Osallistu osakeantiin!

Niken tulos kertoo vakaasta kysynnästä haastavasta markkinasta huolimatta

Niken tilikauden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulos oli ennusteita parempi, ja yhtiö onnistui painamaan varastotasojaan alas. Osake sai hyvin nostetta jälkipörssissä.

Julkaistu: 29.09.2023 Kirjoittaja:

kuluttajasektorit kv-osakkeet osakkeet tulokset

Tilikauden 2024 ensimmäinen kvartaali takana

Urheilujätti Nike julkaisi tilikauden 2024 ensimmäisen kvartaalin tuloksen. Yhtiön raportit kertovat globaalista kuluttajakysynnän tasosta, ja tämä kiinnostaa sijoittajia etenkin nykyisessä markkinatilanteessa.

Avainluvut

 • EPS $0,94 (ennuste $0,75)
 • Nettotulos 1,45 miljardia dollaria (vertailukausi 1,47 miljardia dollaria)
 • Liikevaihto 12,94 miljardia dollaria (ennuste 12,98 miljardia dollaria)         
 • Bruttokate 44,2 % (ennuste 43,7 %)

Osake nousussa jälkipörssissä

Liikevaihto kasvoi 2 % vertailukaudesta, mutta se jäi ensimmäistä kertaa analyytikoiden ennusteista kahteen vuoteen. Tästä huolimatta yhtiö päihitti ennusteet osakekohtaisen tuloksen ja bruttokatteen osalta. Lisäksi yhtiön varastojen arvo laski 10 prosenttia 8,7 miljardiin dollariin. Varaston arvon kehitys on ollut seurannan kohteena vuoden 2022 jälkeen, kun yhtiön varasto kasvoi merkittävästi, ja yhtiö joutui myymään tuotteitaan alennuksella, pienentäen katteita.

Niken suoraan kuluttajille myyvän segmentin Nike Directin liikevaihto kasvoi neljänneksellä 6 prosenttia 5,4 miljardiin dollariin, ja digitaalinen myynti kasvoi 2 %.

Tulosjulkaisun yhteydessä yhtiön johto painotti kuluttajakysynnän vahvuutta ja vakuutteli Kiinan kulutuksen hyvästä tasosta huolimatta maan makrotaloudellisista haasteista. Viime aikoina Kiinasta on kantautunut uutisia odotettua heikommasta kasvusta, ja tämä on huolettanut esimerkiksi Niken sijoittajia, sillä yhtiön myynnistä suuri osa tulee Kiinasta. Tilikaudella 2023 Niken liikevaihdosta noin 15 % tuli Kiinasta, ja tämä on yhtiön kolmanneksi suurin markkina. Tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä Niken liikevaihto Kiinassa oli noin 1,74 miljardia dollaria, jossa kasvua oli 5 %.

Yhtiön johto kertoi näkevänsä vahvaa kysyntää yhtiön brändiä kohtaan ja että kulutus on pysynyt vahvana. Niken liikevaihto kasvoi kaikilla muilla maantieteellisillä alueilla, paitsi sen suurimmalla markkinalla Pohjois-Amerikassa, jossa liikevaihto laski 2 prosenttia ja oli 5,4 miljardia dollaria.

Sijoittajille odotettua parempi tulos ja hyvänä pysynyt globaali kysyntätilanne oli mieluinen yllätys, ja yhtiön osake oli parhaimmillaan noin 9 % nousussa jälkipörssissä.

Niken osake ollut laskussa vuoden 2023 aikana

Niken osake on ollut laskusuunnassa vuoden 2023 aikana kehnojen kuluttajanäkymien vuoksi. Huolena on ollut että kuluttajat vähentäisivät esimerkiksi brändivaatteiden ja -kenkien kulutusta kohonneiden kustannusten vuoksi. Toisaalta viimeaikoina huolena on myös ollut Yhdysvalloissa opintolainojen takaisinmaksun jatkuminen lokakuun 2023 alussa, joka on ollut paussilla keväästä 2020 alkaen koronapandemian vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa opintolainaa omaavat henkilöt joutuvat jälleen maksamaan lainaansa takaisin, ja toistaiseksi on epäselvää missä määrin tämä tulee vaikuttamaan esimerkiksi Niken kaltaisten yhtiöiden myyntiin.

Kiinan kysyntä pysyi vielä hyvällä tasolla, mutta toisaalta Kiinan osalta riskinä on sekä maan pehmenevä talous että muut geopoliittiset riskit.

Jokatapauksessa tilikauden ensimmäinen neljännes toi yhtiön osakkeelle nostetta jälkipörssissä. Analyytikoiden ennusteissa Niken liikevaihdon odotetaan kasvavan noin 4 % tilikauden 2024 aikana ja myös tuloksen odotetaan kohenevan selvästi. Myös yhtiön johto odottaa tilikauden olevan kannattavan kasvun aikaa.

Niken osake nousi vahvasti jälkipörssissä. Lähde: TradingView

Käy kauppaa Niken osakkeella nollakuluilla

Voit ostaa Niken* osaketta nollapalkkiolla eToron kautta. Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta ja saat samalla Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut käyttöösi.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy