Helsingin pörssin Top 10 arvo-osakkeet

Arvo-osakkeisiin sijoittaminen on tunnettu sijoitustyyli. Miten tunnistat arvo-osakkeen? Katso Top 10 kotimaista arvo-osaketta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Arvo-osakkeisiin sijoittaminen on tunnettu sijoitustyyli. Miten tunnistat arvo-osakkeen? Katso Top 10 kotimaista arvo-osaketta.

Arvo-osakkeen määritelmä

Arvo-osakkeella tarkoitetaan osaketta, jonka arvostusluvut ovat keskimääräistä edullisempia. Osake voi olla halpa joko siksi, että yritys on ongelmissa tai markkinat ovat alihinnoitelleet yrityksen. Arvoyhtiöiden määrittelemisessä käytetään usein seuraavia tunnuslukuja:

  • P/B = hinta per oman pääoman tasearvo
  • P/E = hinta per tulos
  • EV/EBIT = yritysarvo (markkina-arvo + korolliset nettovelat) per liiketulos
  • P/S = hinta per liikevaihto
  • Osinkotuotto-%

Arvoyhtiöt toimivat usein syklisillä aloilla. Usein taloussyklin muuttuessa yhtiön kannalta parempaan suuntaan voidaan arvoyhtiöiden kurssikehityksessä nähdä voimakkaita nousuja.

Arvoyhtiöihin sijoittamalla voi saada markkinoita parempaa tuottoa. Arvo-osakkeisiin sijoittavan on hyvä muistaa seuraavat faktat:

  1. Osakkeen halpuuteen on usein syy
    • vuodesta toiseen toistuvat yhtiökohtaiset ongelmat, toimialan rakennemuutos tai laskeva markkinakysyntä
  2. Arvo-osakkeet ovat keskimääräistä riskisempiä, välttämällä riskisimmät ”putoavat puukot” sijoittajan tuotto paranee
  3. Arvo-osakkeiden joukosta voi löytyä kurssiraketteja, kuten käänneyhtiöitä tai jos arvo-osakkeesta tulee ajan saatossa laatuyhtiö

LÖYDÄT ARVO-OSAKKEET OSAKETYÖKALUSTA

Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin perusteella. Arvo on yksi faktoreista ja se lasketaan numeerisella analyysilla. Arvostuspisteet lasketaan tulosarvostuksesta, tasearvostuksesta ja osinkotuotosta. Tulosarvostus on laskettu käyttäen E/P-, EV/EBIT ja P/S-lukuja. Tasearvostus on laskettu P/B- ja Hinta per nettokassa -tunnusluvuista. Lisäksi olemme huomioineet myös osinkotuoton.

Päivitimme viime vuonna arvopisteiden laskentaa. Uusi pistelaskutapa painottaa enemmän E/P-lukua ja huomioi aiempaa paremmin outlier-arvot.

  • Klikkaa Sijoitusideoita ja Arvoyhtiöt. Saat valmiin TOP 10 arvo-osakkeet -listan
  • Tai klikkaa ”näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” ja valitse sijoitustyyliksi ”Arvo”
  • Voit myös lajitella osakkeet Arvo-pisteytyksen perusteella paremmuusjärjestykseen (10 = paras, 1 = heikoin)

Minkälaiselle sijoittajalle arvo-osakkeet sopivat?

Arvo-osakkeet sopivat tuottohakuiselle sijoittajalle, joka on valmis kantamaan riskiä. Arvo-osakkeella voi saada korkeaa tuottoa, mutta usein kurssivaihtelu on keskimääräistä voimakkaampaa.

Korkea tuottopotentiaali arvo-osakkeessa syntyy siitä, että alhaisella tasolla oleva tulos nousee tulevina vuosina voimakkaasti ja/tai osakkeen arvostusluvut nousevat matalilta tasoilta lähemmäs pörssin keskiarvoa. Esimerkiksi, jos osakkeen P/E-luku on 10, tulos nousee 10 % ja P/E-luku nousee tasolle 15, on sijoittajan saama tuotto 65 %.

Arvo-osakkeiden kohdalla osakevalinnan merkitys korostuu. Väärillä valinnoilla salkun tuotto voi jäädä heikoksi. Arvo-osakkeisiin sijoittaminen edellyttää myös keskimääräistä parempaa hajauttamista.

Top 10 arvo-osakkeet Suomesta (jäsenille)

Jäsenille suunnatussa osiossa Top 10 arvo-osakkeet Suomesta sekä analyytikon tuoreet tuloskommentit yhtiökohtaisesti. Tuoreella Top 10 arvo-osakkeet -listalla on muun muassa elintarviketeollisuusyhtiö Atria, jonka vuoden 2023 tulosennusteella laskettu P/E-luku on 9,1 ja osinkotuotto-% 7,0 %. Analyytikot odottavat Atrian parantavaan tulostaan kuluvana vuonna, sillä yhtiön vuoden 2024 tulosennusteella laskettu P/E -luku on 8,5.

Alla oleva taulukko on kuvakaappaus Osaketyökalun Arvostusluvut-välilehdeltä. Siinä on tärkeimmät Top 10 arvo-osakkeet -listan osakkeiden arvostusluvut.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät Top 10 arvo-osakkeet, sekä muut ajantasaiset listat parhaista laatu-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat