Apple ylitti ennusteet, mutta liikevaihto jatkoi laskussa

Applen tulos oli odotettua parempi. Liikevaihdon lasku jatkui, mutta tulevilla kvartaaleilla Apple palannee kasvuun. Yhtiön kannattavuus oli historiallisen korkea.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Applen tulos oli odotettua parempi. Liikevaihdon lasku jatkui, mutta tulevilla kvartaaleilla Apple palannee kasvuun. Yhtiön kannattavuus oli historiallisen korkea.

Apple

Apple* on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch, sekä palveluliiketoiminta kuten Apple Pay ja sovelluskauppa.

2023 neljännen kvartaalin tulos (syyskuun kvartaali)

Applen tulos ylitti ennusteet, mutta liikevaihdon lasku jatkui. Applen liikevaihto laski prosentin. Erityisesti tietokoneiden, iPadien ja muiden tuotteiden myynti laski vuoden takaiseen verrattuna. iPhonen liikevaihto nousi kolmen prosenttia ja palveluliiketoiminta joka on Apple toiseksi suurin liiketoimintasegmentti kasvoi jopa 16 prosenttia.

Palveluliiketoiminta teki uuden kvartaalikohtaiseen ennätykseen ja palveluliiketoiminnan liikevaihto on korkeammalla kuin koskaan.

 • Liikevaihto 89,5 miljardia dollaria,(89,28 mrd $ analyytikkoennuste) prosentin lasku vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,46$ (1,39$ analyytikkoennuste), 13 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.
 • Käyttökate 45,2 % (44,5 % analyytikkoennuste)

Applen liikevaihto liiketoimintasegmenteittäin

 • iPhonen liikevaihto 43,81 mrd $ (43,81 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 3 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 22,31 mrd $ (21,35 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 16 %
 • Mac tietokoneet 7,61 mrd $ (8,63 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 34 %
 • iPad liikevaihto 6,44 mrd $ (6,07 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 10 %
 • Muut tuotteet 9,32 mrd $ (9,43 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 3 %

Palveluliiketoiminta kasvaa kovaa tahtia

Palveluliiketoiminnan 16 prosentin kasvu ja analyytikoiden tulosennusteiden ylittäminen on hyvä merkki sijoittajille, sillä se on Applen liiketoimintasegmenteistä kaikkien korkeakatteisin ja tätä kautta tärkeä osa valuaatiota. Palveluliiketoiminta on ollut Applen tulosjulkistusten tähti tänä vuonna. Edellisessä osavuosikatsauksessa palveluliiketoiminta kasvoi kahdeksan prosenttia.

Palveluliiketoimintaan kuuluu muun muassa pilvipalvelu Apple Cloud, suoratoistopalvelu Apple TV, sovelluskauppa ja Apple Music.

iPhone ylsi odotuksiin, mutta Maccien myynti laski rajusti

iPhone liikevaihto osui täysin analyytikoiden konsensusennusteeseen. Macien ja iPadien ja muiden tuotteiden liikevaihdot puolestaan laskivat. MacBookien myynti alitti ennusteet yli miljardilla, mutta iPad ylitti analyyikoiden ennusteen noin 370 miljoonalla dollarilla.

Apple kertoi myös edellisen kvartaalikatsauksen yhteydessä olettavan Maccien myynin laskevan ”kaksinumeroisella luvulla”, mutta 34 prosentin lasku oli selvästi rajumpi kuin mitä analyytikot odottivat.

Apple odottaa kasvua erityisesti Intiassa sen kasvavan keskiluokan myötä. Tim Cook vieraili alkuvuodesta Intiassa tapaamassa politiikkoja, sekä avaamassa uusia myymälöitä. Apple näkee suurimman kasvun mahdollisuuden myös muistta kehittyvissä maissa.

Applen tulos visualisoituna. Kuva: App Economy Insights

Applen ohjeistus

Apple ei vieläkään antanut selkeää ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Ohjausta ei ole annettu sitten 2020 helmikuun vedoten aluksi koronapandemian aiheuttamaan epävarmuuteen ja nyt taloudelliseen epävarmuuteen.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi, että joulun kvartaalista tulee vastaavanlainen kuin viime vuoden kvartaalista, vaikka joulun kvartaali on viikon lyhyempi kuin viime vuonna. Cook puolestaan mainitsi syyskuussa julkaistun iPhone 15 myyvän paremmin kuin vuosi sitten julkaistun iPhone 14 vastaavaan aikaan.

Apple julkisti myös uusia Macbook malleja varustettuna M3 siruilla, joiden myynti ei ole julkaistussa tuloksessa mukana. Apple uskoo Macien myynnin kääntyvän taas nousuun, vaikka Cook kuvasikin tietokone markkinaa tällä hetkellä ’haastavaksi’.

”Uskon, että Mac-tietokoneilla tulee olemaan merkittävästi parempi neljännesvuosijakso joulukuussa. Meillä on M3, meillä on uusia tuotteita, emmekä joudu vertaamaan vuoden takaiseen poikkeuksellisen vahvaan Mac-tietokoneiden markkinaan”, Cook kommentoi viitaten Mac-tietokoneiden poikkeuksellisen vahvaan markkinatilanteeseen vuonna 2022.

Google tuo leijonanosan Applen palveluliiketoiminnan tuloksesta

Merkittävä osa Applen palveluliiketoiminnasta tulee sen sopimuksesta Googlen kanssa, joka määrittää oletushakukoneen Apple-selaimeen, Safarille. Tämä asia on ollut esillä viime viikkoina osana Yhdysvaltain oikeusministeriön kilpailuviranomaisten antitrust-tapausta Googlea vastaan. Arvion mukaan tämä maksu Applelle on tänä vuonna noin 19 miljardia dollaria. Maksun on arvioitu olleen reilut kolme vuotta sitten noin 8 miljardia dollaria, joten Googlen maksama summa on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

Cook sanoi, että palveluliiketoiminnan segmentit mukaan lukien App Store -myynti, mainonta (mukaan lukien Google-sopimus), iCloud, maksupalvelut ja Apple Music menestyivät neljänneksellä ja saavuttivat Applen sisäisen ennätyksen, mikä osoittaa jatkuvaa kasvua.

Apple julkaisi iPhone 15:n ja 15 Pron syykuussa

Apple julkisti vuosittaisessa julkaisutapahtumassaan tiistaina iPhone 15:n ja iPhone 15 Pron. Molemmissa Applen kehittämä Lightning-liitin on vaihdettu USB-C:hen. Yllättäen Apple piti iPhone 15 Pron hinnan ennallaan 999 dollarissa.

Toinen tärkeä tuotejulkaisu oli uusi Apple Watch, joka on valmistettu 95-prosenttisesti titaanista ja jonka akunkesto on 72 tuntia. Apple kertoi myös päivitetyistä AirPodeista USB-C:llä.

Applen osake putosi 1,7 prosenttia tuoteilmoitusten jälkeen. Sijoittajien ei välttämättä tarvitse huolestua kurssilaskusta sen suuremmin. Applen osakkeella on ollut tapana laskea uusien tuotteiden julkistamisen jälkeen, mutta lasku on usein jäänyt vain yhden päivän mittaiseksi. Markkinatunnelmat olivat muutenkin apeat tiistaina, sillä kaikki suurimmat tekno-osakkeet olivat laskusuunnassa. Siksi on vaikea vetää johtopäätöstä, johtuiko Applen lasku tuotejulkistuksista vai yleisestä markkinatunnelmasta.

Puhelinliiketoiminta keskiössä

Analyytikot ja sijoittajat seuraavat tarkasti uusien iPhone-mallien myynnin kehitystä. iPhone-myynti on ratkaisevassa asemassa tuloskehityksen kannalta. Applella on yli kaksi milljardia aktiivista laitetta. Apple teki uuden laitemäärä ennätyksen kuluneella kvartaalilla.

Määrä on huikea ja sisältää iPhonet, iPadit, Macit ja muut laitteet. Tämä tukee vakaata Palvelut-liiketoimintaa, sillä laitteen myynnin jälkeen Applen keskisimpiä tavoitteita on saada laitteen omistaja tilaamaan palveluita.

Applen osinko 2023

Apple maksaa teknologiayhtiöiden tapaan hyvin maltillista osinkoa. Apple ilmoitti edellisen tulosjulkistuksen yhteydessä nostavansa osinkoa neljä prosenttia. Osinko nousee 23 sentistä 24 senttiin osakkeelta. Apple maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa ja seuraavan kerran osinko maksetaan 16 marraskuuta. Osinko irtoaa 13 marraskuuta.

Applen osinkoprosentti on noin 0,54.

Omien osakkeiden osto-ohjelma

Apple on edelleen S&P 500 indeksin yhtiöiden suurin omien osakkeiden ostaja ja osti omia osakkeita 90,2 miljardilla dollarilla vuonna 2022. Edellisen tulosjulkistuksen yhteydessä Apple ilmoitti jatkavansa omien osakkeiden ostoa samassa suhteessa edellisvuoteen ja yhtiö aikoo ostaa omia osakkeita vähintään 90 miljardilla dollarilla myös vuonna 2023.

Applen osake

Applen osake on yksi vakaimmista suurista teknologiaosakkeista. Vuonna 2022 Applen osakekurssi laski, mutta vähemmän kuin muilla teknojäteillä. Vuoden 2023 alusta osake on noussut yli 40 prosenttia.

Syksyn aikana Applen osake on kuitenkin ollut laskussa ja jäänyt selvästi muiden suurteknojen varjoon.

Applen osaketta on laskenut huolet Kiinan markkinasta. Useat raportit ovat kertoneet, että Kiinan hallitus on määrännyt tiettyjen ministeriöiden virkamiehiä olemaan käyttämättä iPhonea tai muita ulkomaisia laitteita työkäytössä. Tämä on huolestuttanut sijoittajia, sillä Kiina on Applelle tärkeä markkina.

Applen toimitusjohtaja toisti Kiinan tärkeyden yhtiölle kvartaalikatsauksen yhteydessä analyytikkopuhelussa.

Amazonin, Microsoftin, Googlen ja Applen kurssin vuoden alusta.

Historiassa Applea on kannattanut ostaa kurssidipeistä

Applen markkina-arvo on yli 11 kertaa suurempi kuin kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden yhteen laskettu markkina-arvo. Apple on maailman suurin yhtiö ja suurimmalla painolla suosituimmissa indekseissä. Osaketta on historiassa kannattanut ostaa vastaavanlaisista kurssilaskuista. Toistaako historia itseään tällä kertaa?

Katso Applen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat