Kannattaako ostaa sijoitusasunto vai osakkeita? Kerromme kolme käytännön vinkkiä!

Ostaako sijoitusasunto vai osakkeita? Kysymys, joka askarruttaa sijoittajia. Kerromme tässä artikkelissa molempien sijoitusmuotojen hyvät ja huonot puolet sekä kolme vinkkiä käytännön toteutukseen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Ostaako sijoitusasunto vai osakkeita? Kysymys, joka askarruttaa sijoittajia. Kerromme tässä artikkelissa molempien sijoitusmuotojen hyvät ja huonot puolet sekä kolme vinkkiä käytännön toteutukseen.

Osakkeet

Osakesijoittaja saa tuottoa osakkeen arvonnousuna ja osinkotuottona. Näiden yhdistelmästä käytetään nimitystä kokonaistuotto. Helsingin pörssin kokonaistuotto kymmeneltä viimeiseltä vuodelta 2015-2024 on ollut 8,7 % per vuosi. Viimeisen viiden vuoden aikana keskimääräinen tuotto on ollut reilu kuusi prosenttia vuodessa. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot ovat tuottaneet viiden vuoden aikana reilu viisi prosenttai vuodessa.

Mitä nämä tuottoluvut kertovat?

Tuottoluvut kertovat, että viimeiset viisi vuotta ovat olleet kehnoja suomalaisiin osakkeisiin sijoittavalle. Ne myös kertovat, että keskimääräinen rahastosijoittaja on hävinnyt noin yhden prosenttiyksikön vuosittain viiden vuoden aikana. Tuottoluvuissa on mukana koronakriisi, joka oli osakemarkkinoilla terävä, mutta lyhytaikainen romahdus, josta palauduttiin nopeasti.

Nousut ja laskut kuuluvat osakesijoittamiseen ja osakesijoittaja joutuu kestämään merkittävää tuotonvaihtelua. Tiettyinä ajanjaksoina tuotot ovat huomattavasti negatiiviset. Nousujaksolla sitten nautiskellaan erinomaisista tuotoista.

Osakesijoittajan pitää hyväksyä kaksi asiaa:

  1. Välillä osakesalkun tuotto on negatiivinen
  2. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta.

On esimerkiksi melko todennäköistä, että seuraavan 10 vuoden tuotto suomalaisista osakkeista on parempi kuin viimeisen viiden vuoden reilun kuuden prosentin tuotto. On myös lähes varmaa, että 10 vuoden jaksoon mahtuu yksi tai useampi merkittävämpi kurssilasku, jolloin osakkeet laskevat yli 20 %.

Asunnot

Asuntosijoittaminen on suosittu sijoittamismuoto. Sijoitusasunnon omistaminen on konkreettista ja sijoittaja saa säännöllistä vuokratuloa kuukausittain. Lisäksi sijoitusasuntoa voi käyttää pankkilainan vakuutena ja rahoittaa siten esimerkiksi 60-80 % asunnon hankinnasta velkarahoituksella. Yleisimmät sijoitusasunnot ovat yksiöitä ja kaksioita.

Asuntosijoittajan tuoton lähteet ovat asunnosta saatava vuokratuotto ja arvonnousu. Asuntosijoittamisessa vuokratuotto on varmempi; arvonnousu riippuu asunnon sijainnista, taloyhtiön ja asunnon kunnosta, arvonnousua edesauttavista remonteista sekä markkinatilanteesta.

Asuntosijoittajan tuotto-odotus on noin pitkällä aikavälillä noin 6 %

Asuntosijoittamisessa vuodet 2023 ja 2024 ovat olleet vaikeita. Korkea korkotaso ja heikko taloustilanne ovat laskeneet asuntojen kysyntää ja hintoja. Korkea inflaatio on kuitenkin nostanut vuokria. Tilanne on kohentumassa vuoden 2024 lopulla korkotason laskettua selvästi.

Lue lisää asuntosijoittamisesta

Mainos alkaa

Mainos päättyy

Suoria kohteita vai rahastoja?

Osakkeisiin ja asuntoihin voi sijoittaa joko suoraan tai rahastojen kautta. Rahastosijoittaminen on helpompi vaihtoehto. Suora sijoittaminen on matalakuluisempi ja usein tuottavampi.

Suorassa osakesijoittamisessa kannattaa muistaa hajautus. Yksittäisten osakkeiden tuotot vaihtelevat merkittävästi. Pahimmillaan sijoittaja menettää koko pääoman, kuten Talvivaarassa. Sijoittajan kannattaa valita salkkuun vähintään viisi osaketta eri toimialoilta. Kymmenellä eri toimialan osakkeella saa jo hyvän hajautuksen.

Rahastosijoittamisessa hajautus tulee automaattisesti. Vastapainona ovat aktiivisten rahastojen korkeat kulut. ETF:issä ja indeksirahastoissa kulut ovat matalat, alhaisimmillaan alle 0,1 % vuodessa.

Suorassa asuntosijoittamisessa pääoman menettämisen riski on selvästi matalampi kuin osakesijoittamisessa. Siksi asuntorahastojen tuoma hajautushyöty on pienempi kuin osakerahastoissa. Sijoittajan tulee kuitenkin huomioida mahdollinen asunnon arvon alentuminen. Etenkin korkeaa velkavipua käytettäessä pienikin arvon alentuminen laskee sijoittajan tuottoa merkittävästi.

Asuntorahastot ovat kasvattaneet suosiotaan piensijoittajien keskuudessa. Asuntorahastoissa on osakerahastoja korkeammat kulut, mutta usein vakaampi tuottokehitys. Tyypillisesti merkintäpalkkio on 2 %, vuosittaiset juoksevat kulut 2,5 % ja lunastuspalkkio 1-4 %.

Voi helposti vertailla osakerahastojen tuottoja ja kuluja asunto- ja kiinteistörahastojen vastaaviin Rahastotyökalumme avulla.

Osake- ja asuntosijoittamisen plussat ja miinukset

Alla on vertailutaulukko osake- ja asuntosijoittamisesta. Osakkeilla voi päästä parempaan tuottoon, mutta sijoittajan pitää kestää osakesalkun arvonvaihtelua.

Sijoitusasunto vai osakkeita: kolme käytännön vinkkiä

  1. Löydä sijoitustyylisi ennen osakesijoittamista
  2. Sijoitusasunnon tuoton ratkaisee hankintahinta
  3. Osta vuokratuloilla osakkeita

Jokaisella menestyneellä sijoittajalla on oma sijoitustyylinsä. Yksi vannoo osinko-osakkeisiin, toinen laatuosakkeisiin ja kolmas arvo-osakkeisiin. Lisäksi on markkinatuottoon tyytyviä sijoittajia, jotka hekin voittavat keskimääräisen sijoittajan sadoilla prosenteilla. Tärkeintä omassa sijoitustyylissä on virheiden välttäminen. Liiallinen itsevarmuus tai riskinotto vahingoittavat osakesalkun tuottoa.

Sijoitusasunnon arvonnousu riippuu asunnon hankinta- ja myyntihinnasta. Myyntihintaan sijoittaja voi harvoin vaikuttaa. Siksi tärkein hetki on asunnon hankinta. Tutki tarkkaan alueen hintataso ja taloyhtiöstä aiemmin myytyjen asuntojen hinnat ja asuntojen myyntihetken kunnot. Laske, paljonko asunnon tai taloyhtiön remontteihin menee tulevaisuudessa rahaa ja huomioi se hankintahinnassa. Lopulta, kun olet varma asunnon hankinnasta, tee tarjous. Kaksi tuhatta euroa voi tuntua pieneltä summalta isossa hankinnassa, mutta se on 50 %:ia vuosittaisesta arvonnousutuotosta 100 000 euron asunnossa. Lisäksi jos sijoittaja käyttää velkavipua osuus on vieläkin suurempi.

Jos et osaa tehdä valintaa osakkeiden ja sijoitusasunnon välillä, voit tehdä kompromissin. Sijoitusasunnosta saa tasaista vuokratuloa kuukausittain. Osta vuokratuloilla osakkeita tai säästä kuukausittain edulliseen indeksirahastoon tai ETF:iin. Tietyn ajan kuluttua sinulla on sijoitusasunto ja huomattava osakesalkku. Tasaisesti sijoittamalla hyödyt vielä ajallisesta hajauttamisesta.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu sijoituskohteeseen!
Sinua voisi kiinnostaa
Ulkomaiset osinkokoneet, jotka maksavat osinkoa joka kuukausi
Tekoälyuutiset: Tekoäly vie työpaikat Wall Streetiltä?
Fedin mallin mukaan osakkeiden ja korkojen tuotto-odotuksissa ei juurikaan eroa
Sijoittajan valinnat