Parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut kansainväliset osakkeet vuonna 2023

Vuosi 2023 sujui erittäin vahvasti useilla suurilla teknologiaosakkeilla tekoälybuumin siivittämänä. Keräsimme parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet vuodelta 2023.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuosi 2023 sujui erittäin vahvasti useilla suurilla teknologiaosakkeilla tekoälybuumin siivittämänä. Keräsimme parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet vuodelta 2023.

Markkinatilanne

Vuosi on jälleen vaihtunut ja edellinen sijoitusvuosi on saatu paketoitua. Vuoden aikana yritykset navigoivat korkeiden korkojen ympäristössä, ja markkinatilanne oli pitkään haastava varsinkin pienyhtiöille, joihin korkeampi korkoympäristö vaikutti voimakkaammin.

Sijoittamisen osalta vuosi 2023 tullaan muistamaan erityisesti tekoälybuumin osalta, mikä näkyi useiden tekoäly-yhtiöiden osakkeiden hurjina tuottoina. Sektoritasolla informaatioteknologian osakkeet olivat edellisen vuoden voittajaosakkeita niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Yhdysvalloissa muita vahvoja sektoreita ovat olleet viestintäpalveluiden ja syklisen kulutuksen osakkeet.

Sijoittaja.fi:n ylläpitämä Disruptiiviset Teknologiaosakkeet -salkku tuotti vuonna 2023 peräti 59 prosenttia. Salkku pitää sisällään kaikki tärkeimmät teknologiaosakkeet megatrendialoilta.

2023 sektoritason tuotot Yhdysvalloissa. Lähde: Finviz

Parhaiten tuottaneet suuret ja tunnetut osakkeet

Vuoden 2023 aikana useat kansainväliset suuryhtiöt onnistuivat takomaan kovia tuottolukuja. Vuoden aikana puhuttiin paljon siitä, kuinka niin sanotut ”Magnificent Seven” -osakkeet takoivat massiivisia tuottoja ja jopa kannattelivat indeksitasolla S&P 500 -indeksiä. Magnificent Seven -osakkeet ovat Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ja Tesla, ja nämä seitsemän osaketta ovatkin S&P 500 -indeksin suurimpia yhtiöitä, edustaen noin neljänneksen koko indeksin painosta. Näistä osakkeista moni takoi hurjia tuottoja varsinkin kevään 2023 aikana, mutta sittemmin loppuvuonna nähty nousu markkinoilla on ollut laaja-alaisempaa.

”Magnificent Seven” -osakkeiden ja S&P 500 -indeksin tuotot vuonna 2023, 28.12. close-hinnoilla mitattuna

Parhaiten tuottaneet suuryhtiöt

Sijoittaja.fi:n kansainvälisten osakkeiden osaketyökalusta saadaan helposti filtteröityä suurimpien yhtiöiden joukosta vuonna 2023 parhaiten tuottaneet osakkeet. Rajauksena on käytetty markkina-arvoltaan vähintään 200 miljardin euron markkina-arvon omaavia yhtiöitä, jolloin listalle saadaan suurimmat yhtiöt vertailuun. Tuotot on laskettu 28.12. close-hinnoilla.

Magnificent Seven -osakkeet ovat hyvin edustettuina kansainvälisten suuryhtiöiden parhaiden vuoden 2023 tuottojen vertailussa. Niistä jopa viisi on yltänyt kymmenen parhaiten tuottaneen suuryhtiön joukkoon.      

Nvidia vuoden voittajaosake

Listan ensimmäiseltä sijalta löytyy vuoden 2023 voittajaosake Nvidia, joka on yksi tekoälybuumin kärkiyhtiöitä. Osake tuotti massiiviset 239 % vuoden 2023 aikana, ja samalla yhtiö on noussut maailman kuudenneksi suurimmaksi yhtiöksi. Puolijohdeyhtiöistä myös AMD ja Broadcom ovat nousseet vahvasti ja löytyvät parhaiden tuottojen listalla sijoilta kolme ja viisi.

Toiselta sijalta löytyy Meta Platforms, jonka osake oli lähes koko vuoden 2023 tasaisessa nousussa osakkeen romahdettua 2022 vuoden aikana. Metan osake tuotti huimat 198 %. Sähköautoistaan tunnettu Tesla ylsi vakuuttavilla 106 %:n tuotoilla sijalle neljä.

Defensiivisistä osakesektoreista kymmenen parhaan tuoton kärkeen pääsi vain yksi terveydenhuoltosektorin yhtiö Eli Lilly & Co. joka on saanut kovaa nostetta yhtiön painonpudotuslääkkeen johdosta. Eli Lilly on listan ainoa yhtiö joka oli myös viime vuonna kymmenen parhaiten tuottaneen kansainvälien suuryhtiön listalla. Vuonna 2022 listaa dominoivat energiasektorin osakkeet.

Muita parhaiten tuottaneita suuryhtiöitä olivat Salesforce, Adobe, Amazon ja Alphabet.

Top 10 -yhtiöt ovat kasvuyhtiöitä

Vuoden 2023 aikana parhaiten tuottaneet suuryhtiöt ovat käytännössä kaikki kasvuyhtiöitä, jotka saavat kovat kasvupisteet osaketyökalussa. Kasvuosakkeet nousivat jälleen suosioon vuoden aikana inflaation hellittäessä ja keskuspankkien pysäyttäessä ohjauskorkojen noston. Ensi vuodelle ennakoidut koronlaskut ovat myös osaltaan tukeneet kasvuyhtiöiden tuottoja.

Huomionarvoista on myös se, että monet listalla olleet megateknot eivät kärsineet korkeiden korkojen vaikutuksesta vahvojen taseidensa ansiosta, mutta pienillä ja keskisuurilla yrityksillä oli selvästi haastavampaa tässä markkinaympäristössä. Korkojen odotettu lasku alkavan vuoden 2024 aikana voikin odottaa tukevan etenkin pienempiä kasvuyhtiöitä.

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen

Sijoittaja.fi:n Kansainvälisten osakkeiden työkalulla pääset tarkastelemaan mielenkiintoisimpien kansainvälisten yhtiöiden tunnuslukuja. Työkalulla voit myös vertailla osakkeita toisiinsa.

Tutustu Osaketyökaluun!

Kaikki listan osakkeet löytyvät eTorosta

eTorosta löytyvät kaikki listan osakkeet aitoina osakkeina. Osakkeita voi ostaa nollakuluilla.

Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta ja aloita sijoittaminen osakkeisiin neuvottelemillamme eduilla.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat