Northcrypto

10 suosittua USA:han listattua ETF:ää, joita ei voi enää ostaa. Listasimme eurooppalaiset ETF-vaihtoehdot!

Mifid 2 heikensi ETF-sijoittajan asemaa. USA:han listattuihin ETF:iin ei piensijoittaja voi enää sijoittaa. Etsimme suosituille ETF:ille korvaavia eurooppalaisia vaihtoehtoja.

Julkaistu: 09.01.2018 Kirjoittaja:

ETF Eurooppa Mifid2 sijoitusideat USA

Mitkä ovat 10 suosittua USA:han listattua ETF:ää ja niille vaihtoehdot Euroopasta?

Yksityissijoittajan USA:han listattujen ETF:ien osto estettiin Finanssivalvonnan Midfid 2 linjauksella. Tämä heikentää yksityissijoittajan asemaa ETF-sijoittamisessa. Täten keräsimme yhteen 10 suosituinta USA:han listattua ETF:ää ja niille korvaavia Eurooppaan listattuja vaihtoehtoja. Löydä itsellesi sopivin vaitoehto listaltamme.

Mifid 2 heikensi ETF-sijoittajan mahdollisuuksia

Tällä hetkellä Finanssivalvonnan Mifid 2 -linjauksen mukaan yksityissijoittajat eivät saa ostaa USA:han listattuja ETF:iä. Ammattimaiset ja instituutiosijoittat saavat kuitenkin sijoittaa amerikkalaisiin ETF:iin.

Yhdysvallat on ETF-sijoittamisen koti ja lähes kaikki uusimmat ETF-innovaatiot tulevat Yhdysvalloista. Osa innovaatioista valuu Eurooppaan, osa jää USA:han. Yksi ETF:ien tärkeimmistä eduista on ollut se, että yksityissijoittajilla on samat mahdollisuudet kuin ammattisijoittajille päästä käsiksi viimeisimpiin innovaatioihin.

Lisäksi kilpailu ETF-talojen välillä on USA:ssa merkittävästi Eurooppaa kovempaa. ETF:t, jotka menestyvät USA:ssa ovat erinomaisia ja tehokkaita sijoitusinstrumentteja. USA:ssa myös viranomaisvaatimukset ETF:ien suhteen ovat monin paikoin Eurooppaa tiukempia. Yhdysvaltalaiset ETF:t ovat esimerkiksi aina fyysisiä. Lue tästä fyysisen ja synteettisen ETF:n ero.

Piensijoittaja joutuu etsimään eurooppalaisia vastineita amerikkalaisille ETF:ille. Listasimme 10 suosittua ETF:ää ja niille eurooppalaiset vaihtoehdot.

10 suosittua amerikkalaista ETF:ää ja niille vaihtoehdot

Alla olevassa taulukossa on vasemmassa sarakkeessa suosittuja USA:han listattuja ETF:iä. Oikean puolimmaisissa sarakkeissa on Eurooppaan listatut vaihtoehdot. Mikäli ETF:stä on Saksaan listattu vaihtoehto, on sen ticker ETF:n nimen perässä (suluissa).

USA suosittuja ETF:iä, USA ETF, eurooppalaiset ETF-vaihtoehdot

Suosittuja USA:han listattuja ETF:iä ja niiden vaihtoehdot.

1) Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Suosittu megatrendi, jossa sijoitetaan robotiikan ja automaatioalan osakkeisiin. Eurooppalaiset vastineet ovat iSharesin Automation & Robotics UCITS ETF (2B76) ja ROBO Global® Robotics and Automation GO UCITS ETF (IROB). Suluissa Saksa-listausten tickerit.

Global X on viimeisen 12 kuukauden tuottanut kolmikosta parhaiten. Kaikki kolme sijoittavat suurin piirtein samalla strategialla. Global X eroaa joukosta siinä, että sen hajautus on heikoin. Viisitoista suurinta osaketta muodostavat 90 % salkusta. iSharesin ja ROBO-ETF:n salkut ovat lähempänä toisiaan ja hajautus Global X:ää paremmat. Lue aiheesta lisää tästä. 2

2) Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

Kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittava ETF, joka seuraa FTSE Emerging Markets All Cap China A Inclusion -indeksiä. ETF-työkalustamme löytyy 104 kehittyvien markkinoiden laajaan indeksiin sijoittavaa ETF:ää.

Vanguardilla suositusta ETF:stä eurooppalainen versio Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (VFEM). Toinen hyvä vaihtoehto on iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N). Suluissa Saksa-listausten tickerit. Vanguardin ja iSharesin ETF:t eroavat sisällöltään toisistaan. Vanguardissa ei ole korealaisia osakkeita ja siinä rahoitussektorin osuus on korkeampi 30,3 % vs. 21,3 %.

ETF-työkalu, ETF

Kuva: ETF-työkalusta

3) Global X SuperDividend ETF

Suositun ETF-talon Global X:n SuperDividend ETF. Se sijoittaa yksinkertaisesti 100 maailman korkeinta osinkotuotto-%:ia tarjoavaan osakkeeseen. ETF jakaa osinkoa kuukausittain ja 12 kuukauden osinkotuotto-% on 5,55 % (8.1.2018).

Haimme ETF-työkalusta osinkostrategialla globaaleihin osakkeisiin sijoittavia ETF:iä. Global X:n tilalle löytyy esimerkiksi  Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VGWD) ja iShares DJ STOXX Global Select Dividend 100 UCITS DE (ISPA). Suluissa Saksa-listausten tickerit.

Vanguardin ETF sijoittaa keskimääräistä korkeampaa osinkotuottoa tarjoaviin osakkeisiin. Siinä on laajin hajautus ETF:n sisältäessä 1 256 osakketta. Osinkotuotto on 3,0 %. iSharesin ETF sijoittaa 100 korkeaa osinkotuottoa maksavaan yhtiöön. ETF:n osinkotuotto on 6,2 %.

ETF-työkalu, ETF

Kuva: ETF-työkalusta

Lisää osinkosijoittamisesta

4) Vanguard Total Stock Market ETF

Vanguard Total Stock Market ETF seuraa CRSP US Total Market indeksiä. ETF sijoittaa laajasti yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, sisältää yli 3 600 osaketta. ETF on erittäin tehokas ja hallinnointikulu on vain 0,04 % vuodessa. ETF on markkina-arvopainotteinen, joten suurten yhtiöiden paino on suurin. Tästä syystä Vanguard Total Stock Market ETF:n korrelaatio S&P 500 -indeksin kanssa on lähes 100 %. Sijoittaja saa saman tuoton sijoittamalla S&P 500 -indeksiä seuraavaa ETF:ää. Myös db x-trackersin MSCI USA indeksiä seuraava ETF (ticker: XD9U) on hyvä vaihtoehto. Se sisältää 633 osaketta.

Vanguard Total Stock Market ETF vs. S&P 500 -indeksi. Lähde Bloomberg.

Vanguard Total Stock Market ETF vs. S&P 500 -indeksi. Lähde Bloomberg.

Mikäli sijoittaja haluaa yhdellä ETF:llä sijoituksen maailman osakemarkkinoihin, niin vaihtoehto on db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF (XDWD), joka ei sisällä kehittyviä markkinoita.

5) Vanguard REIT ETF

ETF seuraa MSCI US REIT -indeksiä ja sijoittaa yhdysvaltalaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin. Eurooppaan listattuja amerikkalaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittavia ETF:iä on vähän. Oikeastaan Lontooseen listattu Sourcen Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF XRES LN on järkevin vaihtoehto. Jos sijoittaja haluaa USA:ta laajempaa hajautusta, hyvä vaihtoehto on myös Lontooseen listattu SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF GLRE LN. Siinä USA:n paino on 58,3 % ja Japanin 10,6 %.

6) United States Oil Fund LP USO US

ETF seuraa West Texas Intermediate (”WTI”) raakaöljyn päivittäisiä hintamuutoksia. Eurooppalaisista ETF-taloista ETF Securities on erikoistunut raaka-aineisiin heidän valikoimistaan löytyy useita öljyn hintaa seuraavia ETF:iä. Varteenotettava vaihtoehto on myös Sourcen Bloomberg Commodity UCITS ETF tai iSharesin Diversified Commodity Swap UCITS ETF DE DJCOMEX GR. Molemmat seuraavat raaka-aineita laajemmin. Energian osuus on yli 30 %. Strategiamestari-mallisalkussamme on db x-trackersin raaka-aineisiin sijoittava strategia-ETF, joka on eurosuojattu.

7) SPDR Gold Trust

SPDR Gold Trustille hyvä ellei jopa parempi eurooppalainen versio on Xetra-Gold (4GLD). ETF:n erikoisuus on se, että sijoituksen voi halutessaan vaihtaa kultaharkkoihin.

8) Vanguard S&P 500 ETF

Vanguardin S&P 500 ETF sijoittaa S&P 500 -indeksin yhtiöihin. Jokaisella ETF-talolla on oma S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittava ETF. Hyvät valinnat ovat iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) ja dollarin valuuttakurssimuutoksilta suojattu Source S&P 500 UCITS ETF EUR Hedged (E500).

9) VanEck Vectors Russia ETF

VanEck Vectors® Russia ETF seuraa MVIS Russia indeksiä. Se sijoittaa venäläisiin yhtiöihin ja yhtiöihin, joiden liikevaihdosta vähintään 50 % tulee Venäjältä. Suurimmat sijoitukset ovat:

  • Sberbank of Russia 8,2 %
  • Gazprom 7,8 %
  • Lukoil 7,1 %
  • Mmc Norilsk Nickel 6,6 %
  • Tatneft 6,1 %.

Venäjän pörssi on hyvin keskittynyt. db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS ETF (DBXV) sijoittaa venäläisiin suuryhtiöihin. ETF:ssä energiayhtiöiden paino on lähes 50 %. Suurimmat sijoitukset ovat: Sberbank of Russia 23,7 %, Lukoil 13,7 % ja Gazprom 13,3 %.

10) Vanguard FTSE Europe ETF

Sijoittaa laajasti eurooppalaisiin osakkeisiin (mukana myös U.K.). Sisältää 1 274 osaketta. Tästä löytyy myös eurooppalainen versio Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF VEUR LN, joka on listattu Lontooseen. Saksaan listattu STOXX Europe 600 -indeksiä seuraava ETF on esimerkiksi  db x-trackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF. Vanguardin ja db x-trackersin ETF:ien välinen korrelaatio on korkea.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy