Teslan osakkeen syöksykierteelle loppu – sijoittajat innostuivat Q1-tuloksesta

Teslan osakkeen syöksykierre katkesi, vaikka tulos oli analyytikoiden ennusteita heikompi. Mistä tekijöistä sijoittajat innostuivat ja kannattaako Teslan osakkeen kyytiin hypätä. Lue analyysi!

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Teslan osakkeen syöksykierre katkesi, vaikka tulos oli analyytikoiden ennusteita heikompi. Mistä tekijöistä sijoittajat innostuivat ja kannattaako Teslan osakkeen kyytiin hypätä. Lue analyysi!

Teslan Q1/2024 jäi ennusteista

  • EPS: $0,45 vs. ennuste $0,51
  • Liikevaihto: 21,30 miljardia dollaria vs. ennuste 22,15 miljardia dollaria

Tesla raportoi 9 prosentin laskusta ensimmäisen neljänneksen liikevaihdossa. Kyseessä oli suurin lasku sitten vuoden 2012. Teslan liikevaihto ja tulos jäivät analyytikoiden ennusteista.

Liikevaihto laski 21,30 miljardiin dollariin vertailukauden 23,33 miljardista dollarista ja neljännen kvartaalin 25,17 miljardista dollarista. Nettotulos laski 55 % 1,13 miljardiin dollariin verrattuna vuoden takaiseen 2,51 miljardiin dollariin.

Tesla Automotive -segmentin liikevaihto laski 13 % vuodentakaisesta 17,38 miljardiin dollariin.

Vapaa kassavirta kääntyi negatiiviseksi yhtiön raportoidessa 2,53 miljardin dollarin alijäämän. Vuosi sitten Teslan vapaa kassavirta oli 441 miljoonaa dollaria ja neljännellä neljänneksellä 2,06 miljardia dollaria. Tesla selitti negatiivista lukua 2,7 miljardin dollarin varaston kasvulla ja 1 miljardin dollarin investoinneilla ”tekoälyn infrastruktuuriin”.

Huhtikuun aikana yhtiö on ilmoittanut jälleen hinnanalennuksista, joilla varastoa pyritään saamaan matalammaksi. Hinnanalennuksilla on vaikutus yhtiön kannattavuuteen. Q1:llä liikevoittomarginaali oli 5,5 %, kun se oli vuosi sitten 11,4 %. Oikaistu käyttökateprosentti oli kuitenkin hyvällä tasolla 15,9 prosentissa, jossa oli nousua Q4:sta, mutta laskua vertailukauden 18,3 prosentista.

Teslan energialiiketoiminnan liikevaihto kasvoi 7 % 1,64 miljardiin dollariin, kun taas palveluiden ja muiden liikevaihto nousi 25 % 2,29 miljardiin dollariin verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Teslan autojen toimitukset laskivat Q1:llä

Tesla toimitti 386 810 ajoneuvoa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana, mikä oli 20,2% vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä ja 8,5% vähemmän kuin vuosi sitten.

Wall Street oli keskimäärin odottanut Teslan toimittavan 454 200 ajoneuvoa.

Teslalta edullisia automalleja ennakoitua aiemmin

Musk kertoi analyytikkopuhelussa, että yhtiö suunnittelee aloittavansa uusien mallien tuotannon ”alkuvuodesta 2025, ellei jopa loppuvuonna 2024”. Aiemmin tuotannon odotettiin alkavan vuoden 2025 toisella puoliskolla. Musk myös kehui Teslaa sijoituksista tekoälyn infrastruktuuriin ja sanoi yhtiön olevan keskusteluissa ”yhden suuren autonvalmistajan” kanssa lisensoidakseen sen kuljettajan avustusjärjestelmän, jota markkinoidaan Yhdysvalloissa nimellä Full Self-Driving eli FSD -vaihtoehto.

Markkinat tykkäsivät Elon Muskin lupauksista ja osake nousi jälkipörssissä.

Teslan osakkeen syöksykierre katkesi

Teslan osake oli laskutrendissä ennen tulosjulkistusta. Osake kuitenkin nousi tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä sen jälkeen, kun toimitusjohtaja Elon Musk kertoi sijoittajille, että uusien edullisten sähköautojen tuotanto voisi alkaa odotettua aikaisemmin.

Osake nousi 13 prosenttia jälkipörssissä. Ennen tätä osake oli laskenut 40 % kuluvan vuoden aikana.

Kuvan lähde: Sijoittaja360 Tesla

Sijoittajan näkökulma

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sijoita Teslan osakkeeseen ilman välityspalkkiota (Tunnus: TSLA)

eToron sijoitusalustalla kansainvälisiin osakkeisiin voi sijoittaa Ilman välityspalkkiotaTesla on yksi suosituimmista osakkeista eTorossa ja sijoittajat käyvät alustalla yhtiöstä kiivasta keskustelua.

REKISTERÖIDY ETOROON

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat