beta ETF-rahastoiksi. Liity jäseneksi!

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sinua voisi kiinnostaa
Strategiamestari-mallisalkku valmiina sijoitusvuoteen 2025
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Passiivinen kulupihtari -mallisalkku
Sijoittajan valinnat