Analyysi: Nokia joutui antamaan tulosvaroituksen

Nokia julkaisi aivan vuoden 2023 lopulla tulosvaroituksen, jossa se ilmoitti vuoden tuloksen jäävän ennusteista. Syynä tulosvaroitukselle olivat lisenssien uusimisneuvotteluiden pitkittyminen sekä oletettua heikompi kysyntäympäristö. Lue analyysi.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nokia julkaisi aivan vuoden 2023 lopulla tulosvaroituksen, jossa se ilmoitti vuoden tuloksen jäävän ennusteista. Syynä tulosvaroitukselle olivat lisenssien uusimisneuvotteluiden pitkittyminen sekä oletettua heikompi kysyntäympäristö. Lue analyysi.

Nokia

Nokian kohdemarkkinat vuonna 2023 ovat 114 miljardin euron kokoiset. Yhtiön arvio markkinoiden koosta on laskenut vuoden alusta peräti 12 miljardia euroa markkinatilanteen heikentymisen vuoksi. (Q4 ennuste oli 126 mrd).

Tulosvaroitus vuoden viime metreillä

Nokia joutui kuin joutuikin antamaan vielä tulosvaroituksen aivan vuoden 2023 viime metreillä. Yhtiö julkaisi varoituksen keskellä yötä vuoden toiseksi viimeisenä päivänä. Nokian mukaan sen vuoden 2023 tulos jää annetun taloudellisen ohjeistuksen alle.

Nokian ohjaus vuodelle 2023 piti sisällään oletuksen siitä, että Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit saataisi päätökseen. Neuvottelut pitkittyivät kuitenkin vuoden 2024 puolelle ja näin ollen ne hyödyttävät vasta vuoden 2024 tulosta. Nokia kommentoi pitävänsä patenttisalkun arvon puolustamista tärkeämpänä kuin ratkaisun saavuttamista tiettyyn määräaikaan mennessä. Neuvotteluiden ratkaisun siirtymisen lisäksi kysyntäympäristö on Nokian mukaan jatkunut haastavana viimeisellä vuosineljänneksellä, minkä takia yhtiö ei enää uskonut saavuttavansa vuodelle 2023 antamaansa taloudellista ohjeistusta liikevaihdon, vertailukelpoisen liikevoittoprosentin sekä vapaan kassavirran osalta, ja joutui antamaan tulosvaroituksen.

Tiedotteen mukaan Nokia kuitenkin odottaa verkkoliiketoimintojen liikevaihdon paranevan merkittävästi vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä edelliseen neljännekseen verrattuna. Kysyntäympäristön haasteet sekä joulukuun alussa AT&T:n julkistama hankintapäätös ovat kuitenkin tehneet Nokian viimeisestä vuosineljänneksestä oletettua haastavamman. Yhtiö odottaa silti kaikkien verkkoliiketoimintojen kannattavuuden pysyvän tukevasti Nokian aiemmin ilmoittamien vertailukelpoisten liikevoittoprosenttien vaihteluvälien sisällä.

Nokia ei antanut tulosvaroituksen yhteydessä alustavia tietoja koko vuoden tuloksestaan. Yhtiö julkaisee tuloksen 25.1.2024.

Nokia hävisi merkittävän laitetoimitussopimuksen

Nokia vahvisti tiistaina 5.12.2023 edellisen viikonlopun aikana kiertäneet huhut, jotka koskivat Nokian ja Yhdysvaltojen suurimman teleoperaattorin AT&T:n välisiä laitesopimuksia. Varhain aamulla julkaistussa tiedotteessa Nokia kertoi sen olevan tietoinen AT&T:n ja toisen toimittajan välisestä suunnitelmasta aloittaa viisivuotien Open RAN-yhteistyö. Open RAN (Open Radio Access Network, ORAN) on radioverkon uudenlainen arkkitehtuuri, jossa verkon eri komponentit voivat toimia avoimesti keskenään, eikä niiden tarvitse olla samalta toimittajalta. AT&T:n julkaiseman tiedotteen mukaan Nokian menettämä laitetoimitussopimus solmittiin ruotsalaisen Ericssonin kanssa.

Nokia on viime vuosina panostanut voimakkaasti radioteknologiaan, ja tämän jopa 13 miljardin euron arvoisen sopimuksen häviäminen on yhtiölle karvas tappio. AT&T on aiemmin hankkinut verkkokalustonsa Nokialta sekä Ericssonilta, mutta Seeking Alphan mukaan tuoreen sopimuksen on odotettu siirtävän kaikki AT&T uudet laitehankinnat Ericssonille. Aamuisen tiedotteen mukaan AT&T:n osuus Nokian Matkapuhelinverkot -liiketoiminnan liikevaihdosta on kuluvan vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana ollut noin 5-8 prosenttia. Nokia ilmoittikin tapahtumien laskevan Matkapuhelinverkot segmentin liikevaihtoa seuraavan 2-3 vuoden ajan. Vaikka Nokia aloitti jo aiemmin kulurakenteen leikkaustoimenpiteet, tulee AT&T:n sopimuksen häviäminen lisäksi viivyttämään Matkapuhelinverkkojen liikevoittomarginaalitavoitteen saavuttamista jopa kahdella vuodella.

Nokia osake

Nokian osake oli koko vuoden 2023 laskutrendissä. Alamäki sai vain lisää vauhtia, kun huhut menetetystä laitetoimitussopimuksesta vahvistuivat. Nokian osake laski kahdessa päivässä noin 15 prosenttia.

Nokia julkaisi tulovaroituksensa reippaasti pörssin sulkeutumisen jälkeen, minkä takia sen aiheuttama reaktio nähtii vasta vuoden 2024 avauskurssissa. Hieman yllättäen markkinoiden suhtautuminen Nokiaan oli uudenvuoden jälkeen varovaisen positiivinen. Nokian osake notkahti hieman pörssin auettua, mutta kääntyi pian parin prosentin kasvuun.

Nokian kolmannen kvartaalin tulos

Nokian liikevaihto oli 4 982 M€ (analyytikoiden ennuste 5 683 M€) ja vertailukelpoien liikevoitto 424 M€ (ennuste 558,9 M€). Nokian raportoitu liikevaihto laski peräti 20 prosenttia. Valuuttakurssien vaikutus oli viisi prosenttiyksikköä. Edellisen kerran, kun Nokian liikevaihto on laskenut yhtä paljon elettiin vuotta 2013 ja Nokian matkapuhelinliiketoiminnan ongelmien keskellä.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali laski edellisvuodesta 2,0 prosenttiyksikköä ja oli 8,5 %. Tulos on viimeksi ollut näin heikko koronakvartaalien aikaan vuoden 2020 alkupuoliskolla.

Nokia ryhtyi toimiin kustannussäästöjen aikaansaamiseksi. Yhtiö pyrkii saavuttamaan vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron bruttokustannussäästöt vuoden 2026 loppuun mennessä. Johdon mukaan pilvilaskentaan ja tekoälyyn liittyviä suuria odotuksia ei pystytä lunastamaan ilman laajoja investointeja tietoliikenneverkkoihin. Pitkäntähtäimen näkymien ja tehostamistoimien ansiosta yhtiö uskoo saavuttavansa 14 prosentin liikevoittomarginaalin 2026 mennessä.

Ohjaus ennallaan. Nokia ennustaa koko vuoden 2023 liikevaihdon olevan 23,2–24,6 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–13,0 % olettaen, että Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit saadaan päätökseen. Johto odottaa verkkoliiketoiminnan osalta normaalia kausiluonteista myönteistä kehitystä viimeisellä vuosineljänneksellä. Nokia tarkensi, että vuoden 2023 liikevaihto on lähempänä ohjeistuksen alalaitaa ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille.

Nokia näki markkinoiden heikentymisen Q2:n aikana

Nokia antoi tulosvaroituksen myös heinäkuussa ennen Q2-raportin julkistamista. Nokia kertoi, että on alkanut nähdä voimistuvia merkkejä makrotaloudellisten haasteiden vaikutuksesta yhtiön asiakkaiden ostokäyttäytymiseen varastotasojen alentamisen lisäksi. Tämän vuoksi Nokia alensi 2023 näkymiä liikevaihdon osalta 23,2–24,6 miljardiin euroon (aikaisemmin: 24,6–26,2 miljrd. €).

Tämä tulosvaroitus realisoitui Q3:lla, kun Nokian liikevaihto laski peräti 20 prosenttia.

Nokian Q4-ennuste oli optimistinen

Nokia kertoi aiemmin odottavansa myönteistä kehitystä viimeisellä vuosineljänneksellä. Yhtiön tarkennettu ohjausta tarkoitti, että Nokia tekisi arviolta 6,7 – 6,8 miljardin euron liikevaihdon Q4:lla. Tässä olisi laskua vertailukauteen nähden 8,7 – 10,0 prosenttia. Liikevaihdon lasku puolittuisi Q3:sta.

Liikevoiton osalta Nokian ohjaus tarkoitti peräti 1,3 miljardin euron vertailukelpoista liikevoittoa, jossa olisi kasvua vertailukauteen. Liikevoittomarginaalin oli määrä olla Q4:lla 19,3 prosenttia. Hurja tulosennuste tarkoitti, että Teknologia-segmentin olisi täytynyt onnistua lisenssien uusimisissa. Kuten vuoden lopussa nähtiin, tämä ei onnistunut ja Q4-tulos jää ennusteista

Nokian tavoitteet 2024-2026

Nokia tavoittelee yli 14 prosentin vertailukelpoista liikevoittoprosenttia. Tavoitteet ovat ennallaan.

Nokian pitkän aikavälin tavoitteet

Sijoittajan näkökulma

Vuoden lopun tulosvaroitus ei tullut mahdottoman suurena yllätyksenä. AT&T:n sopimuksen häviäminen oli Nokialle kova isku vasten kasvoja, ja se antoi osviitaa heikentyneestä kysyntätilanteesta. Tämä lieneekin syy markkinoiden yllättävään kurssireaktioon. Kun tieto AT&T:n ratkaisusta vahvistettiin, laskivat markkinat Nokian osakkeen hintaan mahdollisen tulosvaroituksen. Tulosvaroituksen yhteydessä verkkolaitevalmistaja kuitenkin ilmoitti pitävänsä vuoden 2024 oletukset ennallaan, kaikkien verkkoliiketoimintojen kannattavuuden pysyvän aiemmin ilmoitetun vaihteluvälin sisällä ja kysynnän jopa elpyneen viimeisen neljänneksen aikana Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä. Nämä positiiviset seikat riittivät selvästi sijoittajille, jotta kurssi saatiin nousuun.

Nokian johto myönsi joulukuun alun tiedotteen yhteydessä AT&T:n päätöksen olevan pettymys. Yhtiö on investoinut merkittävästi radioteknologiaan, ja alleviivannut sen olevan markkinoiden johtavaa ja erittäin kilpailukykyistä. Nyt vanha kumppani on kuitenkin valinnut kilpailevan Ericssonin laitetoimittajakseen. Mikäli AT&T totisesti katkaisee kaikki tilaukset Nokialta, pienenee yhtiön osuus selvästi kannattavuudeltaan hyvässä Pohjois-Amerikan markkinassa.

Nokia kuitenkin uskoo edelleen strategiaansa sekä uudistuneeseen Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmään. Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaan tietoliikenne- ja mobiiliverkkojen merkitys vain kasvaa teknologisten innovaatioiden, kuten tekoälyn myötä, ja Nokian teknologian asema markkinoilla on todella vahva.

Osakekurssi on laskenut alas ja Nokian arvostusluvut ovat edulliset. Nokian P/E-luku on noin 9,0 käyttäen 2023 tulosennustetta. Vaikka AT&T-uutinen oli iso kolaus, ei se vaikuta päättyneen vuoden ennusteisiin, vaan tuleviin vuosiin. Vuoden lopun tulosvaroitus sen sijaan laskee 2023 tulosennusteita, joten P/E-luku ei tosiasiassa ole niin edullinen kuin tällä hetkellä näyttää.

Nokian osake on painunut jo näennäisen houkuttelevalle tasolle. Osakkeeseen liittyy kuitenkin edelleen paljon riskejä. Osakkeen osto edellyttää sitä, että luottaa Lundmarkin antamiin näkymiin vuodelle 2024 ja sen jälkeen. Jos luottoa ei löydy, kannattaa seurata Nokian kehitystä sivusta ja odotella konkreettisia todisteita tilanteen parantumisesta. Suuria tuottoja tuskin menettää, vaikka odottelisi rauhassa Q4-tuloksen ja ohjauksen vuodelle 2024. Ehkä tilannetta kannattaa seurata pitemmällekin Q1-raportin julkaisuun asti.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Tutustu Osaketyökaluun!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat